KNVB maakt indeling nieuw seizoen bekend

Het seizoen 2017/2018 is, hoewel er nog geen bal is getrapt, zaterdag formeel van start gegaan. Zoals te doen gebruikelijk zijn als eerste de indelingen bekendgemaakt. Voor de KNVB staat bij de indelingen van de competities een sportieve en spannende competitieopzet voorop. Het uitgangspunt is om zo veel als mogelijk tegemoet te komen aan de sportieve wensen van de verenigingen. De voetbaltrainers in deze regio kunnen hun geluk waarschijnlijk niet op. Met name de 4e Klasse D zaterdag belooft veel spektakel. Van de veertien teams waaruit de voorlopige indeling bestaat, bevinden veel verenigingen zich binnen ‘fietsafstand’ van elkaar en worden er dus heel wat derby’s uitgevochten.

Sinds enkele seizoenen wordt er bij de competitie-indeling naast het sportieve aspect ook gekeken naar de meest optimale geografische indeling voor de verenigingen. Hierbij streeft de KNVB ernaar om competities voor verenigingen, met name aan de districtsgrenzen, op te zetten met meer tegenstanders uit de omgeving, wat resulteert in meer derby’s, minder reisafstanden bij uitwedstrijden en meer toeschouwers bij de wedstrijden.

Afhankelijk van het niveau en de verenigingen uitkomende op een bepaald niveau is dat echter niet altijd mogelijk en kan een indeling voor een team ongunstiger uitvallen. Daar valt niet altijd aan te ontkomen. Voor ploegen als ZEC uit Zandeweer, het Uithuizer Noordpool UFC, RZ Baflo, VVSV ’09 en Zeester geldt dat in zekere mate ook. Zij zullen dit seizoen de provinciegrens oversteken en moeten zelfs de boot nemen richting Schiermonnikoog.

Het naar de derde klasse gepromoveerde Siddeburen krijgt op de voetbalzondagen met een aantal Drentse clubs te maken. WEO, Oldambtster Boys en Farmsum zijn ook in een en dezelfde klasse gestopt, dus worden ook hier wat burenruzies uitgevochten. De indelingen zoals ze er nu uit zien:

1e Klasse E zaterdag:
Balk, Be Quick Dokkum, Blauw Wit ’34, Buitenpost, Drachtster Boys, Gorecht, Groningen, Noordscheschut, Olde Veste ’54, Oranje Nasssau, PKC ’83, Winsum, VEV ’67 en Zeerobben.

2e Klasse J zaterdag
SV Bedum, DESZ, Drenthina, DZOH, Gramsbergen, Groen Geel, Klazienaveen, FC Meppel, NEC Delfzijl, SV Nieuwleusen, Omlandia, De Weide, Zuidhorn en Pelikaan S.

3e Klasse C zaterdag
Aduard 2000, Be Quick, Boerakker, DVC Appingedam, Glimmen, HFC ’15, The Knickerbockers, SC Loppersum, Mamio, Niekerk, Noordwolde, ON Roden, Onstwedder Boys en SC Stadspark.

4e Klasse D zaterdag
Corenos, De Fivel, De Heracliden, GEO, Holwierde, FC LEO, Middelstum, OKVC, Poolster, SGV, SIOS, SJS, Stedum en Westerlee.

5e Klasse C zaterdag
Blija, De Lauwers, Ezinge, GSVV, Holwerd, De Monnik, Noordpool UFC, RZ Baflo, Ternaard, VVSV ’09, VVT, Wardy, ZEC en Zeester.

5e Klasse D zaterdag
Blauw Geel ’15, DIO Groningen, GRC Groningen, Groninger Boys, GVAV Rapiditas, Meedhuizen, Oosterparkers, Potetos, SC Scheemda, SV TEO, Velocitas, VVK, VVS en Wagenborger Boys.

3e Klasse B zondag
Actief, Annen, ASVB, FC Zuidlaren, HSC, Kwiek, LEO (Loon), Muntendam, Siddeburen, SVZ, VAKO, Veendam 1894, Wildervank en ZNC.

5e Klasse D zondag
Amboina, Borgercompagnie, Eenrum, Eext, Froombosch, Groen Geel, Kloosterburen, Tynaarlo, Warffum, Woltersum en Yde de Punt.

5e Klasse E zondag
Bareveld, BNC, Drieborg, DWZ, Farmsum, Meeden, Nieuweschans, Oldambtster Boys, THOS, Veelerveen, Wedde en WEO.

De reguliere competitie begint in het weekend van 23 en 24 september en wordt op 27 mei 2018 afgesloten. De reeks bekerwedstrijden begint op 2 september. In tegenstelling tot wat men gewend is, zullen er geen midweekse bekerduels worden gespeeld, maar voetbalt men in de weekends.

Er is voor het komende seizoen voor het eerst sprake van een flexibele winterstop van 27 januari tot 4 maart, na de reguliere winterstop. Dit betekent dat er een ruimte van zes weken is ingelast om vier wedstrijden te spelen. Verenigingen kunnen voor deze periode in onderling overleg bepalen of ze een wedstrijd naar een andere datum willen verplaatsen dan op het wedstrijdschema staat aangegeven. Dit geldt ook voor wedstrijden in de A-categorie.

Als verenigingen hier niet uitkomen, dan blijft het speelschema leidend. Deze nieuwe opzet wordt dit seizoen getest en op basis van de resultaten wordt gekeken of dit in de toekomst kan worden uitgebreid binnen de reguliere competitie.

No Replies to "KNVB maakt indeling nieuw seizoen bekend"