De Fivel en Stedum vermaken publiek

Aan een eerder spannende en vermakelijke dan goede derby hebben thuisclub De Fivel en Stedum beiden een punt overgehouden. Na negentig minuten vol strijd en passie kwam er een 3-3 eindstand op het wedstrijdformulier te staan.

De beide kemphanen staan vrij laag op de ranglijst en kunnen ieder punt goed gebruiken. De teams claimen meer kwaliteit in huis te hebben dan de huidige positie doet vermoeden, maar dan zal er wel een keer geoogst moeten worden. De Fivel leek daar op eigen veld serieuze stappen naar te gaan nemen. In de 13e minuut was het Rindert Havinga die met het hoofd voor de openingstreffer wist te zorgen en doelman Bert-Jan Zijlema het nakijken gaf: 1-0.

Een erg gemakkelijk gegeven strafschop betekende vier minuten later zowaar een verdubbeling van de marge. Laurens Hijlkema werd ogenschijnlijk aangetikt en de onpartijdige kende geen pardon. De elfmetertrap werd door Joran Bos voor de tweede keer achter Zijlema gemikt: 2-0.

Je kunt met veel goede bedoelingen het veld in gaan, maar Stedum was op dat moment pas echt wakker geschud en moest in de achtervolging. Het ‘andere Oranje’ leek op rozen te zitten, maar kreeg te snel een tegentreffer om de oren. Corné Bos was zich van geen kwaad bewust toen hij door de onpartijdige als veroorzaker van de tweede strafschop van de middag werd aangewezen toen Tiemen Dijk zijn evenwicht verloor. Diederik Dijk wist met dat klusje wel raad: 2-1. ‘Ik kon niet goed beoordelen of hij inderdaad een overtreding had gemaakt. Hij bezwoer me in ieder geval van niet’, sprak trainer Simon Schuil later.

De Fivel had het daarna even moeilijk. Met name de vele positiewisselingen voorin bij Stedum zorgden voor de nodige onrust in de Riepster defensie. Vooral de uiterst beweeglijke Diederik Dijk toonde zich daarbij een sportieve lastpost.

Toch zou De Fivel de voorsprong opnieuw weten te vergroten. Nog voordat het eerste half uur op het gladde veld was afgewerkt, was het weer raak. Mark Kramers prikte een voorzet van Laurens Hijlkema tegen het nylon en bracht de stand daarmee op 3-1. En nog was de koek niet op, want Stedum liet zich niet van de wijs brengen. De druk werd wat opgevoerd en tien minuten voor de pauze was de marge weer tot één teruggebracht.

Een corner werd voor het doel van Ruud Kuizenga gelepeld en vervolgens maar half weggewerkt. De bal werd door Diederik Dijk opnieuw ingebracht en het was uiteindelijk Tiemen Dijk die voor 3-2 tekende. De enerverende eerste helft was bepaald niet hoogstaand geweest, maar het publiek was in drie kwartier prima vermaakt en het was afwachten of de acteurs die trend in het tweede bedrijf zouden kunnen doortrekken.

De gastheren probeerden na de doelwisseling wat hoger druk te zetten en kregen ook mogelijkheden om opnieuw uit te lopen, maar onder anderen Rindert Havinga en Geert van der Veen wisten niet tot scoren te komen. In plaats van een Riepster treffer, kwam er eentje van Stedum op papier te staan. Een dribbel richting strafschopgebied van De Fivel leidde min of meer per ongeluk tot balbezit voor Diederik Dijk, die na een uur spelen de gelijkmaker liet aantekenen: 3-3.

Het duel lag met die goal weer volledig open en omdat beide ploegen met een punt niks opschoten en vol voor de winst bleven gaan, was er geen toeschouwer die het in zijn hoofd haalde om de warme kachel op te zoeken. De hoog voetballende middenvelders zorgden aan beide kanten voor veel ruimte in de laatste linie. Daardoor bleven de mogelijkheden komen, maar gescoord werd er niet meer en dus moesten de clubs genoegen nemen met het punt dat ze al op zak hadden.

‘Gezien het feit dat we tot twee keer toe een verschil weten te maken, hou ik aan dit gelijkspel een negatief gevoel over. Op basis van de laatste vijfentwintig minuten moeten we ook weer niet al te ontevreden zijn, want in die periode had het kwartje ook zomaar de andere kant op kunnen vallen. Goed was het zeker niet, maar we hebben het publiek in ieder geval wel vermaakt’, aldus Schuil.

Dat vond ook zijn collega Wim Nubé: ‘Je kunt veel zeggen, maar in ieder geval niet dat onze wedstrijden saai zijn. Het is alleen jammer dat we constant achter de feiten aan lopen. Dat moet toch een keer anders. Overigens ben ik wel van mening dat beide strafschoppen erg gemakkelijk werden gegeven. Bij de tweede krijg je het gevoel dat de scheidsrechter iets wil compenseren, maar goed. Ik kan niet in het hoofd van zo’n man kijken. Hij zal zijn redenen wel gehad hebben.’

* De Fivel – Stedum 3-3 (3-2). Rindert Havinga 1-0; Joran Bos 2-0 (strafschop); Diederik Dijk 2-1 (strafschop); Mark Kramers 3-1; Tiemen Dijk 3-2; Diederik Dijk 3-3 (foto: Menne Tillema).

No Replies to "De Fivel en Stedum vermaken publiek"