NEC Delfzijl veegt Klazienaveen van kunstgras

Je kunt van NEC Delfzijl veel zeggen, maar niet dat het de club de laatste tijd erg voor de wind is gegaan. Dat de ploeg uit de havenplaats zich uitgerekend ten koste van titelkandidaat Klazienaveen zou revancheren voor een slechte serie, had niemand durven bevroeden. Het gebeurde echter wel. De Drenten werden na een 3-1 ruststand met een 6-1 nederlaag op zak naar huis teruggestuurd.

De Havenkanters hebben een mooi seizoen achter de rug, waarin het op een gegeven moment eigenlijk allemaal op rolletjes liep. De flow waarin de fusieclub zich bevond leek zo vanzelfsprekend dat niemand er eigenlijk bij stilstond waar de automatismen vandaan kwamen.

Al die vanzelfsprekendheden vielen echter langzaam maar zeker weg. De hierarchie binnen de ploeg was geen zekerheid meer. Dat leidde op zijn beurt weer tot onrust en uiteindelijk slechte resultaten, met als echte zeperd de uitschakeling in de beker door ZNC. Veel slechter zou het niet kunnen worden en dat werd het voor Pranger en zijn mannen dan ook niet. De puzzelstukjes lijken precies op tijd weer op zijn plek te zijn gevallen.

NEC Delfzijl wist vorige week de uitwedstrijd tegen FC Meppel met 0-2 te winnen en dat betekende na een reeks nederlagen eindelijk weer eens een lichtpuntje. De misére van de voorbije maand was even vergeten. Er werd zelfvertrouwen getankt voor de confrontatie met FC Klazienaveen. Dat was hard nodig, want het team van trainer Kees Pranger zou een behoorlijke kluif aan de gasten krijgen. Dat mocht gezien de stand op de ranglijst tenminste verwacht worden.

Op het Delfzijlster kunstgras was de realiteit echter heel anders. In het eerste kwartier was er van echt krachtsverschil nog geen sprake. Niet veel later moest doelman Joep Verhaar voor de eerste keer de gang naar het net maken. Het balletje breed was van Erwin Noordhoff, het afmaken werd verzorgd door Elsin Yilmaz: 1-0. De toon leek te zijn gezet door de gastheren, die nu wel het extra stapje wilden zetten waaraan het bij hen in de voorbije weken aan ontbrak.

De raak geschoten vrije trap van Patrick Bloemberg betekende in de 22e minuut een tegenvaller van tijdelijke aard (1-1), want amper tien minuten later had NEC de tik verwerkt en was het Jari Slort die zijn eerste van het seizoen liet aantekenen. Hij kreeg de bal in de voeten gespeeld van Edwin Hodzic en profiteerde dankbaar: 2-1. Nog voor de pauze was aangebroken, kreeg Klazienaveen nog een oplawaai te verwerken. Elsin Yilmaz wist het leer voor de goal van Verhaar te krijgen en zag de toegesnelde Hodzic raak mikken: 3-1.

Met die stand konden beide ploegen zich even aan de thee opwarmen en zou het strijdplan voor de tweede helft ongetwijfeld besproken worden. Dat van NEC Delfzijl werd al snel duidelijk. ‘Ik heb de jongens voorgehouden dat het gas er vol op moest blijven’, aldus Pranger.

De vierde treffer van NEC Delfzijl lag binnen vier minuten in het net. Jari Slort kwam vanaf de rechterkant van het veld naar binnen snijden en joeg het leer heerlijk in de kruising: 4-1. En nog was de gifbeker niet leeg voor Klazienaveen. Arjen Klasens tekende na een corner met het hoofd fraai voor 5-1 en Edwin Hodzic maakte er tien minuten voor het eind 6-1 van en had daarmee ook twee goals achter zijn naam staan.

Coach Pranger had op dat moment Yilmaz, Noordhoff en Slort al vervangen voor Kris Klasens, Dion Zimmerman en Bernd Hansen. De ingreep was bepaald geen verzwakking en dat was nog het meest positieve gevoel dat Pranger aan het duel had overgehouden. ‘Iedereen stond er gewoon en was bereid om net iets meer te geven. Het klinkt misschien gek, maar ik had voor de wedstrijd al het gevoel dat het wel goed zat. Ik ben blij dat mijn gevoel me niet heeft bedrogen’, zei de oefenmeester na afloop.

Zijn collega Casper Goedkoop had beduidend minder reden tot vrolijkheid. De draai om de oren die zijn ploeg had gekregen, kwam hard aan. Geluk bij een ongeluk voor Klazienaveen was, dat het Oostwolder Pelikaan S. ook punten morste (2-0) in de uitwedstrijd tegen De Weide. Winnaar van het weekend was wat dat betreft het zaterdagteam van SV Bedum. Dat won, overigens wel terecht, met de hakken over de sloot met 1-2 bij slotlicht SV Nieuwleusen.

* NEC Delfzijl – FC Klazienaveen 6-1 (3-1). Elsin Yilmaz 1-0; Patrick Bloemberg 1-1; Jari Slort 2-1; Edwin Hodzic 3-1; Jari Slort 4-1; Arjen Klasens 5-1; Edwin Hodzic 6-1.

No Replies to "NEC Delfzijl veegt Klazienaveen van kunstgras"