Huldiging voor gouden Sarèl de Jong

Het zal niet vaak zijn gebeurd dat Meedhuizen is uitgelopen om een van zijn inwoners te huldigen. De 21-jarige kickbokster Sarèl de Jong is die eer wel te beurt gevallen. En dat allemaal vanwege haar prestaties tijdens de onlangs gehouden wereldspelen in Polen, waar ze goud wist te pakken. Dit zijn de Olympische Spelen voor sporten die nog niet op de officiële Olympische kalender staan.

In Wroclaw moest De Jong, dit jaar genomineerd en nu al getipt als kandidaat voor de titel Sportvrouw van het Jaar 2017 tijdens het volgende Noord-Groninger Sportgala, de volgende stap zetten in haar jacht op wereldgoud. In een exclusief interview met EemsmondSport sprak de Noord-Groningse vorig jaar de volgende woorden: ‘Ik ga keihard trainen om op de World Games te kunnen knallen. Dit zal een van mijn mooiste hoogtepunten van de kickbokssport worden.’

Het bleken geen loze woorden te zijn. In de klasse K1 tot 65 kilogram werd goud behaald nadat De Jong in de finale de Servische Teodora Manic klop had gegeven. Het bleef lang onzeker wie de partij zou winnen, maar in de laatste ronde wist de Meedhuizer de zege veilig te stellen.

De weg naar wereldgoud was niet gemakkelijk, want in de kwartfinale moest ze met Europees kampioene Cristina Caruso uit Italië afrekenen. Dat deed ze en vervolgens werd in de halve finale de Amerikaanse Kaitlin Young, drievoudig wereldkampioen MMA-boksen, op een zijspoor gedirigeerd.

En ja, als het thuisfront aandachtig via een scherm meekijkt, kun je natuurlijk verwachten dat ze je prestaties op de juiste waarde weten te schatten. En dat gebeurde dan ook. Net buiten Meedhuizen werden De Jong en haar coach Denis van der Giessen door dorpsgenoten opgewacht.

Vervolgens werd in een open auto de rit hervat. Die ging langs vele applaudiserende Meedhuizers richting herberg Lantinga. Namens de gemeente Delfzijl bood wethouder Jan Menninga haar een enveloppe met inhoud en bloemen aan. Hij noemde De Jong een ‘sporter van wereldklasse.’

Haar volgende doel is het WK in Budapest, dat dit najaar wordt gehouden. Daar zal Sarèl de Jong zeker weer tegenstanders ontmoeten die ze nu wist te kloppen. En zij zullen op sportieve wraak zinnen, weet ook de kersverse kampioene. ‘We zijn allemaal erg aan elkaar gewaagd. Het zal ook dan weer van details afhangen’, vertelt ze. Hoe dan ook, Meedhuizen heeft er een reden bij om de naam van het dorp met trots uit te dragen. En daar heeft Sarèl de Jong een flink steentje aan bijgedragen (foto: Harry van Hoogen).

No Replies to "Huldiging voor gouden Sarèl de Jong"