Boeiende start nieuwe voetbaljaargang

Het jaarprogramma van het amateurvoetbal in deze regio is bekend. Wijzigingen voorbehouden, kunnen we er gevoeglijk van uit gaan dat het weer een spannende voetbaljaargang belooft te worden. Hoe doen de gepromoveerde clubs het, weten de gedegradeerde verenigingen het verloren gegane terrein terug te winnen en wat hebben de clubs gedaan om zich goed te wapenen. Een ding is zeker, de 4e Klasse D zaterdag lijkt op voorhand een van de meest boeiende te worden.

In 1E hebben we nog één regionale vertegenwoordiger over en dat is Winsum. De fusieclub, ontstaan uit Viboa en Hunsingo, heeft op zondag geen vertegenwoordiger meer en vond zichzelf het afgelopen seizoen op een keurige zesde plaats in de eindrangschikking terug. Een prima prestatie in het jaar dat er al een eeuw aan voetbalsport in het kanodorp wordt gedaan. De Winsumers openen de competitie op 23 september met een thuisduel tegen Gorecht.

Omlandia werd uit de eerste klasse geknikkerd en krijgt in 2J onder andere te maken met NEC Delfzijl en SV Bedum. De Ten Boersters gaan als eerste op bezoek bij Gramsbergen, NEC Delfzijl bindt op het eigen sportpark de strijd aan met DZOH. Het SV Bedum van trainer Remy van der Wal (ex-De Pelikanen) neemt de kuierlatten richting Zuidhorn.

In 3C moet SC Loppersum een nieuwe poging wagen om te promoveren. Tegen Knickerbockers kan een eerste stap in de richting van succes worden gezet. Noordwolde kan op een prima seizoen terugkijken, waarin het de nacompetitie haalde maar over SV Marum struikelde. Mamio is de eerste club die het tegen de geelzwarten zal opnemen. En dan is er een nieuwe loot aan de stam.

Uit de voordeurdelers De Pelikanen en Appingedam is DVC Appingedam geboren. De worsteling om ook dit seizoen in de derde klasse te mogen uitkomen werd door De Pelikanen gewonnen. Onder trainer Erwin Buurmeijer mogen de Damsters proberen het blazoen weer wat op te poetsen. Een goed resultaat bij Glimmen zou een eerste aanzet kunnen zijn.

En dan is er de 4e Klasse D, waarin maar liefst elf regiovertegenwoordigers een plekje hebben gekregen. De eerste interessante ontmoetingen dienen zich meteen al aan met bijvoorbeeld Middelstum-De Fivel en SIOS-Stedum. Een week later is het weer raak met de burentwist tussen Poolster en het gepromoveerde Holwierde en dat beeld zal vrijwel het hele seizoen intact blijven.

De 5e Klasse C levert voor een aantal regionale clubs in ieder geval een bootreis op naar Schiermonnikoog, want De Monnik is een van de ploegen die in deze klasse uitkomt. Het Uithuizer Noordpool is de eerste die de oversteek maakt, maar dat is pas op zaterdag 21 oktober. De competitie wordt geopend met onder meer het duel tussen het Zoutkamper Zeester en Rood Zwart Baflo.

De laatste klasse die we op de voet zullen volgen is 5D. Daarin worden van Wagenborger Boys en Meedhuizen geen wonderen verwacht en valt nog te bezien welke rol het Ten Poster SV TEO, SC Scheemda en VVS gaan spelen in de klasse met acht stad-Groninger teams.

De 3e Klasse B is het hoogste podium waarin zich een van de regionale vertegenwoordigers bevindt en dat is het gepromoveerde Siddeburen. De kampioen van het afgelopen seizoen begint op eigen veld met een duel tegen FC Zuidlaren, een van de vijf Drentse ploegen in deze competitie.

Het zondagteam van SV Bedum, zo’n beetje bestolen van het kampioenschap in de vijfde klasse maar uiteindelijk wel via de achterdeur gepromoveerd, krijgt als eerste tegenstander ook een Drentse ploeg en dat is Smilde ’94. De vierde klasse B telt dertien teams, dus zitten er voor iedere ploeg twee vrije weekends in het vat. De Bedumers kunnen 10 december alvast aanstrepen. Een week later gaan ze voor de laatste competitiewedstrijd van dit jaar op bezoek bij SV Haulerwijk.

De 5e Klasse D, waarin slechts elf teams zijn opgenomen,  is eveneens rijkelijk van regionale vertegenwoordigers voorzien. Woltersum ontmoet een oude bekende in Yde de Punt, terwijl Eenrum het op eigen veld opneemt tegen Warffum. Kloosterburen kan de eerste wedstrijddag vanaf de kant bekijken, want de Marnebewoners zijn vrij.

In 5E tenslotte is een oude burentwist in ere hersteld door de degradatie van het Woldendorper WEO. De geelzwarten krijgen namelijk weer te maken met een van de meest gepasseerde verdedigingen van het afgelopen voetbaljaar en dat is die van Oldambtster Boys. Ook Farmsum bevindt zich in de voetbalkelder en zal er alles aan doen om als beste regionale club te eindigen. Hoe hoog hen dat zal leiden weten we pas in mei van het volgende jaar.

No Replies to "Boeiende start nieuwe voetbaljaargang"