Vermeulen wint chaotische Bedumer Omloop

De 34e Omloop van Bedum is dinsdagavond gewonnen door Jeff Vermeulen uit Exloo. De Drent was in de eindsprint te sterk voor zijn medevluchters Johan Knol (Bakkeveen), Emmenaar Adrie Lindeman en Meedhuizer Paul de Haan. De wielerkoers verliep allesbehalve vlekkeloos. Coen Rijpma uit Wolvega ging op het Boterdiep Westzijde hard onderuit en moest zwaargewond naar het ziekenhuis worden vervoerd. Na de eerste onderbreking knalde er nog een zestal renners tegen het asfalt. Op bijna dezelfde plek waar Rijpma onderuit was gegaan.

Uiteraard was Vermeulen na afloop blij met de zege, maar zijn gedachten gingen uit naar Rijpma. Zijn toestand werd later als ‘stabiel’ omschreven. Hij bleek twee klaplongen en een aantal gebroken ribben te hebben opgelopen.

Ook De Haan en Knol waren begaan met de onfortuinlijke Rijpma. ‘Het is verschrikkelijk als je een collega op het wegdek ziet liggen. Op dat moment gaat er ontzettend veel door je heen en ben je met van alles bezig, maar niet met wielrennen’, aldus Knol.

De Haan weet waar zijn collega het over heeft. Zijn broer Bas, die nog maar kort op het eiland Sint Maarten woonde, kwam vorig jaar te overlijden toen hij daar tijdens een trainingsrit van zijn fiets werd gereden. Er ontstond al vrij vroeg in de wedstrijd een kopgroep van vier man, waar naast Vermeulen, Knol en De Haan ook Assenaar Adrie Lindeman deel van uitmaakte.

En toen was daar dat betonnen paaltje op het stuk Boterdiep dat van het centrum af loopt in de richting van de spoorlijn. Een versmald stuk weg en een serie paaltjes, waarvan Rijpma er een toucheerde, betekenden het eerste oponthoud in de Omloop. De NWVG-er raakte in onbalans omdat hij uit zijn pedaal schoot en botste vervolgens tegen een van de paaltjes.

Een klap die het ergste deed vrezen omdat Rijpma doodstil bleef liggen. De traumahelikopter en een te hulp gesnelde ambulance versterkten dat gevoel. De gedachten gingen uit naar de editie van 2014. Die werd gestaakt toen er eveneens een valpartij ontstond en er zelfs enkele toeschouwers gewond raakten.

Het publiek kreeg al snel in de gaten dat er wat aan de hand was en wachtte de gebeurtenissen af. Nadat Rijpma naar het ziekenhuis was gebracht en er een dik half uur was verstreken, werd er echter weer gekoerst. En toen ging het andermaal mis. Op slechts luttele meters van de plek waar Rijpma tegen de grond was gegaan, klapte een zestal renners onderuit, waaronder Delfzijlster Nick Zuidema. En weer lag de wedstrijd stil.

De lichamelijke schade bleef deze keer beperkt tot fikse schaafwonden, maar omdat het de tweede val van de dag was, besloot een aantal renners niet meer op te stappen. Ze hadden er genoeg van. ‘Het gewone leven gaat morgen wel gewoon door. Misschien moeten we daar eens wat vaker bij stilstaan’, aldus de Drentse winnaar van de 34e Omloop.

De Bedumer wielerkoers, een van de meest tot de verbeelding sprekende wedstrijden in Noord-Nederland, kreeg een prima winnaar. De valpartijen, en dan met name die van Rijpma, zullen echter altijd in het geheugen van deelnemers en toeschouwers gegrift staan (foto’s: Menne Tillema).

No Replies to "Vermeulen wint chaotische Bedumer Omloop"