Winsum en Usquert winnen Hogeland Cup

De vierde editie van de Hogeland Cup is gewonnen door eersteklasser vv Winsum. De voetballers uit het kanodorp versloegen in de finale van het hoofdtoernooi het moegestreden Eenrum met maar liefst 8-0. Het B-toernooi werd opnieuw een prooi voor Usquert. De witzwarten leken in een spectaculair gevecht op weg naar een simpele toernooizege maar hadden uiteindelijk, na een 4-4 eindstand, strafschoppen nodig om het Uithuizer Noordpool UFC aan de kant te zetten.

Een kleine tweehonderd toeschouwers waren vrijdagavond getuige van de finale-avond in sportcentrum De Mencke. De lange weg naar de ontknoping leverde in ieder geval een bont gezelschap aan deelnemers op. De organisatie had er voor gekozen om deze editie geen teams uit te nodigen van buiten het Hogelandster gebied. Geen Omlandianen of Damsters en dus ook geen afvaardiging van bijvoorbeeld NEC Delfzijl, om maar eens wat te noemen. ‘We boeten misschien wat aan kwaliteit in, maar de spanning maakt veel goed’, vertelde voorzitter Piet Geert Nicolay.

Het voetbalspektakel begon met de tweestrijd tussen Usquert en Rood Zwart Baflo. De Usquerders verbaasden de vorige editie vooral zichzelf door het toernooi te winnen en begonnen met een 3-1 zege in de eerste halve finale. Daarna was het de beurt aan Eenrum en Noordpool UFC. De Uithuizers kregen flink wat tegengas, maar zegevierden uiteindelijk wel met 2-3.

De Eenrumers hadden het zwaar, want ze moesten ook nog in het A-toernooi optreden. Daarin wisten ze De Heracliden met 2-1 te kloppen nadat vv Winsum opponent Noordwolde met 3-1 het nakijken had gegeven. Daarmee waren de kaarten wel geschud en konden de namen ingevuld worden voor de definitieve klasseringen.

In afwachting van die wedstrijden kreeg het publiek een demonstratiewedstrijd voorgeschoteld tussen de Tolhuisen All Stars en de Hogeland jeugdselectie. In het demoteam speelden zaalvoetballers uit de provincie die normaliter in de ere- en eerste divisie uitkomen. De balvirtuozen lieten fraaie staaltjes balbeheersing zien en bezorgden hun tegenstander heel wat hoofdbrekens. Het werd uiteindelijk 5-1 voor het demoteam.
Na de ‘inleidende beschietingen’ ging het weer om de knikkers en waren het Rood Zwart Baflo en Eenrum die strijd zouden leveren om de plaatsen drie en vier. Het duurde even voordat de ban was gebroken, maar uiteindelijk waren het wel de Bafloërs die met 2-0 wisten te winnen. Bij Eenrum leek de pijp helemaal leeg te zijn. De smalle selectie lag op apegapen, maar moest zich nog een keer opladen. In het A-toernooi viel immers ook nog wat te verdienen. Noordwolde eiste de derde plaats in het hoofdtoernooi voor zich op door met 2-0 van De Heracliden te winnen.

Vervolgens keek iedereen uit naar de tweestrijd tussen Usquert en Noordpool UFC. De titelverdediger schoot als een komeet uit de startblokken en leek het duel halverwege al in de tas te hebben. Toen stond er namelijk een 3-0 voorsprong op het scorebord. De Uithuizers kwamen echter als een uit de as herrezen fenix bovendrijven en wisten de achterstand zelfs weg te poetsen. Nadat de scheidsrechter het spektakel naar de vergetelheid gefloten, stond het scorebord op 4-4 en moesten strafschoppen de beslissing brengen. Die nam Usquert beter en dus was de ontlading enorm. De kleine club had het na een waar spektakelstuk opnieuw geflikt.

Nu was het de vraag hoe de ‘grote’ finale zich zou ontpoppen. Die haalde het niveau van de ‘kleine broer’ bij lange na niet. Winsum had geen kind aan de volledig leeg gespeelde Marnebewoners die met 8-0 op de broek kregen. Rogier Krohne scoorde drie keer en Marcel Pannekoek nam twee treffers voor zijn rekening. Leuk detail was wel dat doelman Nick Rijzinga, normaliter niet onder de lat te vinden, ondanks dat pak slaag toch tot beste keeper van het A-toernooi werd uitgeroepen. Daar was de Eenrumer nog het meest verbaasd over. Overigens viel Kevin Gjaltema van Noordpool UFC die eer te beurt in het B-toernooi.

Behalve het feit dat Winsum het A-toernooi op zijn naam wist te schrijven, kreeg Rogier Krohne de prijs uitgereikt voor de meest trefzekere schutter. Hij kwam aan een totaal van vijf treffers toe. Vincent Zijlstra (Noordpool UFC) mocht die prijs ophalen als meest scorende speler (7) van het B-toernooi. Usquerder Sjaak Wieringa werd uitgeroepen tot beste speler van het B-toernooi en bij de grote jongens viel die eer te beurt aan Winsumer Tim Hoff.

De organisatie keek na afloop met tevredenheid terug op het toernooi. ‘We wilden meer verbondenheid met de vloer en sfeer kweken. Ik denk dat we aardig in die opzet zijn geslaagd. We kijken met vertrouwen uit naar het eerste lustrum’, Aldus voorzitter Piet Geert Nicolai.

Eindstand JO-19                                         Eindstand dames
1. VV Winsum              1. SIOS
2. Noordpool UFC            2. VV Winsum
3. SV Bedum               3. SV Bedum
4. Noordwolde              4. E.K.C. 
5. Corenos               5. SV De Heracliden  
6. Zeester               6. VVSV '09 
7. SV De Heracliden           7. Noordpool UFC
8. SIOS                 8. Corenos 

Eindstand heren B                                          Eindstand heren A
1. Usquert               1. VV. Winsum
2. Noordpool UFC            2. Eenrum
3. RZ Baflo               3. Noordwolde  
4. Eenrum                4. SV De Heracliden
5. Zeester               5. SV Bedum (zondag) 
6. K.R.C.                6. Usquert 
7. Kloosterburen            7. SIOS
8. Warffum               8. Corenos

No Replies to "Winsum en Usquert winnen Hogeland Cup"