SV Bedum legt NEC Delfzijl over de knie

In een wedstrijd met twee gezichten heeft koploper SV Bedum met 5-1 van NEC Delfzijl weten te winnen. Alle treffers vielen in de tweede helft. Het duel stond op papier als topper aangemerkt, maar voetbaltechnisch was het allesbehalve hoogstaand wat de ploegen lieten zien.

Puur naar de ranglijst kijkend, kon voor de aftrap al snel geconcludeerd worden dat er minstens zes ploegen in de race zijn om er aan het einde van het seizoen met de hoofdprijs vandoor te gaan. SV Bedum begon het treffen als lijstaanvoerder, NEC Delfzijl kwam als een van de achtervolgers aan de start. De Havenkanters waren prima uit de winterstop gekomen en vonden zichzelf dan ook bovenaan de lijst van de tweede periode terug. Juist die periode zou het ingrediënt moeten zijn dat de topper meer smaak moest geven.

Het eerste bedrijf was echter niet meer dan een slap aftreksel van wat een spektakelstuk had moeten worden. NEC Delfzijl liet de thuisclub, niet geheel onbegrijpelijk, het spel maken en wist de ruimtes klein te houden. Daardoor ontstond er wat vaker drukte voor de neus van doelman Robbin Kuipers, maar tot grote mogelijkheden leidde dat niet.

De kansen waren op een hand te tellen en de enige opwinding die er in het eerste deel ontstond was toen Kuipers bij het uit de lucht plukken van de bal het been wat te ver naar voren stak en zijn lichaamsdeel in de buik van Timo Laninga plantte. De actie kwam hem op een standje van de scheidsrechter te staan.

Vlak voor het verstrijken van de eerste helft werd Daniël Clarke Acaster van NEC Delfzijl naar de kant gehaald door coach Kees Pranger. Uit zelfbescherming, zou de oefenmeester later verklaren. Acaster had al geel op zak en leek op weg om zijn tweede op te halen. Daniël de Boer werd voor hem binnen de lijnen gebracht. Het enige hoogtepunt dat de toeschouwers nog voorgeschoteld kregen, was de uitslag van de veldverloting. De voetballers kregen daarna even de tijd om na te denken hoe ze het duel na de pauze zouden kunnen openbreken.

Nadat het tweede bedrijf was begonnen, volgden de gebeurtenissen elkaar in ijltempo op. Bart Apotheker, die voor de pauze bijna rood kreeg waar de fluitist geel wilde en uiteindelijk ook zou trekken, dacht van dichtbij te scoren. Zijn inzet vloog echter over de deklat. Op zich al een prestatie, al zal het niet zijn bedoeling zijn geweest. Enkele minuten later was het wel raak en mocht Frank Roorda zich laten huldigen als zijnde de afmaker: 1-0.

Nu moest NEC Delfzijl wel komen en zou er voor de Bedumers ongetwijfeld ruimte komen om tussen de linies in te voetballen. Aan de kant van de gasten werd veelal met lange ballen geprobeerd om Jari Slort aan het werk te zetten, maar de talentvolle voetballer kon niet laten zien wat hij in huis had. Sterker nog, na een dik uur spelen ging Anne Jits Sybesma er op links vandoor en leverde een keurige voorzet af bij de inkomende Nigel Bakker. Die had geen moeite om Kuipers andermaal het nakijken te geven: 2-0.

De bezoekers wisten zich geen raad, leken het hoofd al in de schoot te hebben geworpen en speelden zonder een greintje bezieling. Het aantal foutieve passes stapelde zich op, er werden verkeerde keuzes gemaakt en tot een fatsoenlijke aanval kwam het al helemaal niet. SV Bedum daarentegen toonde zich dodelijk effectief op het moment dat hen weer een mogelijkheid in de schoot werd geworpen. Slecht uitverdedigen leidde tot balbezit van Nick Boelhouwer, die het hele middenveld mocht oversteken en de bal voor de derde keer tegen nylon liet kletsen: 3-0.

Er bleef NEC Delfzijl niets bespaard, want nadat Roorda het doel op een haar na had gemist, deelde ook Soeratmin Venema in de feestvreugde. Hij was verantwoordelijk voor de 4-0 en vervolgens strooide Jake Smit nog wat extra zout in de wonde door de stand op 5-0 te bepalen nadat Kuipers zijn eigen defensie in verlegenheid had gebracht.

Een zondagsschot van Dion Zimmerman, die overigens fraai in de verste hoek plofte, betekende 5-1 en Ruben Stam had de pijn nog ietsje kunnen verzachten door een toegekende strafschop te benutten. Bart Apotheker trok aan de noodrem op het moment dat Jari Slort het strafschopgebied van de thuisclub was binnengedrongen. De Bedumer mocht van geluk spreken dat een tweede geel hem bespaard bleef en dat de inzet van Stam via onderkant lat het veld weer in stuiterde.

Elsin Yilmaz had de bal in de rebound nog wel voor het inschieten, maar raakte het leer verkeerd en zag zijn poging ver naast verdwijnen. De misser was typerend voor de manier waarop NEC Delfzijl had gespeeld. De overtuiging ontbrak en coach Pranger sprak na afloop zelfs van een collectief falen.

‘We hebben het hoofd veel te snel laten zakken. Er is geen moment geweest dat we in de wedstrijd wisten te komen. Dat is deels de verdienste van SV Bedum, maar wij kunnen veel beter dan dit. Ik weet niet wat ik er van moet zeggen. Feit is dat we ons deze voetbalmiddag heel anders hadden voorgesteld. Die is echter op een grote teleurstelling uitgelopen en dat moeten we ons allemaal aanrekenen, zowel spelers als staf’, aldus Pranger.

Zijn collega Remy van der Wal nam alle felicitaties dankbaar in ontvangst nadat het laatste fluitsignaal had geklonken. De grote uitslag kon echter niet verbloemen dat ook zijn jongens niet op de top van hun kunnen hadden gespeeld. ‘Maar we hebben wel laten zien dat we verdraaid goed gebruik kunnen maken van de ruimte die een tegenstander ons biedt. Over de hele wedstrijd bekeken vond ik ons wel beter spelen dan NEC Delfzijl. Daar had ik wel wat meer van verwacht.’

* SV Bedum – NEC Delfzijl 5-1 (0-0). Frank Roorda 1-0; Nigel Bakker 2-0; Nick Boelhouwer 3-0; Soeratmin Venema 4-0; Jake Smit 5-0; Dion Zimmerman 5-1.

No Replies to "SV Bedum legt NEC Delfzijl over de knie"