Leden Artemis op diverse fronten actief

Leden van het Winsumer Artemis hebben zich de afgelopen periode op diverse fronten laten zien. Zo waren ze present tijdens loopevenementen in Ten Boer, Zuidhorn, Eelde, Emmen en Amsterdam-Zaandam.

Ricardo Damminga uit Baflo wist onlangs in een nat, koud en winderig Ten Boer verdienstelijk derde te worden op de 10 kilometer bij de mannen senioren. De Minimarathon in Ten Boer is de derde loop van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit dat totaal vijf wedstrijden omvat. Ondanks het slechte weer stonden er totaal toch nog 215 wedstrijd-, recreatie- en jeugdlopers aan de start. Zeven Artemissers waagden zich aan de 10 kilometer over een ronde. Hiervan was Ricardo Damminga de snelste met een tijd van 39.32 minuten. Deze tijd was bovendien goed voor een keurige derde plaats bij de mannen senioren.

Bij de mannen 40 op deze afstand konden Garco van den Berg (Uithuizen) en Marnix van den Brink (Groningen) op de 10e en de 13e plaats teruggevonden worden. Hun tijden waren 43.29 en 49.30 minuten. Ab Slagter (Uithuizermeeden) werd bij de mannen 50 tiende in 46.34 minuten. Een eindsprint vlak voor de meet bezorgde Koos Durenkamp (Winsum) een nette vijfde plaats bij de mannen 60 in 47.29 minuten.

Bij de vrouwen 50 werd een keurige vierde plaats genoteerd voor Grietje Dijkmans uit Winsum (zie foto) in 58.28 minuten. Anke Bijma (Sauwerd) blijft verbazen. Haar 1.03.44 uur was niet alleen goed voor een 9e plaats bij de vrouwen 50 maar betekende bovendien dat ze sinds medio 2012 niet meer zo snel op de 10 kilometer was geweest. De 10 kilometer bij de mannen werd gewonnen door Jan Venhuizen uit Appingedam in 35.35 minuten. De winst bij de vrouwen ging naar Christien Koning uit Groningen in 42.23 minuten.

De stichting Loopgebeur`n Zuidhorn organiseerde zaterdag voor de 13e keer de Hummel Zuidhorun , onderdeel van het Loopcircuit Noord-Nederland. Deze run bestaat uit een wedstrijdloop over 10 kilometer (twee ronden van 5 kilometer) en een recreatieve loop over 5 en 10 kilometer. Dit evenement telde vorig jaar nog 350 deelnemers. Met ruim 200 deelnemers waren er bijna de helft minder lopers dan een jaar eerder. Het regenachtige weer zal hierbij zeker een rol hebben gespeeld.

Het grootste probleem is echter de ongebreidelde groei van wedstrijden zonder enige vorm van regie. Zo stonden er maar liefst zeven wedstrijden in de noordelijke regio op de loopagenda. Men doet maar met als gevolg per wedstrijd minder deelnemers waardoor organisaties genoodzaakt worden te stoppen met hun activiteiten.

Regenachtig weer betekent veel zuurstof in de lucht waardoor er snelle tijden worden gelopen. Op de 10 kilometer werd Artemis vertegenwoordigd door Ricardo Damminga (Baflo) en Marnix van den Brink (Groningen). De Bafloër noteerde als zesde bij de mannen senioren een keurige tijd van 38.01 minuten. Hij bleef hiermee slechts 26 seconden verwijderd van zijn beste tijd op deze afstand. Van den Brink werd zesde bij de mannen 40 in 46.17 minuten. Een persoonlijk record.! Hij verbeterde zijn oude toptijd met 22 seconden. De 10 kilometer bij de mannen werd gewonnen door Edwin Slijkhuis uit Groningen in 33.37 minuten. De winst bij de vrouwen ging naar Christien Koning uit Groningen in 41.22 minuten.

Onder de 115 deelnemers op de 5 kilometer bevonden zich vier Artemissers. Willem Hofman (Winsum) was hiervan overduidelijk de snelste. Hij liep met een tijd van 20.16 uur een persoonlijk record. Hij scherpte zijn oude toptijd aan met 12 seconden.

Lof was er voor Anke Bijma (Sauwerd). Met haar tijd van 29.20 minuten bleef ze slechts 5 seconden verwijderd van haar beste tijd op deze afstand. Ze gaat inmiddels onbedreigd aan de leiding in het Runner-up Klassement 2017-2018. Claudia van Muil (Den Andel) liep haar eerste officiële 5 kilometer onder de vlag van Artemis onder begeleiding van haar dorpsgenoot Jissy Clevering. Zij passeerden gezamenlijk de eindstreep na 31.14 minuten.

Meer dan 2300 lopers voorzien van highlights hebben zaterdagavond meegedaan aan de eerste editie van de Mobility Service Airport Night Run op Groningen Airport Eelde. Op een parcours door de donkere bossen van Vosbergen en over de landingsbaan, werden de deelnemers onderweg verrast door entertainment en lichteffecten. De finish vond plaats bij de terminal.

De deelnemers vertrokken in vier groepen waar een steeds kortere pauze tussen zat. De maximaal te lopen afstand bedroeg 8,7 kilometer in plaats van de beloofde 10 kilometer. Het draaide bij dit evenement zonder tijdsregistratie om avontuur en genieten. Janneke Cazemier (Warffum) en Winsumers Paulien Kuik en Anna de Munck waren namens Artemis van de partij. Na afloop was er voor de liefhebbers nog een afterparty met een deejay en een band. De organisatie van deze run was in handen van Golazo Sport Noord Nederland.

Wim Ammeraal (Leens) was zaterdag een van de deelnemers aan de 10 kilometer (twee ronden van 5 kilometer) van de Sandur Run in Emmen. Net als bij de Night Run in Eelde was ook in deze wedstrijd de afstand veel te kort! De Leenster noteerde 9,55 kilometer die hij als 12e bij de mannen in 44.07 minuten aflegde. Het parcours was uitgezet in en rondom het park Sandur.

De Dam tot Damloop met in het afgelopen weekend 85.000 deelnemers op de onderdelen hardlopen, wandelen en fietsen is het grootste sportevenement van Nederland. Afgelopen zondag stonden er 44.000 kinderen, wedstrijdlopers, businessrunners en recreanten aan de start op de diverse afstanden. De 16,1 kilometer lange Dam tot Damloop is een wedstrijd van punt naar punt. De start is bij het Centraal Station in Amsterdam en de route leidt de deelnemers vervolgens door de IJ-tunnel en langs de Zaanse Schans naar de finish in de brede Peperstraat in het centrum van Zaandam.

Het was met een doorbrekende zon en weinig wind uitstekend loopweer. De sfeer langs het parcours was uitstekend met veel enthousiast publiek en muzikaal vermaak. Artemis telde op deze afstand drie deelnemers. Rene Hartlief (Baflo) liep in zijn eerste 10 Engelse mijlen onder de vlag van Artemis met 1.18.08 uur een keurige tijd. Dit leverde hem bij de mannen en vrouwen recreanten in een veld van 11.685 deelnemers een 1286e plaats op. De Winsumer loopmaatjes Griet Dijkmans en Ineke Wolters liepen onder de vlag van Post NL mee in de businessrun. Zij trokken gezamenlijk op en finishten na 1.43.02 uur. Voor beiden een bijzondere en overweldigende belevenis. Dat deze afstand zowel bij de mannen als bij de vrouwen werd gewonnen door atleten uit Afrika is al jarenlang geen nieuws meer.

No Replies to "Leden Artemis op diverse fronten actief"