Holwierde pakt eerste periodetitel

Promovendus Holwierde heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. Op eigen veld werd met 2-1 van buurman Corenos gewonnen. Omdat het Sauwerder SIOS dure punten liet liggen (2-2) in de thuiswedstrijd tegen Poolster, konden trainer Eddy Tuik en zijn manschappen de bloemetjes buiten zetten.

Holwierde werd voor aanvang van de competitie zeker niet tot de kandidaten voor een hoge klassering in de 4e Klasse D gerekend, maar de Katmisbewoners zijn na zeven competitieronden nog altijd ongeslagen. Zes overwinningen en een gelijkspel staan er op het conto van de rood met witten. Een prima prestatie van het team dat fysiek sterk oogt, maar ook voetbaltechnisch veel in huis heeft met als absolute handenbinder Jurelly Torbed. Diens soms onnavolgbare bewegingen hebben al menig verdediger hoofdbrekens opgeleverd.

Beide clubs stonden ruim tien jaar geleden voor het laatst tegenover elkaar. Dat was toen voor de beker. Voor een competitieduel moeten we zelfs meer dan drie decennia terug in de tijd.

Gedurende het duel van zaterdag was er geen moment sprake van verveling. Er werd voor elke meter gestreden, de inzet was prima en het tempo lag hoog. Hoewel de Roodeschoolsters hun huid duur probeerden te verkopen, moest men toch erkennen dat Holwierde meer fysiek in huis had. Zonder dat de thuisclub levensgevaarlijk werd, kreeg men wel een handvol corners te nemen, maar de defensie van de gasten bleef vooralsnog overeind.

Na een dik kwartier spelen had Corenos zomaar de leiding kunnen nemen als Gerry Winkel na een slippertje van Kevin Hommes wat beter had gemikt. Zijn inzet vloog echter hoog over en daarmee was die kans om zeep geholpen. De wedstrijd golfde daarna op en neer. Van een echt krachtsverschil was amper sprake, maar grote kansen werden er evenmin genoteerd. De blanco ruststand was dan ook een logische vervolg van de verrichtingen binnen de lijnen.

Het vuurwerk moest na de thee ontstoken worden en dat gebeurde dan ook. Na een handvol minuten vond Jurelly Torbed zijn teamgenoot Peter Bouwsema en diens voorzet werd door Teun Westerhuis tot doelpunt gepromoveerd: 1-0. Holwierde leek zich enigszins bevrijd te voelen en kende na de treffer zijn beste fase. Die werd na driekwart onderstreept toen Bouwsema andermaal als aangever fungeerde en nu Thijs Stoppels liet scoren: 2-0.

Corenos kreeg wel kansjes, maar het benutten daarvan was een andere kwestie. Het is ook niet voor niks dat het team van trainer Peter Ernst in de voorgaande zes duels nog maar tien keer raak had gemikt. De verdiende treffer kwam er wel. In de 82e minuut was het Chris Uil die de bezoekers de aansluiting bezorgde (2-1), maar nu tikte de tijd in het nadeel van Corenos weg. Lars Baar dacht de gelijkmaker te scoren, maar verloor het overzicht en daarmee ook de mogelijkheid op succes.

Holwierde wist de krappe zege over de streep te trekken en moest alleen nog even wachten op de uitslag die in Sauwerd op het wedstrijdformulier zou komen te staan. Toen de remise daar een feit was, kon het gejuich losbarsten. Het toetje heeft men te pakken nog voordat het hoofdgerecht is opgediend.

Eddy Tuik was na afloop een dolgelukkig man. Aanvankelijk stelde hij zich nog bescheiden op en wilde hij van alle lofzangen niks weten. Nu zijn team na zeven duels de eerste prijs op zak heeft, kan ook hij niet meer van toeval of geluk spreken. ‘Dit i gewoon prachtig. We moeten er iedere week hard voor knokken en kunnen dat ook. We hebben het de achterliggende periode prima gedaan en verdienen deze prijs dan ook. Er wordt nu wel gezegd dat de eerste nederlaag steeds dichterbij komt, maar neem van mij aan dat we dat moment zo lang mogelijk proberen uit te stellen.’

Zijn collega Peter Ernst sprak van een prima wedstrijd voor zijn ploeg. ‘Ik zal niet zeggen dat we onterecht hebben verloren, maar die kans van Winkel had er best in gemogen. Dan speel je toch even anders. Hoe dan ook, we hebben ons best gedaan om het de koploper zo lastig mogelijk te maken. Dat is aardig gelukt, het is alleen jammer dat we ondanks dat met lege handen staan.’

* Holwierde – Corenos 2-1 (0-0). Teun Westerhuis 1-0; Thijs Stoppels 2-0; Chris Uil 2-1

No Replies to "Holwierde pakt eerste periodetitel"