Is Siemen Mulder de nieuwe Pierluigi Collina?

Siemen Mulder uit Uithuizen is een ambitieus man. De Noord-Groninger wil het hoogst haalbare als scheidsrechter en heeft dat nu bereikt. De 33-jarige promoveert met ingang van het nieuwe seizoen naar de Scheidsrechters Senior. Dat is nationaal gezien de hoogste groep arbiters. En dat betekent dan weer dat Mulder, die wel eens vergeleken wordt met Pierluigi Collina, hoofdzakelijk eredivisiewedstrijden zal fluiten.

Mulder floot de afgelopen jaren doorgaans duels in de Jupiler League, als arbiter van de zogeheten Scheidsrechters Junior. Voor hem voelt het als een beloning. ‘Ik ben al dertien jaar scheidsrechter en fluiten is mijn grote passie. Ik ben ontzettend blij en trots dat ik deze stap nu kan maken. Het betekent dat er nieuwe kansen aankomen en die wil ik met beide handen grijpen.’

Mulder kent beide kanten van het voetbalspelletje. Hij was vijftien jaar actief bij SV De Heracliden uit Uithuizermeeden en bij ZEC uit het nabijgelegen Zandeweer. Hij besloot daarna een scheidsrechterscursus te volgen en floot zijn eerste officiële wedstrijden in de jeugdafdelingen van het District Noord.

Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt en Mulder promoveerde keer op keer. De landelijke hoofdklasse, de topklasse, finales in de nacompetitie en de noordelijke bekerfinale tussen Harkemase Boys en WKE uit Emmen (3-1), de Uithuizer kreeg het allemaal op zijn bordje. Vanuit het talententraject in het district stroomde hij door naar het zelfde traject in Zeist.

Mulder fluit sinds 2012 wedstrijden in de Jupiler League. Hij debuteerde daar voor 1858 toeschouwers tijdens de wedstrijd FC Oss-Fortuna Sittard. Dat duel eindigde in 0-3. Sinds december 2014 was hij tevens actief tijdens wedstrijden in de eredivisie. Zijn eerste optreden op het hoogste niveau was op 6 december van dat jaar. Mulder floot toen het duel SC Cambuur-NAC (0-1).

De Noord-Groninger kent dankzij zijn achtergrond als voetballer de trucjes van zijn voormalige sportbroeders en wijst de heren op hun plichten als de regels dat vragen. In de totaal 106 wedstrijden die hij de afgelopen vijf seizoenen floot, deelde hij 325 gele kaarten uit en kregen negen spelers rechtstreeks rood. Voor zestien zondaars was het na twee keer geel inrukken geblazen.

Mulder wordt, vanwege de gelijkenissen, gekscherend ook wel eens de nieuwe Collina genoemd. Deze Italiaanse voormalige scheidsrechter wordt nog altijd gezien als een van de beste arbiters ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij Hall of Fame van het Italiaanse voetbal is opgenomen.

De groep Scheidsrechters Senior bestaat met de komst van Mulder nu uit vijftien arbiters. Behalve Mulder is namelijk ook zijn collega Jeroen Manschot (34) gepromoveerd (Foto: KNVB Media).

No Replies to "Is Siemen Mulder de nieuwe Pierluigi Collina?"