Turnsters VIOS naar landelijke finales

Bo Dopma kwam onlangs in Heerenveen in actie tijdens het Provinciale kampioenschap voor de tweede divisie. Samen met de wedstrijd die Dopma eerder dit seizoen in Assen turnde, kon ze zich plaatsen voor de kwartfinale NK turnen. Dat lukte de jeugdige turnster dan ook.

Dopma begon op balk, waar de oefening echter niet gesmeerd verliep. Twee vallen en wat balansverstoringen brachten het cijfer niet hoger dan een 9.950. Op vloer turnde Dopma een iets tegenvallende oefening. Het ontbrak aan energie, waardoor er aan het einde plus-elementen ontbraken, haar score 12.250.

Op sprong liet Dopma twee keer een half in – heel uit zien. Echter was de insprong van de eerste sprong niet goed, waardoor Dopma op haar billen landde. De tweede sprong werd keurig uitgevoerd, haar score voor sprong was 12.775. Als laatste turnde Dopma op brug. Hier ging zij voor het eerst de reuzenzwaaien turnen. Dopma deed dit prima, echter liet zij tijdens de salto af net op het verkeerde moment los. Hierdoor kwam Dopma met landing uit op haar billen, haar score was 12.800.

Dopma eindigde als tweede van de provincie Groningen en als achtste van district noord. Echter was haar derde plek die zij behaalde eerder dit seizoen in Assen voldoende om zich te plaatsen voor de kwartfinale NK turnen tweede divisie die plaats zal vinden in maart.
De andere zeven VIOS-turnsters die uitkomen in een landelijk niveau konden zich tijdens de plaatsingswedstrijd van de derde divisie in Hoogeveen plaatsen voor de halve finale NK turnen.

Vera Bijsterveld kwam als eerste in actie in de categorie junior D. Bijsterveld moest dit seizoen door haar goede prestaties van vorig seizoen verplicht promoveren. Echter heeft zij de oefenstof nog niet onder controle, waardoor het niveau op dit moment iets te hoog gegrepen is. Bijsterveld, turnde helaas dan ook een slechte wedstrijd en eindigde onderin.

Tessa Kool kwam in actie in de categorie jeugd 2 E, waar zij het in een heel sterk deelnemersveld van 35 turnsters moest opnemen. Kool begon op balk en turnde hier naar haar kunnen en scoorde 10.000. Vloer vindt Kool lastig, maar ze turnde een prima oefening wat goed was voor 10.400. Het inturnen op sprong verliep niet soepel en er werd besloten een overslag te springen. Deze was echter niet heel goed en dit leverde helaas maar 9.900 op. Op brug turnde Kool al haar eisen, helaas wel met twee stopjes, wat haar kostbare punten heeft gekost. 9.500 was een prima score. Kool eindigde als drieëntwintigste.

Annieka Reker kwam uit in de categorie Jeugd 1 N4. Zij begon op vloer. Ze turnde hier een oefening naar haar kunnen. Echter was de jury streng en kwam de score helaas niet hoger dan 10.967. Op sprong liet Reker twee keer half – in half uit zien. De sprongen waren helaas wat minder, dan Reker daadwerkelijk kan. De score was 12.050. Op brug turnde Reker een oefening naar haar kunnen, echter turnt ze nog veel min elementen, waardoor de D-score nog niet zo hoog ligt. Ze scoorde 11.700. Het laatste toestel was de balk. Reker turnde hier een prima oefening, echter was Reker de radslag vergeten en dit koste haar veel punten. Het cijfer kwam hierdoor niet hoger dan 8.000. Reker eindigde keurig als vijftiende.

Eline Lanting uit in de categorie Instap N3. Zij begon op rek. Lanting, turnde helaas veel te veel zwaaien op rek, die ook nog niet correct werden uitgevoerd en dit heeft haar veel punten gekost. Het cijfer kwam niet hoger dan 10.267. Op balk turnde Lanting een oefening die naar haar kunnen werd uitgevoerd en scoorde zij zonder val 11.000. Lanting had enorm veel zin om vloer te turnen en dit deed ze dan ook. Ze liet een mooie oefening zien wat goed was voor 13.267. Sprong was het laatste toestel voor Lanting. Hier was de afgelopen weken veel aandacht aan besteed, omdat Lanting niet meer over de pegasus durfde te springen. Echter sprong ze een prachtige overslag over de pegasus en een mooie hurksalto tot stand, dit leverde haar 13.700 op. Lanting eindigde op een keurige viertiende plek.

Denise Raat kwam uit in de categorie Senior C. Zij mocht beginnen op de brug. Het inturnen verliep goed, echter de oefening niet. De score kwam niet hoger dan 2.100. Op balk waren bij Raat duidelijk zenuwen te zien. Door twee vallen en het missen wat eisen scoorde zij slechts 7.850. Raat had zin in vloer en liet na een enkelblessure een prima eerste vloeroefening zien. Score 10.300. Ook sprong liet Raat weer voor het eerste zien naar haar blessure. Haar half in – half uit was goed voor 11.533.

Madelief Hendriks en Marilynn Raat kwamen uit in de categorie pupil 2 N3. De turnsters mochten beginnen op vloer, waar zij beide een keurige oefening lieten zien. Hendriks 12.767 en Raat 13.067.

Op sprong lieten de turnsters een streksalto tot op verhoging zien en een handstandoverslag tot stand. Ook hier scoorde de turnsters goed. Hendriks 13.600 en Raat 13.883. Op brug turnde Hendriks voor het eerst een kip, de opzwaaien zijn echter nog iets te laag en ze scoorde 11.700. Raat turnde een keurige oefening op brug wat haar 13.033 opleverde. Het laatste toestel was de balk. Raat stond op de eerste plaats en Hendriks op de tweede plaats. Echter namen bij Hendriks de zenuwen de overhand, waardoor zij twee keer ten val kwam en veel wiebels had. Haar score kwam niet hoger dan 9.100. Zij eindigde als elfde.

Raat turnde daarna een stabiele oefening op balk. Haar score was 12.267. Dit was genoeg om haar eerste plaats vast te houden. Raat mocht het podium beklimmen en de gouden medaille in ontvangst nemen. Raat heeft zicht hiermee geplaatst voor de halve finale NK turnen derde divisie die in april zal plaatsvinden.

Trainster Sandra Bosman en assistent-trainster Emma Reinders kijken terug op een geslaagd weekend met mooie prestaties en veel leermomenten.

No Replies to "Turnsters VIOS naar landelijke finales"