Holwierde wint voetbalgevecht van Poolster

De derby tussen promovendus Holwierde en Poolster is in een 2-1 overwinning geëindigd voor de Katmisbewoners. De ploeg van trainer Eddy Tuik is nu het enige team in de veelbesproken vierde klasse D die zonder puntverlies is. De druiven waren voor Poolster extra zuur. De geelzwarten verloren namelijk keeper Rody Bos, die met rood van het veld werd gestuurd nadat hij Jurelly Torbed de weg naar het doel had versperd.

Voor de aftrap op de doorweekte grasmat in Holwierde konden beide teams op een goede seizoenstart terugkijken. De Holwierders wonnen in Leens met 1-4 van FC LEO en Poolster veegde het Schildwolder SGV met maar liefst 9-1 van het Spiekster gras. Op basis van één duel kun je echter geen conclusies trekken en iedere wedstrijd is een andere.

Poolster wordt door velen getipt als kampioenskandidaat, terwijl men in Holwierde zo snel mogelijk afstand van de onderste plaatsen wil nemen. De gasten begonnen goed in de regen. De ploeg van trainer Jaap Danhof kreeg enkele goede mogelijkheden om de score te openen. Dennis van Dijk, Jesse Smit en Tom Dijkman vonden de uitstekend keepende Wouter Kingma op hun pad.

De druk op het Holwierder doel duurde een klein kwartier. Daarna namen de gastheren het heft in handen. Ze waren agressiever in de duels en wisten veel vaker de tweede bal te bemachtigen. Holwierde dacht het duel open te breken toen Jurelly Torbed doel trof, maar hij werd teruggefloten.

In de 16e minuut was het wel raak toen Erik Rentema op het middenveld in de fout ging en Torbed er tussenuit wist te knijpen. Hij leek ter hoogte van de cornervlag vast te staan, maar speelde Stijn de Regt door de benen en werd vervolgens door Rentema aangetikt. Volgens de arbiter was dat in het strafschopgebied gebeurd en dus kwam de bal, ondanks hevige protesten, op elf meter te liggen. De uitleg van de fluitist luidde na afloop dat de overtreding weliswaar buiten de zestienmeter was gemaakt, maar dat de buiteling binnen de lijnen voor hem maatgevend was geweest. Yirsan Bouman mikte het leer rechts van Rody Bos tegen het nylon: 1-0.

De bezoekers lieten de wedstrijd uit hun handen glippen. Hoewel ze technisch meer in huis hadden dan hun opponenten, moesten ze het op het gebied van agressiviteit afleggen tegen de thuisclub. Johan de Groot joeg de bal met het hoofd over het doel na een voorzet van links en zowel Smit als Van Dijk hadden de thee aangenamer kunnen laten smaken als ze vlak voor de pauze de gelijkmaker hadden gescoord. Dat gebeurde echter niet en dus zou er in de tweede helft iets moeten gebeuren.

Het tweede bedrijf was amper zestig seconden onderweg toen men bij Poolster opveerde. Een aanval van Holwierde liep dood en Poolster had maar drie schijven nodig om tot het doel van de gastheren te geraken. Kevin Bijlsma werd op links weggestuurd, leek Smit een prima mogelijkheid te bieden om te scoren, maar het was uiteindelijk Johan de Groot die de bal achter Kingma wist te frommelen: 1-1.

Poolster leek op stoom te komen en bood Holwierde beduidend minder mogelijkheden om aan voetballende oplossingen te denken. Een tweede treffer leek in de maak en had eigenlijk ook moeten vallen. Een ziedend schot van Kevin Bijlsma vloog rakelings over de deklat en Johan de Groot beet zich andermaal stuk op de onverzettelijkheid van Kingma.

Na driekwart wedstrijd moest doelman Bos van het veld. Jurelly Torbed liet voor de zoveelste keer zien dat hij fysiek en technisch de verdedigers van Poolster de baas was. Hij had Stijn de Regt zijn hielen al laten zien, had een stiftbal in gedachten, maar strandde op de ver uit zijn doel gekomen Bos. De bal belandde tegen de arm van de goalie en hoewel het allesbehalve netjes is dat je als tegenstander bijna om een kaart smeekt, hadden de gastheren het gelijk wel aan hun kant. Bos kreeg de rode kaart voorgehouden en kon vertrekken. Zijn plaats onder de lat werd door Marcel Werkman ingenomen. Erik Rentema werd het kind van de rekening.

Werkman kon meteen aan de bak. De vrije trap van Yirsan Bouman kon door hem ternauwernood corner worden gebokst. Vanuit die hoek mocht Bouman opnieuw voor onrust proberen te zorgen. De bal daalde bij de tweede paal en daar bleek Peter Bouwsema beter te kunnen koppen dan Poolster wist te verdedigen: 2-1.

De gasten moesten opnieuw in de achtervolging en weigerden zich over te geven. Ook met een mannetje minder zorgden ze meer dan eens voor opschudding binnen de Holwierder gelederen. Met wat meer overleg en overtuiging had de ploeg uit Spijk zelfs nog wel een goed resultaat aan het voetbalgevecht over kunnen houden. Ook nu wisten Bijlsma, Smit en Van Dijk echter geen succes te boeken. Torbed leek in blessuretijd nog dicht bij een goal te zijn, maar de hoek was te moeilijk. Zijn inzet werd door De Regt weggerost.

Terwijl het steeds harder begon te regenen, werd de wedstrijd de boeken in gefloten. Poolster had zich in de eerste helft te vaak de kaas van het brood laten eten door een feller spelend Holwierde. Dat en het missen van teveel opgelegde kansen, een op zijn zachtst gezegd discutabele strafschop en een terechte rode kaart werden de bezoekers uiteindelijk fataal.

Eddy Tuik balde na het laatste fluitsignaal zijn vuisten. Zijn team is deze competitie prima uit de startblokken gekomen. ‘De overwinning in Leens was al een mooie verrassing, maar winnen van een kampioenskandidaat is natuurlijk nog mooier’, aldus de oefenmeester.

Zijn collega Jaap Danhof vond dat zijn ploeg de nederlaag over zichzelf had afgeroepen. ‘Als er strijd wordt gevraagd moet je er in meegaan of naar voetballende oplossingen zoeken. Dat deden we te weinig. We kregen meer kansen en hadden meer balbezit, maar aan het einde van de rit sta je met lege handen en dat is het enige wat telt.’

* Holwierde – Poolster 2-1 (1-0). Yirsan Bouman 1-0 (strafschop); Johan de Groot 1-1; Peter Bouwsema 2-1.

No Replies to "Holwierde wint voetbalgevecht van Poolster"