Autocrossers geven gas op Winsumer kleibaan

Op het 603 meter lange oval net buiten Winsum is het afgelopen weekeinde de eerste autocross gehouden van Autosport Groningen. De coureurs streden om het hardst voor de beste posities. De strijd was bij tijd en wijle zo fel, dat sommigen op hun dak terecht kwamen en het gevecht om het podium vroegtijdig moesten staken.

Dat er desondanks veel plezier werd gemaakt, wist een van de rijders mooi onder woorden te brengen. ‘De auto’s missen weleens wat onderdelen als ze over de finish komen en de ellende is soms niet te overzien, maar het is de kick. Hier doe je het voor.’

En racegeweld was er voldoende op de harde kleibaan net buiten het kanodorp. Op veilige afstand gadegeslagen door flink wat toeschouwers, gaven de coureurs hun bolides de sporen. De strijd tussen mens en machine, maar ook het gevecht onderling en de beste tactiek om tot de finales te geraken. Het was er allemaal.

 

Dankzij de gortdroge ondergrond waren de stofwolken talrijk, maar kon er ook flink op het gaspedaal worden getrapt. Het ‘pedal tot he metal’-principe werd breed toegepast. En als je dan een keer drie rijen dik door de bocht wilde, of ergens tussenin een gatje dacht te ontwaren, dan was de kans niet gering dat er een buiteling zou volgen. Aan het einde van de eerste race dag werden aan de horizon de eerste voortekenen waargenomen van naderend onheil in de vorm van onweersbuien. ‘Toen ik dat zag moest ik meteen weer aan twee jaar geleden in Lellens denken. Er lag destijds op zondag zoveel water op de baan dat we de races moesten annuleren. Nachtmerries heb ik ervan gehad’, sprak Jasper vaan der Berg namens organisator Autosport Groningen. Het volgende autocross-weekend in Winsum staat gepland voor 26 en 27 augustus. Daarna is zaterdag 9 september rood omcirkeld in de agenda van de autocrossers en hun fans. Uitslagen volgen later…. (foto’s: Menne Tillema).

No Replies to "Autocrossers geven gas op Winsumer kleibaan"