GAV Unitas turnt voorwedstrijd in Middelstum

Leden van GAV Unitas uit Usquert hebben zaterdag de eerste NTSC voorwedstrijd in Middelstum afgewerkt. Voor GAV Unitas deden er zes meisjes mee en dat leverde wisselende successen op. In Hoogeveen deed Roxanne Lantinga eerder al een gooi naar de halve eindstrijd van het NK.

Roxanne Lantinga (Instap N3) kwam zoals gezegd in actie tijdens een plaatsingswedstrijd derde divisie in Hoogeveen. Ze moest het tegen twintig andere turnsters opnemen met als inzet een plaats in de halve finale van het Nederlands kampioenschap. Er zouden slechts vier turnsters doorstromen. Het lukte de jeugdige Uithuizer niet om een van die plekken te bemachtigen. Ze kwam 0,05 punten te kort en eindigde daardoor als vijfde.

Op 17 maart turnt Lantinga NTSA voorwedstrijd. Ze hoopt dan door te kunnen stromen naar de provinciale kampioenschappen. Bij de eerste wedstrijd werd ze eerste dus heeft ze een goede uitgangspositie. Trainster Linda Uilhoorn vindt het jammer dat haar pupil net niet is doorgestroomd. ‘Ze had er gewoon kunnen zijn. Maar goed, dit was weer een mooi leermoment die we meenemen naar een volgende wedstrijd.’

In de eerste wedstrijd van Middelstum moesten Romy Bakker (mini instap D3), Fabiola van Dijk en Jente Slob (beide instap D3) aantreden. Voor Bakker was het de allereerste wedstrijd. Ze ging de strijd aan tegen zesentwintig andere turnsters uit de provincie. Een beetje spannend vond ze het wel. Maar turnde een geweldige wedstrijd. Ze begon op sprong. Hier deed ze een handstandplatval. De eerste handstandplatval voerde ze iets beter uit dan de tweede. Ze kreeg als eindcijfer 12.875 dit was het vijfde cijfer. Haar tweede toestel was brug. Ze turnde vier plusjes dus haar D-score was 5,7, helaas viel ze met de buikdraai dit koste haar een vol punt haar eindcijfer 13.467, dit was toch nog het derde cijfer.

Toen moest ze naar balk. Hier zag ze wel een beetje tegen op, maar ze voerde haar oefening keurig uit zonder grote fouten. Deze werd dan ook als beste beoordeeld met een 13,200. Na drie toestellen stond ze derde. Als laatste toestel kreeg ze vloer. Ook deze oefening voerde ze prima uit en ze kreeg dan ook het hoogste cijfer: 14.150. Mede hierdoor eindigde ze op de eerste plaats. Vol trots kreeg ze de gouden medaille omgehangen.

Van Dijk en Slob gingen de strijd aan met achttien andere turnsters. Van Dijk turnde voor haar doen een keurige wedstrijd en maakte geen grote fouten. Brug vindt ze erg lastig, hier liet ze vooral punten liggen. Daarentegen was ze de beste op spong met 13.775. Ook haar vloeroefening voerde ze erg netjes uit en werd gewaardeerd met het derde cijfer van de groep, te weten 13,750. Ook op de balk bleef ze keurig staan en met 13,167 was dit het zesde cijfer van de groep. Ze eindigde ook als zesde in de groep van achttien turnsters.

Ook Slob maakte een goede handstand platval met een 13,625 kreeg ze het derde cijfer. Brug daarentegen ging minder goed. Haar opzwaai was onverwachts erg hoog waardoor ze zoveel snelheid kreeg dat ze viel. Hierdoor werd haar brugcijfer ook iets lager. Met 11,950 kam ze tot het vijftiende cijfer. Ze viel ook van de balk en dat kostte haar opnieuw een vol punt. Met 12,233 eindigde ze als twaalfde op de balk. Haar vloeroefening voerde ze netjes uit. Met drie plusjes eindigde ze als vijfde met 13,550. Een elfde plaats werd haar eindklassering.

In de tweede wedstrijd moesten Romy Mulder (instap D2), Alicia Betlehem en Marre Tuininga (beide pupil 1 D2). Mulder moest tegen 23 andere turnsters. Ze vindt de balk een beetje eng en dat was goed te zien in de uitvoering. De sprongen en de handstand waren te laag. Ze kreeg als eindcijfer 11,967 en dit was het veertiende cijfer. Ook bij de brugoefeningen zijn er nog een aantal verbeterpunten zoals de kurbetjes en de hoge opzwaai. Haar brugoefening werd gewaardeerd met het zestiende cijfer, te weten 12,633. Ook Mulder deed handstand platval bij sprong en deze voerde ze erg goed uit. Met 13.900 kreeg ze het tweede cijfer. Op vloer maakte ze geen grote fouten en kreeg 12,900 van de jury, wat het achtste cijfer betekende. Uiteindelijk werd ze net als Slob elfde.

Op de andere baan kwamen Tuininga en Betlehem in actie. De dames begonnen op sprong. Hier maakten ze een handstandplatval. Tuininga kreeg hier 12,975 voor en Betlehem 13,075 en daat betekende respectievelijk de negende en zevende plaats. Hun tweede toestel was brug. Tuininga turnde een mooie oefening. Deze werd als beste beoordeeld met 13.033. Betlehem was wat slordig en haar oefening werd gewaardeerd met 10.400. Dit betekende het zeventiende cijfer.

Tuininga turnde een hele strakke oefening op balk. Ze viel er wel twee keer af, maar haar uitvoering was netjes uitgevoerd waardoor deze met 12,450 als tweede werd beoordeeld. Betlehem was de beste op balk. Haar oefening werd met 12,800 beoordeeld. Als laatste toestel restte nog de vloer. Deze werd door beiden netjes uitgevoerd met vier plusjes. Betlehem kreeg 13,433 en dit was het tweede cijfer. Tuininga kam tot 13,100 en dat was goed voor het zesde cijfer. Uiteindelijk werd Betlehem derde en Tuininga eerste E. Dat betekende een prima prestatie.

Trainster Linda Uilhoorn en assistent Jamie Gloudemans kijken terug op een zeer geslaagde turndag. De meiden hebben weer veel geleerd. De komende weken zal er weer hard getraind worden. Op 7 april is de tweede voorwedstrijd in Grijpskerk. Daarna wordt er gekeken welke meisjes er doorstromen naar de provinciale kampioenschappen op 2 juni in Uithuizen.

No Replies to "GAV Unitas turnt voorwedstrijd in Middelstum"