Noordelijke toppers naar 6e editie Zeemijlenloop

Delfzijl maakt zich op voor de zesde editie van de Zeemijlenloop. Dit unieke hardloopevenement in de havenstad Delfzijl vindt plaats op zondag 29 oktober en kent een afstand die in zeemijlen wordt gemeten. Deelnemers kunnen kiezen uit een ronde van drie zeemijlen (5,556 km) of twee rondes van in totaal zes zeemijlen (11,112 km). De organisatie heeft zich in ieder geval verzekerd van de deelname van een aantal noordelijke toppers.

De route van de Zeemijlenloop Delfzijl, die ook dit jaar weer georganiseerd wordt door atletiekvereniging Fivelstreek, begint en eindigt op het Sportpark Centrum aan de Burgemeester Boeremalaan en leidt de lopers langs de historische, mooiste en gezelligste plekken van Delfzijl. Onder meer een oude volkswijk, de haven en het centrum worden aangedaan. Tijdens de Zeemijlenloop maakt men zowel kennis met het oude als het nieuwe Delfzijl en zal het langs het parcours extra gezellig worden gemaakt met muzikale bijdragen door diverse live bands.

Het doel van de organisatie van de Zeemijlenloop is om zoveel mogelijk mensen plezier te laten beleven aan de loopsport. Het programma is ook dit keer zeer uitgebreid. De onderdelen waaruit gekozen kan worden zijn een Kidsrun, een wedstrijdloop, een recreantenloop, een bedrijvenloop en een G-loop voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is nu ook mogelijk om de drie zeemijlen sportief wandelend af te leggen.

De eerste editie in 2012 trok 800 lopers naar de start, sindsdien is het aantal per jaar gemiddeld gestegen met circa 200 deelnemers. In 2015 deden er maar liefst 1.438 deelnemers mee.

De voorinschrijvingen verlopen zeer voorspoedig, de eerste 900 deelnemers staan al ingeschreven. De organisatie heeft zich verzekerd van de start van een aantal noordelijke toppers, waaronder Olfert Molenhuis, Alwin Heijting, Rob Vijver, Gerard Vos, Maurice Smit en Jan Venhuizen. Zij zijn samen goed voor een spannende wedstrijd in de havenstad. Lydia Doornbos, de ultraloopster uit Appingedam, is er ook bij. De inschrijvingen lopen nog door en van een aantal toppers wordt nog verwacht dat ze in gaan schrijven.

Tijdens de lustrumeditie werden de parcoursrecords bij zowel de heren als de dames aan barrels gelopen. Offert Molenhuis uit Assen wist bij de mannen de ruim elf kilometer in 35.46 minuten te voltooien. Jessica Oosterloo uit Appelscha verbaasde zichzelf door haar oude record (41.04) bijna twee minuten scherper te stellen met een tijd van 39.20 minuten. De snelste Delfzijlsters zijn tot nu toe Maurice Smit (39.52 minuten) en Graciella Evertsz (50.43 minuten).

Een uniek project dat samen met 3D Kanjers wordt georganiseerd, is het 3D printen van de medailles. De organisatie heeft op scholen een wedstrijd gehouden om de mooiste medaille voor de Kidsrun te ontwerpen. De medaille van de winnaar wordt in 3D geprint, dit
zal gebeuren op donderdag 26 oktober bij Smit Sport in Delfzijl. Van 13.00 uur zal de printer te bewonderen zijn en vanaf 18.00 uur kunnen de lopers die zich reeds hebben ingeschreven hun startnummer hier ophalen.

De Zeemijlenloop steunt dit jaar de Stichting Matchis. Dit is het Nederlandse centrum voor stamceldonoren en zorgt dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Het is erg belangrijk dat veel mensen stamceldonor worden. Zij zoeken gezonde donoren in de leeftijdsgroep 18-50 jaar. Stamcellen doneer je in de meeste gevallen via bloed. Hiermee kan men een leven redden. Meer informatie is te vinden op www.matchis.nl

No Replies to "Noordelijke toppers naar 6e editie Zeemijlenloop"