NEC Delfzijl pakt periode na winst bij Omlandia

NEC Delfzijl heeft de laatste nog te vergeven periodetitel weten te pakken. In Ten Boer wist het team van trainer Kees Pranger met 1-2 van gastheer Omlandia te winnen. Voor de thuisclub zit het seizoen er nu wel op. Er rest de elf van coach Freddy Strating nog een uitwedstrijd tegen SV Bedum, dat het geplande kampioensfeestje van Pelikaan S. (0-1) verstoorde. De fusieclub uit Delfzijl mag zich na de laatste reguliere competitiewedstrijd thuis tegen De Weide voor de nacompetitie opmaken.

De belangen waren groot op het Ten Boerster sportpark. NEC Delfzijl had aan een gelijkspel genoeg om de derde periode te pakken. Omlandia moest hoe dan ook winnen om zicht op een verlengstuk van de competitie te houden. De supporters zagen de bezoekers als beste uit de startblokken komen. De schoten van onder andere Jari Slort en Elsin Yilmaz kwamen echter van te grote afstand om doelman Devon Harmsma, enkele dagen eerder nog de uitblinker in een oefenduel met FC Groningen, te verontrusten.

Naarmate de eerste helft vorderde, kreeg Omlandia steeds meer grip op het duel en kwamen de kansen er ook. NEC Delfzijl was overal een stap te laat en werd op het middenveld overlopen. Jan Oosterbeek kreeg zijn hoofd niet onder een voorzet en aanvoerder Jeroen de Haan kreeg de beste mogelijkheden om zijn team aan de leiding te brengen. In eerste instantie schoot hij van dichtbij naast na een steekbal van Jeroen Scholma en een kopbal op zo’n drie meter van goalie Bas Westerhuis, na een voorzet van rechts door Ruben Meier, was evenmin aan hem besteed.

Het waren kansen in een fase dat de gastheren het duel op slot hadden kunnen en eigenlijk moeten gooien. NEC Delfzijl kon geen moment waarmaken dat het voor een periode vocht. Men speelde slordig, verloor teveel duels en liep voortdurend achter de feiten aan.

Het mocht een klein wonder heten dat Omlandia daar slechts een keer van wist te profiteren. Dat was in de 38e minuut toen verdediger Thijs Sonneveld zich verslikte en Jeroen Haan er op rechts tussenuit kneep. Hij werd op zijn weg naar het doel zwaar gehinderd, gebruikte zijn lichaam goed en schoot vervolgens hard in de lange hoek: 1-0. De dik verdiende treffer was dan toch nog gevallen, al hadden de witblauwen zich dan ook al veel eerder moeten belonen.

NEC Delfzijl wist met het nodige fortuin de schade tot die ene goal te beperken en besloot het na de hervatting over een andere boeg te gooien. Er werd wat meer gewicht aan het middenveld gegeven en er bleven nu twee diepe spitsen over. De ingreep sorteerde effect, want nu moest Omlandia terug.

De gastheren waren geen schim meer va de ploeg die in de eerste helft vergeten was NEC Delfzijl pijn te doen en begon nu zelf fouten te maken. In de 69e minuut wisten de bezoekers langszij te komen toen scheidsrechter Werkhoven hands had geconstateerd en de bal op de stip deponeerde. Een discutabele beslissing volgens de Ten Boerster fans, die eerder een overtreding van NEC en een buitenspelsituatie hadden gezien. Dat gold kennelijk ook voor assistent-scheidsrechter Jonkman, die de vlag in de lucht stak. Werkhoven liet hem zijn versie van het gebeurde vertellen, maar kwam niet op zijn beslissing terug. Nino Tualena nam vanaf elf meter de aanloop en liet Harmsma vissen: 1-1.

Aan beide kanten werd het hele arsenaal aan wisselspelers in ijltempo opgebruikt. NEC Delfzijl leek daar het meest van te profiteren. Invaller Edwin Hodzic draaide met een knappe beweging het Ten Boerster strafschopgebied binnen, maar Jari Slort kwam te laat om er iets mee te kunnen doen. Slort schoot na driekwart wedstrijd van afstand op doel, waarna Harmsma middels een prima redding liet zien dat hij een uitstekende goalie is.

Uit een voorzet van Erwin Noordhoff zou geen bloed vloeien, maar Omlandiaan René Hovenkamp deed er alles aan om het thuisfront alsnog de stuipen op het lijf te jagen. In een poging de bal weg te rossen verschalkte hij bijna Harmsma.

In de 85e minuut viel de uiteindelijke beslissing. De zeker niet excellerende Jari Slort probeerde op snelheid langs twee tegenstanders te komen en dat lukte hem. De weg naar Harmsma lag vervolgens open en Slort aarzelde geen moment. Hij schoof het leer in de korte hoek en dompelde Omlandia kopje onder: 1-2.

Omlandia wist niets meer terug te doen. Het had verzuimd om het duel voor de pauze te beslissen en speelt nu nog voor de eer tegen SV Bedum dat, zoals gezegd, bij Pelikaan S. wist te winnen en komend weekeinde zelfs nog kampioen kan worden. Op een presentje van Omlandia hoeven ze niet te rekenen.

Strating: ‘We doen onze sportieve plicht en gaan proberen drie punten te pakken. Meer kunnen we niet doen. Over deze wedstrijd kan ik alleen maar zeggen dat ik ontzettend baal. We hadden een goal tegen kunnen krijgen, maar zelf natuurlijk een paar keer moeten scoren. Bij winst hadden we goede zaken kunnen doen. Ik kan de ploeg niet veel verwijten. Het is alleen jammer dat het seizoen zo eindigt.’

Kees Pranger glimlachte na het laatste fluitsignaal van oor tot oor. ‘Ik ben blij met het resultaat en trots op de jongens dat ze zoveel veerkracht hebben getoond. Het leek voor rust nergens op. We liepen overal, maar niet daar waar we moesten zijn. In de tweede helft ging het stukken beter. Toen waren wij de bovenliggende ploeg. Het vertrouwen was terug en die strafschop kwam precies op tijd. Daarna zijn we niet meer in de problemen geweest. We gaan nu nog een paar leuke weken tegemoet.’

* Omlandia – NEC Delfzijl 1-2 (1-0). Jeroen Haan 1-0; Nino Tualena 1-1 (strafschop); 1-2 Jari Slort.

No Replies to "NEC Delfzijl pakt periode na winst bij Omlandia"