Middelstum fleurt feestje op met zege op De Fivel

Middelstum heeft zichzelf op het eigen, spiksplinternieuwe hoofdveld een cadeautje gegeven dor de thuiswedstrijd tegen De Fivel winnend af te sluiten. Lange tijd keken de blauwhemden tegen een 0-1 achterstand aan en leken de agressiever spelende gasten er met de winst vandoor te zullen gaan. Het inbrengen van Thomas Eek aan de kant van de gastheren betekende echter het keerpunt in de wedstrijd. De eerste keer stond hij per ongeluk op de goede plek, de tweede treffer was een prima kopbal na een dito corner van Anne Vaatstra. Wat het ‘andere Oranje’ daarna ook probeerde, de meer dan verdiende gelijkmaker wilde niet meer vallen. Zelfs niet toen Middelstum in de slotminuten nog met tien man kwam te staan omdat Benjamin Lochtenberg na zijn tweede geel van het veld werd gestuurd.

Het was feest op het Middelstummer sportpark, want naast een gladsgeschoren nieuw hoofdveld werd ook het nieuwe elektronische scorebord in gebruik genomen. Samen met Arnoud Ungersma, de pupil van de week, zorgde sportwethouder Be Schollema voor de openingshandeling. Na het doorknippen van het lint nam hij onder de lat plaats en liet zich vervolgens door de jongeling passeren. Daarmee was er meteen werk aan de winkel voor Hendrik de Veen, de man die 22 jaar lang de bordjes verhing als er werd gescoord. Een druk op de knop was nu voldoende om de cijfers te doen veranderen.

In dat feestelijke scenario zou een overwinning van het team van trainer Raymond Scholtens natuurlijk prima passen. Buurman De Fivel was echter niet van plan om aan een dergelijke fuif mee te werken. De gasten kwamen beduidend beter uit de startblokken dan de thuisclub. De elf van coach Simon Schuil toonden zich agressiever in de duels en zaten hun opponenten fel op de huid.

De Fivel kreeg al vroeg in de wedstrijd met tegenslag te maken, want Geert van der Veen moest het veld geblesseerd verlaten. Zijn plaats binnen de lijnen werd in de achtste minuut ingenomen door Manfred Munters. Niet veel later leek ook Frank Pijper van het toneel te verdwijnen, maar hij kon verder en dat was maar goed ook. De Riepster bank was op dat moment namelijk nog akelig leeg. Dit vanwege het feit dat de overige wissels nog niet paraat waren.

Zoals reeds gememoreerd, bouwde De Fivel aan een licht overwicht en waren het vooral de corners die voor de nodige onrust in het Middelstummer strafschopgebied zorgden. Doelman Youran Mus en zijn verdedigers bleven vooralsno op de been, al was het vervolg op het uitverdedigen meestal snel balverlies omdat De Fivel de ruimtes klein hield en Middelstum weinig kansen bood om aanvallende plannetjes te smeden.

Corné Bos kreeg tot twee keer toe een goede mogelijkheid om De Fivel aan de leiding te helpen en ook Mark Kramers verscheen een keer dreigend voor de neus van doelwachter Mus. De Riepsters verzuimden zichzelf in het eerste half uur van de wedstrijd te belonen voor het goede spel dat ze leieten zien en moesten derhalve oppassen voor een, op dat moment, onverdiende tegengoal. Die hing een paar keer in de lucht, maar als je het hoofd intrekt in plaats van deze tegen de bal aan te drukken (Rick van der Laan) na een prima voorzet (Anne Vaatstra), dan kun je een doelpunt wel op je buik schrijven. Ook een mogelijkheid van Robert Bos bleef zonder gevolgen voor De Fivel en dus brak de rust aan zonder dat ‘scoreborddirecteur’ Hendrik de Veen in actie had hoeven te komen.

Dat zou na de thee al snel veranderen. Het tweede bedrijf was nog niet zo lang onderweg toen een corner vanaf de linkerkant van het doel voor de voeten van Emiel Bos belandde. Zijn schot werd gekraakt, maar plofte vervolgens bij Niels Ronde op de schoen. Die moest een halve draai maken om zichzelf wat ruimte te scheppen en haalde vervolgens hard uit. De bal verdween over Mus en onder de lat tegen het nylon: 0-1. Een op dat moment zeker geen onverdiende voorsprong.

Middelstum moest iets forceren, wilde het voorkomen dat De Fivel het feestje zou gaan verstieren. Na een dik uur spelen besloot coach Scholtens dat de tijd rijp was geworden om Thomas Eek in te brengen. Hij moest voor oorlog in het Riepster strafschopgebied zorgen. EEn eerste poging om goalie Kuizzenga schrik aan te jagen was een mooie zweefduik richting bal, maar Eek wist het hoofd er niet goed onder te krijgen en dus ging die mogelijkheid verloren. Aan de andere kant leek Mark Kramers de 0-2 op de pantoffel te hebben, maar hij gleed het leer langs de verkeerde kant van de paal.

De tijd begon te dringen voor de thuisclub, die merkwaardig genoeg wel de ruimte kreeg om te voetballen. De gelijkmaker kwam echter uit een dood spelmoment tot stand. Aanvoerder Anne Vaatstra, de man van de spelhervattingen, mocht op een meter of vijfentwintig van het doel van Kuizenga een vrije trap nemen. Hij mikte de bal langs het oranje muurtje, maar leek Kuizenga niet te kunnen verrassen. Die was al naar de bedreigde hoek onderweg om de bal op te pikken. Tot zijn grote schrik stond Eek echter in de baan van het schot, waardoor het leer plotseling van richting veranderde. De ultieme krachtsinspannng om het dreigende onheil te voorkomen was onvoldoende en dus kon Middelstum juichen. Een lucky treffer, maar daar hadden de gastheren lak aan: 1-1.

Nog geen zeven minuten later was het weer raak. En opnieuw waren Vaatstra en Eek de hoofdrolspelers. De corner kwam van eerstgenoemde, Eek klom boven alles en iedereen uit en knikte de bal tegen het nylon: 2-1. Daarmee was de wedstrijd volledig op zijn kop gezet. Nu moest De Fivel in de achtervolging. Wat men echter ook probeerde, het mocht niet baten. Middelstum verdedigde zich met hand en tand, schroomde niet om daarbij de grens van het toelaatbare te overschrijden, maar wist stand te houden. Ook met tien man, want Lochtenberg mocht de slotminuten van achter het hek bekijken nadat hij volgens eigen zeggen ‘alleen de bal’ maar had gespeeld. Hij vergat te vermelden dat daar nog iemand met een oranje shirt tussenin stond en dat zijn tweede geel en daarmee de veldverwijzing dus volkomen terecht was.

Hoe dan ook, Middelstum kreeg het cadeautje dat het wilde en dat waren drie punten op deze feestelijke dag. Schuil trok na afloop een gezicht als een oorwurm en baalde terecht als een stekker. ‘We speelden met name de eerste helft goed en hadden de westrijd voor een groot deel onder controle. Het is zuur dat ze door zo’n klotengoal op gelijke hoogte komen. Ik ben van mening dat we meer hadden verdiend.’

Zijn collega Raymond Scholtens kon zijn geluk niet op. ‘Natuurlijk is het mooi dat je de competitie met een overwinning kunt beginnen. En ja, het klopt dat wij een deel van de wedstrijd de beleving en de agressiviteit misten. Daar heb ik in de rust ook iets van gezegd. Na de thee hebben de jongens het goed opgepakt en vond ik dat er sprake was van twee gelijkwaardige ploegen. Ik heb met Thomas Eek inderdaad geprobeerd iets te forceren. Het is mooi dat het goed heeft uitgepakt, al valt de gelijkmaker dan ook wel wat gelukkig. Die mazzel moet je soms hebben.’

* Middelstum – De Fivel 2-1 (0-0). Niels Ronde 0-1; Thomas Eek 1-1; Thomas Eek 2-1.

No Replies to "Middelstum fleurt feestje op met zege op De Fivel"