COVS ‘niet voor of tegen’ nieuw kaartenbeleid KNVB

De amateurvoetballers kunnen opgelucht adem halen. Vanaf september zullen ze minder snel geschorst worden. De eerste schorsing volgt pas na de vijfde gele kaart, de tweede na de zevende prent. Is dit een goede ontwikkeling of moeten er vraagtekens bij geplaatst worden? Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken is niet voor, maar ook niet tegen het nieuwe kaartenbeleid van de KNVB.

Amateurvoetballers in de hoofd- tot en met vijfde klasse klaagden de laatste jaren steen en been. Al na de vierde gele kaart werden ze voor een duel uitgesloten en elke daaropvolgende boeking betekende weer een wedstrijd schorsing. Vanaf het nieuwe seizoen wordt dat heel anders. Na de vijfde boeking moeten ze voor het eerst een duel toekijken. Daarna pas weer bij de zevende en negende gele kaart.

Je kunt je afvragen waarom voetballers er over klagen dat ze na vier prenten verplicht moeten toekijken. In een tijd dat we een video-referee nodig hebben om tot een goed eindoordeel te komen en onsportiviteit verder proberen terug te dringen door strenger op te treden, bewandelt de KNVB ogenschijnlijk de omgekeerde weg.

Heb ik nog maar drie keer geel? Deel dan nog maar een extra tik uit. Schop die bal desnoods nog een keer het weiland in nadat de scheidsrechter al voor een overtreding heeft gefloten. Is dat te zwartwit gedacht, of mogen we de gewijzigde regelgeving tegenstrijdig vinden? Uiteindelijk is het toch je eigen ‘verdienste’ geweest dat je het geel krijgt voorgehouden.

Secretaris Marcel Bellinga van Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken zegt dat zijn vereniging zich neutraal opstelt ten opzichte van het aangepaste gele kaartenbeleid. ‘Wij hechten grote waarde aan sportiviteit en respect op en rond de velden. Preventief moeten vooral clubs zelf, samen met KNVB en belangenorganisaties, daar het nodige aan doen. Er is veel gewonnen op dat gebied de afgelopen jaren. En tegelijk ook nog veel te doen. Waar nodig zijn we naast preventie ook voor stevige maatregelen. Vooral excessen moeten worden aangepakt. En het zou niet langer normaal moeten worden gevonden dat je tegen elke beslissing van een scheidsrechter uitgebreid protesteert en ageert. Kwestie van respect.’

Dat betekent volgens Bellinga echter niet dat het nieuwe beleid een slechte zaak is. ‘Niet per se. Bij een contactsport horen overtredingen. Soms gaat een speler daarbij over de grens en krijgt geel. That’s all in the game. Het lijkt dan wel een tegenstrijdig signaal, maar met de komst van een aanklager in het amateurvoetbal, bij rode kaarten, kan wellicht zelfs een positieve stap worden gezet in het aanpakken van overtredingen die we echt niet willen zien op het veld. Bovendien, als scheidsrechter maakt het ons niet uit. Wij leiden de wedstrijden naar eer en geweten. En geven een gele of rode kaart als de overtreding dat rechtvaardigt. Hoe en of er achteraf wordt gestraft is voor de scheidsrechter niet relevant. De wedstrijd is immers afgelopen en daarmee voor de scheidsrechter klaar.’

Wat sportiviteit en respect betreft ligt volgens Bellinga de bal in eerste instantie bij de voetbalverenigingen. ‘Bestuurders en trainers/leiders moeten daarin hun verantwoordelijkheid nemen. Waarom zou je als trainer accepteren dat spelers gele kaarten oplopen voor praten tegen een scheidsrechter? Is onsportief! En als een speler vijf, zes of zeven gele kaarten in een seizoen oploopt moet je je als speler zelf, maar ook als trainer en club afvragen hoe dat komt. En daar iets aan doen. We zijn dus niet voor of tegen versoepeling van het gele kaartenbeleid. We zijn wel voor sportief gedrag, voor respect en voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid.’

Overigens is voor het bekertoernooi van komend seizoen een apart registratiesysteem in het leven geroepen. Na de vierde gele kaart in een bekerwedstrijd volgt één wedstrijd schorsing. Het moge duidelijk zijn dat competitie en beker van elkaar losgekoppeld worden. Alleen een directe rode kaart, opgelopen in het bekertoernooi, telt wel mee als schorsing voor de competitieduels.

Ook voor de nacompetitie geldt een afzonderlijk systeem. Alle voetballers beginnen het toetje op ‘nul’ en worden bij hun tweede gele kaart voor één wedstrijd geschorst.

No Replies to "COVS 'niet voor of tegen' nieuw kaartenbeleid KNVB"