Effectief SV Bedum klopt beter spelend DESZ

Voetbal kan soms ongemeen hard zijn. Je legt het betere van het spel op de mat, creëert zelfs de betere kansen, maar verzuimt deze te benutten en krijgt vervolgens uit twee tegenstoten evenzovele goals om de oren. Het overkwam DESZ uit Zwartsluis in de ontmoeting met SV Bedum. De gastheren speelden verre van goed, maar waren wel dodelijk effectief. Even leek het er op dat het vroeg in de tweede helft nog een echte wedstrijd zou worden toen de gasten de aansluiting hadden gevonden. Nog geen minuut later hadden de Bedumers de marge echter weer vergroot. Ze zouden uiteindelijk met 4-1 winnen.

SV Bedum en DESZ waren tot aan de aftrap op het Bedumer kunstgras totaal onbekenden voor elkaar. De teams hadden elkaar nog nooit in competitieveerband ontmoet. Dat de Overijsselse ploeg een tegenstander was om rekening mee te houden, stond als een paal boven water. Het is niet voor niks dat het team van coach Jeroen van den Berg vorig seizoen met een onwaarschijnlijke score van 69 punten en maar liefst 103 doelpunten als kampioen naar de tweede klasse promoveerde.

De aanvallers Danny Moorman en Tom Kisjes tekenden toen gezamenlijk voor 61 voltreffers. Eerstgenoemde was wel van de partij, Kisjes ontbrak op het appél. Aan Bedumer zijde kon geen beroep worden gedaan op de geblesseerde Timo Laninga.

Oefenmeester Remy van der Wal van SV Bedum wist op voorhand dat het ook nu een hele kluif zou worden om de drie punten in eigen huis te houden. En dat bleek al snel, want DESZ voetbalde aanvankelijk gemakkelijker dan de paarshemden. De bezoekers zetten vroeg druk op de defensie van de thuisclub en brachten de Bedumers herhaaldelijk van hun stuk.

De doorgaans betrouwbare Bart Apotheker probeerde zijn eigen doelman zelfs in verlegenheid te brengen door dwars door het midden uit te willen verdedigen, maar Jos Broekmans was op zijn hoede. De jongste doelman van de tweede klasse stond zijn mannetje en het was dan ook voor een groot deel aan hem te danken dat DESZ niet tot scoren wist te komen.

Terwijl SV Bedum op zoek was naar zekerheden in het spel, stond Broekmans aan de basis van de openingstreffer. De sluitpost roste de bal na een afgeslagen aanval van DESZ richting overzijde van het veld en vond zowaar een teamgenoot. Nick Boelhouwer profiteerde van miscommunicatie tussen doelman Renee Agterhuis en zijn defensie en joeg het speeltuig binnen: 1-0.

Nog geen minuut later hadden Danny Moorman en Ronny Bakker de achterstand weg kunnen poetsen, maar ook nu wilde Broekmans van geen wijken weten. De gasten raakten danig gefrustreerd over het feit dat het maar niet wilde lukken om tot een treffer te komen. Het leverde Dimitri Kamerling een gele prent op toen hij Boelhouwer onder het kunstgras probeerde te stoppen.

Nadat Cor Koning eveneens een prima mogelijkheid had laten liggen om de ploegen op gelijke hoogte te brengen, was het SV Bedum dat met een dodelijke precisie wist toe te slaan. Er waren maar een paar schijven nodig om Nigel Bakker op avontuur te sturen en de Bedumer maakte geen fout: 2-0.

En zo stond de wedstrijd volledig op zijn kop. SV Bedum speelde niet goed, verloor teveel duels en was in balbezit te slordig, maar stond na het klinken van het rustsignaal wel op een geruststellende voorsprong en dat was meer dan waar men gezien het spel op had mogen hopen.
Dat DESZ in de tweede helft iets moest ondernemen was wel duidelijk. De gasten hadden slechts drie minuten nodig om zichzelf terug in de wedstrijd te knokken. Een goed lopende aanval werd door Robbert Elken doeltreffend afgerond: 2-1. De bal werd snel uit het net gehaald, want de jacht op de gelijkmaker moest geopend worden. Nog voordat men die gedachte hardop kon uitspreken, lag het speeltuig er aan de andere kant al weer in.

Aan de rechterkant kregen de Bedumers alle ruimte om het strafschopgebied op te zoeken en was het Frank Roorda die goalie Agterhuis voor de derde keer liet vissen: 3-1. Daarna knakte er iets bij DESZ. De vreugde over de aansluitingstreffer had nog geen minuut geduurd.
Na een klein uur spelen was het helemaal bekeken toen een bal van achteruit door Roorda werd doorgekopt en Jake Smit uit de rug van de DESZ-defensie kroop. Hij was alles en iedereen te slim af en tekende voor 4-1.

Van der Wal sloeg na die treffer aan het wisselen. Het hele arsenaal aan invallers werd in korte tijd binnen de lijnen gebracht. Anne Jits Sybesma en Soeratmin Venema lieten zich in aanvallend opzicht meteen zien, maar waren niet gelukkig in de afwerking. Een schot van Smit spatte uiteen op het gelaat van Kamerling. De DESZ-speler kon nog even doorgaan, maar moest zich uiteindelijk laten vervangen.

Een scherp indraaiende corner van Venema leek onder de lat binnen te vallen, maar kon nog net tot corner worden verwerkt. Schoten van Smit, George Deuling en Sybesma misten hun doel eveneens. DESZ wist er, behoudens een kopbal van Karlo Naberman, niets meer tegenover te zetten. Het had voor de rust de kansen gekregen om SV Bedum in grote problemen te brengen, maar de uitmuntend keepende Broekmans lag herhaaldelijk in de weg.

Even leek de vlam nog in de pan te slaan toen er een opstootje ontstond waarbij Sybesma en Koning de hoofdrollen vertolkten. In een duel om de bal werden er wat tikken uitgedeeld en moesten anderen de kemphanen tot bedaren te brengen. Scheidsrechter Paul Lips gaf de heethoofden geel, maar maakte een klein foutje door Koning eveneens rood te tonen. De arbiter was in de veronderstelling dat Koning al geel had gezien, maar kwam al snel op zijn beslissing terug. Het was namelijk de reeds uitgevallen Kamerling die al geel op zak had. Het was het enige slippertje van de onpartijdige, die verder een prima wedstrijd floot.

Remy van der Wal was na afloop zeer tevreden. ‘Niet over het voetbal, want volgens mij was dit de slechtste eerste helft die we tot nu toe hebben gespeeld. Maar ja, als je zo effectief met je kansen omspringt. Laten we het er maar op houden dat je af en toe een beetje geluk en een doelman in goeden doen nodig hebt’, grijnsde de oefenmeester.

Zijn collega Jeroen van den Berg begreep er helemaal niets meer van. ‘Het is toch niet normaal meer wat er hier is gebeurd. We domineren een groot deel van de wedstrijd, krijgen de mogelijkheden en komen op achterstand door zo’n domme goal. Zelfs na de 2-0 was er geen reden tot wanhoop, maar toen we na de aansluitingstreffer weer een dreun kregen te verwerken was het afgelopen. Toen vloeide het geloof snel weg en hebben we geen vuist meer kunnen maken.’

* SV Bedum – DESZ 4-1 (2-0). Nick Boelhouwer 1-0; Nigel Bakker 2-0; Robbert Elken 2-1; Frank Roorda 3-1; Jake Smit 4-1.

No Replies to "Effectief SV Bedum klopt beter spelend DESZ"