Douwe Maat verruilt ZEC voor Meedhuizen

Nog niet zo lang geleden sprak hij van een ‘broodje Aap-verhaal.’ Ze hadden hem niet gevraagd om trainer van Meedhuizen te worden. ‘En als dat wel zo was, had ik het je wel verteld’, aldus het lijdend voorwerp Douwe Maat. De man wiens naam tot voor kort nog aan het Zandeweerster ZEC was verbonden, klonk destijds heel stellig. Toch is hij inmiddels bij de groenwitten aan de slag gegaan.

Vijfdeklasser Meedhuizen heeft het achterliggende seizoen een bedenkelijke reputatie opgebouwd. De vaandeldragers van de vereniging opereerden bij tijd en wijle als een stuurloos schip. Diverse pogingen om de zaak op de rails te krijgen liepen stuk. De eerste die het leek te lukken was oefenmeester Hemmo Kuipers. Hij werd in januari met veel bombarie binnengehaald nadat Erik Wildeman het bijltje er bij neer had gegooid. Er werden wat succesjes geboekt, maar ondertussen pakten nieuwe donderwolken zich samen boven het sportpark aan de Meedhuizerweg.

De breuk kwam er toen Kuipers het gevoel kreeg dat hij aan een dood paard zat te trekken. Volgens de oefenmeester waren er teveel ego’s die met zijn werkwijze botsten en uiteindelijk kwam het hoge woord er uit. De chemie tussen spelers en trainer was verdwenen. En dat in een tijdsbestek van amper vijf maanden. Club en trainer namen afscheid van elkaar, gingen ieder hun weg. En veel meer werd er tot nu toe niet gezegd. Meedhuizen hulde zich in stilzwijgen.

Totdat de naam Douwe Maat opdook. Zoals gezegd was er aanvankelijk geen enkele intentie van zijn kant om met Meedhuizen in zee te gaan. De wind waaide uit een andere hoek toen Maat bij ZEC op problemen stuitte. Drie voorzitters in een half jaar tijd en een uitgedunde selectie zorgden voor de nodige strubbelingen en deden Maat en de club besluiten om uit elkaar te gaan. Het nog lopende contract werd met wederzijds goedvinden in de prullenbak gegooid.

Niet veel later werd de oefenmeester door het bestuur van Meedhuizen gepolst. En Maat hapte toe. ‘Ik stond er echt verbaasd van te kijken hoe men er daar de wind onder heeft. Het ledental is in korte tijd zo’n beetje verdubbeld. Er komen spelers van verenigingen zoals NEC Delfzijl, WEO, Siddeburen, Wagenborger Boys, Appingedam, Holwierde en Oldambtster Boys over. Er wordt zelfs gesproken over het samenstellen van een zondagteam’, zegt de coach.

Hij heeft inmiddels twee trainingen voltooid en kreeg beide keren met een grote groep te maken. Het is een van de voorwaarden die Maat aan de vereniging heeft gesteld. ‘Je zou kunnen zeggen dat we het een poosje aanzien. Ik heb nu een goede indruk, maar wil niet weer te maken krijgen met kleine groepjes spelers die het wel kunnen opbrengen om op een training te komen. Als het over een paar weken qua opkomst sterk terugloopt, ben ik onmiddellijk weg. Dat heb ik het bestuur duidelijk gemaakt. Ze weten wat dat betreft donders goed hoe ik er in sta.’
Maat kent ook de perikelen rondom Kuipers, maar wil daar verder niet veel over zeggen. ‘Laten we het er maar op houden dat elk verhaal twee kanten heeft. Ik wil niet in het verleden denken, maar aan de toekomst werken.’

Het wordt voor Meedhuizen hoe dan ook uithuilen en opnieuw beginnen. Alweer een frisse start maken. Een allesbehalve kleurrijk seizoen waarin 113 tegengoals werden geïncasseerd en de grootste nederlaag de 14-0 was in de uitwedstrijd tegen Oosterparkers, zo snel mogelijk vergeten. Hopen op betere tijden, die misschien donderdag al wel een indicatie opleveren. Dan speelt men namelijk een oefenduel tegen het Leenster FC LEO. Wellicht doen de nieuwe aanwinsten Dennie Gorter en Niels Prins (ex-Holwierde) dan ook wel mee. Gorter is overgekomen van Oldambtster Boys. Een team dat nog meer (127) doelpunten om de oren kreeg dan de club waar hij nu voor gaat spelen….

No Replies to "Douwe Maat verruilt ZEC voor Meedhuizen"