Adorper Suzanne Libbers heeft haar passie gevonden

Suzanne Libbers uit Adorp liep vier jaar geleden voor de lol mee tijdens de Stadsloop van Appingedam. Op de vijf kilometer finishte ze als snelste vrouw in een tijd van 20.30 minuten. Niet alleen knap, maar ook razendsnel voor iemand van twaalf jaar die destijds helemaal niet aan sport deed. Ze werd bij Groningen Atletiek aangemeld en sindsdien is het snel gegaan met de tiener, met als hoogtepunten een Nederlandse titel, deelname aan de Jeugd Olympische Spelen (EYOF) in Hongarije en de uitnodiging voor een aantal trainingen met de nationale selectie explosief op Papendal in Arnhem.

De Adorper besloot acht jaar geleden aan atletiek te gaan doen. De lol was er na een half jaar al van af omdat ze niet elk onderdeel van die tak van sport even mooi vond. Ze sloeg een volledig andere weg in en ging het toneel op bij de Wonderboom in Winsum. In de weekends was ze present bij de jonge onderzoekers om te knutselen.

In 2013 trok ze de loopschoenen toch weer aan en Appingedam was het eerste doel. Het resultaat dat ze daar neer wist te zetten, stemde tot tevredenheid en nodigde kennelijk uit om door te gaan. Enkele maanden na de Damster loop kwam ze met haar school, het Parcival College, in actie tijdens de 4 Mijl van Groningen. Van de meisjes tot en met 18 jaar was ze daar de snelste.

Het talententeam van Groningen Atletiek nam haar op in het talententeam en vervolgens reeg Libbers het ene na het andere succes aan elkaar. Eerste plaatsen tijdens de Plantsoenloop in Groningen, haar eerste cross in Norg en de hoofdprijs tijdens het Noord-Nederlands kampioenschap cross in Heerenveen smaakten naar meer. Tijdens haar eerste grote landelijke cross eindigde ze als vijfde.

Drie jaar geleden veranderde ze van school en verhuisde naar de topsporttalentschool in Groningen, waar ze onder de ervaren topcoach Guido van Weeren ging trainen. De eerste anderhalf jaar waren de resultaten nog wat wisselend. Dat had vooral te maken met het feit dat de overgang van niet sporten naar vijf keer trainen per week erg groot bleek te zijn. Toch boekte ze wel successen. Zo werd ze vierde op de 1000 meter op het NK atletiek in Amsterdam, was ze opnieuw rap tijdens de 4 mijl van Groningen, de plantsoenloop Groningen, de AVD cross in Dwingeloo, het NNK cross in Heerenveen en eindigde ze als twaalfde tijdens een internationale cross in Tilburg.

Nadat ze een jaar later andermaal succesvol was op de 4 Mijl, brak ze eigenlijk pas goed door. Libbers werd vierde en tevens beste Nederlandse tijdens de internationale Warandeloop in Tilburg en finishte als derde op de Sylvestercross in Soest.

Vorig jaar vulde ze haar erelijst met een derde plaats op de abdijcross in Kerkrade en de mastboscross in Breda, nationale topcrossen die tot het lotto-crosscircuit behoren. Daarnaast liet ze zich kronen als Nederlands kampioen op de 1500 meter indoor in Apeldoorn, werd ze vierde tijdens het NK indoor op de 800 meter bij de meisjes B-junioren (als C- junior) en werd het hoogste treetje van het ereschavot bereikt tijdens het NK atletiek in Amsterdam voor haar op de 4×80 meter estafette met Groningen atletiek. Op de 300 en de 800 meter werd ze daar tweede. Het leverde haar een selectie op voor het Nederlands team voor de interland tegen Duitsland, waarin ze als derde op de 800 meter eindigde.

Dit jaar begon prima met een tweede plaats tijdens het NK indoor op de 400 meter in een tijd van 57.27 minuten. Dit was de veertiende tijd aller tijden indoor gelopen. In mei liep ze 57.07 seconden over de 400 meter tijdens de Harry Schulting-games in Vught en bleef daarmee onder de limiet (57.20) voor de Europese Jeugd Olympische Spelen (EYOF) in het Hongaarse Gyor.

In juli voegde ze nog een tweede plaats toe tijdens het NK indoor. Daar legde ze de 400 meter af in 56.52 minuten. Dat betekende een definitieve plaatsing voor EYOF, waarvoor zich slechts een atleet per afstand kon plaatsen.

De Noord-Groningse strandde in de halve halve finale en eindigde uiteindelijk als dertiende in het overall-klassement. Succes was er wel voor haar met het estafetteteam. Op de 4×100 meter eindigde het kwartet als tweede en dat betekende een zilveren medaille.

Afgelopen weekend liep Libbers haar eerste indoorwedstrijd van het seizoen. Helemaal top was ze niet na een zware trainingsweek, maar desondanks wist ze toch de tweede plaats te bemachtigen op de 800 meter in een tijd van 2.17.96 minuten. Ze bleef daarmee 2,5 seconden boven haar persoonlijk record. De komende maanden staan voor haar in het teken van het NK-indoor op 10 en 11 februari waar ze de 400 meter gaat lopen.

Pieter van de Hoogeband typeerde haar deze zomer in een column in De Telegraaf als een ‘talentvol atlete.’ Een predikaat dat niet elke sporter ten deel valt en aangeeft dat er voor de jeugdige Adorper een mooie, sportieve toekomst wacht (foto: Carin Honebecker).

No Replies to "Adorper Suzanne Libbers heeft haar passie gevonden"