Olympisch bokser Müllenberg doceert in Appingedam

De gymzaal aan de Olingermeeden in Appingedam was bijna te klein voor de boksclinic die door boksvereniging Appingedam was georganiseerd. Het waren dan ook niet de eerste de besten die er rondliepen. Bokskampioen Donny Westerdiep was paraat, net als meervoudig wereldkampioen kickboksen Anne Kamminga. De grote publiekstrekker was echter Peter Müllenberg, de man die op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro net naast een medaille greep.

Peter Müllenberg dacht in Rio een plak te bemachtigen, maar verloor in de achtste finales van de klasse tot 81 kilogram van Tejmoer Mammadov uit Azerbeidzjan. De winnaar het van brons op de Spelen in Londen was in de ogen van de jury de betere. Müllenberg en Mammadov kwamen elkaar een jaar eerder op de Europese Spelen in Bakoe ook al tegen. Ook toen won de bokser uit Azerbeidzjan, die daar zijn debuut maakte in de klasse tot 81 kilogram.

Müllenberg heeft het nog steeds moeilijk met het accepteren van de nederlaag. ‘Ik had het niet verwacht. Zijn lengte maakte het lastig, maar ik had in de tweede en derde ronde voldoende gedaan om brons te pakken. Tenminste, ik dacht dat het genoeg was. Boksen is echter een jurysport en zij beslisten anders’, blikt de Almeloër terug op zijn Olympisch debuut.

De moed opgeven is er niet bij voor de man die inmiddels tweehonderd overwinningen op zijn naam heeft staan en bij de volgende zomerspelen alsnog in de voetsporen wil treden van Orhan Delibas en Arnold Vanderlyde. Zij zijn de laatste Nederlandse boksers die een Olympische medaille wisten te veroveren. Dat deden ze in 1992 in Barcelona.

In Appingedam lag de focus ergens anders op. Müllenberg geeft clinics en beleeft daar zichtbaar veel plezier aan. ‘Het is goed om te zien dat de bokssport hier ook volop leeft’, sprak hij terwijl er een goedkeurende blik over de volle zaal werd geworpen.

Robbin Schonewille van de organiserende Damster club was eveneens in zijn nopjes met de grote opkomst. Die bestond niet alleen uit leden van de eigen club, maar ook van boksers buiten de regio. ‘Het gebeurt ook niet alle dagen dat je les krijgt van een dergelijke grootheid. We mogen er best trots op zijn dat er zoveel animo voor is’, aldus de Damster die zich overigens ook van zijn sportiefste zijde liet zien.

Müllenberg was tevreden over de inzet van zijn leerlingen. Hier en daar moest er wel wat bijgeschaafd worden, maar daar zijn clinics voor bedoeld. ‘Je moet jezelf helemaal geven en over een goeie discipline beschikken. En je moet de wil hebben om te blijven leren. Alleen dan kun je ver komen’, sprak hij halverwege de oefensessie. Hij kan het weten. Zijn grote schare volgers kunnen er hun voordeel mee doen.

No Replies to "Olympisch bokser Müllenberg doceert in Appingedam"