Lopster Thomas Kwint twee keer zevende op NK

Afgelopen weekend stond in Vught het NK Junioren op het programma. Thomas Kwint uit Loppersum had zich voor twee onderdelen weten te plaatsen. De atleet kon zich niet in de strijd om de prijzen mengen, maar behaalde wel twee verdienstelijke zevende plaatsen.

Het toernooi begon voor Kwint op vrijdag met de series op de 800 meter. In totaal waren er drie series met tien deelnemers waarvan de nummers een en twee en tevens de twee tijdsnelsten zich zouden plaatsen. De Lopster liep een soevereine race. Het grootste gedeelte liep hij op kop om uiteindelijk op een tweede plaats te eindigen in de serie waarmee de finale was bereikt.

Zaterdagmiddag ging het toernooi verder met de finale van de 800 meter. Naar dit moment was maanden uitgekeken en naar toe getraind. In de race waren twee duidelijke favorieten met daarachter meerdere atleten die aanspraak mochten maken op het brons.

De race verliep voor Kwint niet zoals hij het zich had voorgesteld. Tactisch maakte de ook nog jarige atleet wat verkeerde inschattingen waardoor hij niet in de ideale lijn kon lopen en ook niet op de juiste positie liep op het moment dat er gesprint ging worden voor de ereplekken. De Noord-Groninger eindigde op een zevende plek.

De 17-jarige atleet liet zien dat hij in meerdere opzichten is gegroeid. Amper drie kwartier na de finale stond de serie voor de 400 meter op het programma. Kwint had de knop weer omgezet en stond vol focus aan de start. Een doel voor deze afstand was er niet echt. Toch slaagde de Lopster er in om zich voor de halve finale te kwalificeren en dat was vooraf als het maximaal haalbare gezien. Kwint scherpte ook zijn persoonlijk record aan op deze afstand.

Na deze race had Kwint drie uur om te herstellen. Na een goede massage ging hij er tijdens de race vol voor. Met nog 100 meter liep hij op de vijfde plek, maar met een eindschot was de vierde plek het resultaat. Met wederom een persoonlijk record van nu 52.98 seconden bleek Kwint bovendien zich geplaatst te hebben voor de finale op zondag. Hier was geen rekening mee gehouden en dus moest er nog snel een hotelovernachting geregeld worden.

Op zondag was er dus de finale. Duidelijk was al wel dat Kwint hier niet om de prijzen zou kunnen strijden. Naast het feit dat zijn persoonlijk record ver verwijderd was van de concurrentie, voelde hij ook al dat de eerdere races in het weekend veel van zijn lichaam hadden gevergd. Met een snelle opening ging hij er echter wel voor. De laatste 100 meter gingen echter erg zwaar waardoor uiteindelijk ook hier een zevende plek werd behaald en dat was een prestatie van formaat.

Terugkijkend kon Kwint spreken van een geslaagd NK. Op de 800 meter had hij op meer gehoopt, maar daarentegen had hij op de 400 meter vooral verrast en laten zien dat hij in het laatste jaar veel progressie heeft geboekt en bij de nationale top is aangehaakt. Dat geeft weer de energie voor de komende maanden om door te trainen zodat hij zijn niveau verder weet te verhogen.

No Replies to "Lopster Thomas Kwint twee keer zevende op NK"