DVC Appingedam bezorgt koploper koude douche

Appingedam heeft een stunt uitgehaald door op het eigen vrieskoude sportpark met 1-0 van koploper The Knickerbockers te winnen. De eerste helft leek het duel meer op een schaakspel dan een voetbalwedstrijd. Na de thee vormde een snel uitgedeelde strafschop het breekpunt in de wedstrijd. Op het spekgladde veld ging de amusementswaarde daarna wel omhoog, maar wist de studentenploeg uit Groningen geen bres in de Damster defensie te slaan en was de derde nederlaag van dit seizoen een feit.

De thuisclub kon geen beroep doen op Roy de Groot, die vanwege werkzaamheden niet van de partij was. Een gemis voor DVC, want juist hij weet in veel situaties rust te brengen als dat even vereist is. Toch kan van de wel acterende spelers niet gezegd worden dat ze uit de toon vielen. Net als bij de wat gemakkelijker voetballende Stadjers waren de kwaliteiten er wel, maar hadden de acteurs de grootste moeite om op de been te blijven.

In het eerste bedrijf viel er bitter weinig te beleven op het Wellemansportpark. DVC Appingedam stond aanvankelijk goed geposteerd en leek zich niet te willen laten verleiden tot al te grote avonturen. Een vrije trap van Jeffrey de Vries was een van de weinig opmerkelijke momenten, of het tweede moet de snel aan Jouke Bosma gegeven gele kaart zijn geweest. Voor het overige grossierden de ploegen in foute passes en was het vooral glibberen en glijden geblazen.

De gasten leken wat meer grip op het spel te krijgen toen Appingedam wat uit de posities ging lopen, waardoor de studenten iets meer ruimte kregen om hun talenten te demonstreren. Voor erg veel verwarring wisten ze echter niet te zorgen en doelman Olaf Kiewiet hoefde zich niet bovenmatig in te spannen om de nul vast te houden.

Het duel werd in de tweede helft pas echt leuk. Debet daaraan waren de beide nummers zeven van de teams. Damster Jaron Slagter leek op weg naar doelman Rob Holsscher, maar de doorgang werd hem ontzegd door Daniél Dijkstra. Scheidsrechter Guus Ekelenburg uit Appelscha kende geen pardon, gaf de zondaar geel en DVC een strafschop. Die werd in de 49e minuut door Danny de Vries onberispelijk achter de sluitpost gedeponeerd: 1-0.

The Knickerbockers moest nu wel komen, maar deed dat veel te ondoordacht. In plaats van de rust te bewaren en het spel breed te houden, werd al vrij snel naar de lange bal gegrepen en vloog alles door het hart van de Damster defensie. Daar waren de ingevallen Daan de Groot en zijn companen echter de baas.

Jeffrey de Vries kreeg de mooiste mogelijkheid om de marge te verdubbelen, maar zag zijn prima inzet op dito wijze uit de bedreigde hoek geplukt worden. Aan de andere kant schoot Bjarn Eck in het zijnet nadat de Damster defensie zich een slippertje dacht te kunnen veroorloven.

Naarmate de tijd verstreek, de omstandigheden steeds slechter werden en de vroeg invallende schemering voor een wazig schimmenspel zorgde, werd in ieder geval goed duidelijk dat het niet de dag van The Knickerbockers zou worden. DVC kwam amper in problemen en leek nog een strafschop te krijgen toen doelpuntenmaker De Vries languit op het gras kwam te liggen. Volgens de fluitist was er niets aan de hand en dus probeerden de bezoekers nog een keer aan te zetten.

In de extra tijd verschenen de Stadjers nog twee keer voor de neus van Kiewiet. Beide keren verdween de bal echter naast na kopballen van Austin Ellinor en Jorn Lijster. Na 94 minuten blies de onpartijdige het duel de vergetelheid in. De Damsters vielen elkaar dolgelukkig in de armen terwijl de Stadjers teleurgesteld afdropen.

‘We hebben geen moment ons eigen spel kunnen spelen. Dat kun je een gebrek van ons noemen, maar ook de verdienste van Appingedam. Natuurlijk hadden we hier graag gewonnen, maar we hebben ons niet onder de goal uit weten te spelen. Het was gewoon te mager wat we hebben laten zien. Maar goed, ook van teleurstellingen steek je wat op’, aldus trainer Lesmond Prinsen van The Knickerbockers.

Coach Erwin Buurmeijer van DVC Appingedam toverde een brede grijns op het gezicht nadat het laatste fluitsignaal had geklonken. In de week waarin bekend werd gemaakt dat hij ook volgend seizoen aan het roer van de Damster fusieclub staat een overwinning op de lijstaanvoerder boeken is natuurlijk altijd mooi. ‘Maar ik ben ook kritisch genoeg om bepaalde dingen te zien die we beter moeten oppakken. Deze groep zit nog altijd in een leerproces. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid krijg om meer stappen te zetten. En ja, natuurlijk ben ik blij met deze zege. Dit zijn voor ons bonuspunten.’

* DVC Appingedam – The Knickerbockers 1-0 (0-0). Danny de Vries 1-0 (strafschop).

No Replies to "DVC Appingedam bezorgt koploper koude douche"