Poolster zet Corenos na rust op zijspoor

Vierdeklasser Poolster heeft de trouwe fans zaterdag op een overwinning getrakteerd in de laatste reguliere competitiewedstrijd van de geelzwarten. Op het eigen sportpark Oldencate werd met 4-0 van buurman Corenos gewonnen. Kevin Bijlsma toonde zijn klasse weer eens door twee keer te scoren.

Voor Poolster komt de nacompetitie er aan en zijn de laatste wedstrijden een soort veredelde oefenduels geworden. Wel met enige lading overigens, want zelfs nu staat er nog wat op het spel. Voor trainer Jaap Danhof is het een prettig gegeven dat in deze fase spelers als Erik Rentema, Stijn de Regt en balvirtuoos Kevin Bijlsma weer bij de selectie zijn aangeschoven. In het duel met Corenos ontbrak de geschorste Jeroen de Groot. Hij moet nog een duel aan de kant blijven en is er in de nacompetitie ook weer bij.

‘Ik wil niemand te kort doen, maar het scheelt een slok op een borrel dat we bijna compleet zijn. Je ziet dat het weer begint te lopen. We hebben Corenos de eerste helft laten geloven dat ze in de wedstrijd zaten, maar echt gevaarlijk konden ze niet worden. We hadden gewoon veel eerder moeten scoren’, aldus Danhof.

De mogelijkheden daartoe waren er wel. Dennis van Dijk en Johan de Groot hadden de messen kennelijk nog niet geslepen en dus brak de rust aan zonder dat er werd gescoord. Na de thee zou dat snel veranderen. In de 58e minuut liet Kevin Bijlsma zien dat hij, eenmaal op snelheid, bijna ongrijpbaar is. Dat ondervond ook zijn directe opponent Joran Knot, die geen vat op zijn tegenstander wist te krijgen. De al lang verwachtte openingstreffer was een feit en gaf de thuisclub wat meer zelfvertrouwen: 1-0.

Doelman Simon Dijkman werd vervolgens tot held van de dag uitgeroepen. Een terecht toegekende strafschop, na een overtreding op de naar binnen gesneden Jordan Muller, had voor Corenos de gelijkmaker moeten betekenen. De door Aalderd Duinkerken goed ingeschoten bal werd echter op magistrale wijze door de sluitpost gekeerd.

Corenos was geknakt en Poolster trok het duel definitief naar zich toe toen het vrij snel na de gemiste penalty op 2-0 kwam dankzij een voltreffer van Johan de Groot. Corenos scoorde daarna nog wel, maar de treffer van Germen Tamsma werd wegens buitenspel afgekeurd. De excellerende Kevin Bijlsma en de eveneens prima spelende Tom Dijkman schoten het kwartet vol en bepaalden de eindstand daarmee op 4-0.

Voor de ploeg uit Spijk staat er nog één doel open en dat is tweede worden in de eindrangschikking. Als hen dat lukt worden ze namelijk vrijgeloot voor de eerste ronde van de nacompetitie en stoomt Poolster meteen door naar de finaleronde. Daarin speelt men tegen de winnaar van het duel tussen de laagst geëindigde periodekampioen uit 4E en de nummer 12 uit 3D. Dat zal, zoals de zaken er nu voor staan, zeer waarschijnlijk een confrontatie worden tussen HSC uit Hoogezand en SVN ’69 uit het Drentse Nijeveen. Zo ver is het echter nog niet, want de laatste competitieronde kan er nog veel gebeuren.

Tweede worden is overigens voor Poolster geen simpel optelsommetje. Ook het Sauwerder SIOS en SJS hebben hun blik op die plaats gericht. Saillant detail is dat de beide kemphanen zaterdag tegen elkaar spelen. Poolster gaat op bezoek bij Westerlee. Men heeft nog een appeltje te schillen met de ploeg van trainer Guus Zantinga. De man die twee seizoenen oefenmeester van de Spijksters is geweest, stak eerder dit seizoen de punten namelijk in de knip ondanks het feit dat men geruime tijd met tien man speelde.

Corenos moet de voorlaatste plaats in de ranglijst vast zien te houden. In dat geval hoeft men namelijk maar één wedstrijd spelen om degradatie te voorkomen. Zaterdag krijgen de Roodschoulsters op eigen veld bezoek van FC LEO, waarvan het eerder midweeks met 1-3 wist te winnen. De Leensters kregen zaterdag in eigen huis met maar liefst 11-2 klop van SJS. Hekkensluiter GEO moet komend weekeinde met Middelstum zien af te rekenen. Drie punten boven Corenos bivakkeert Stedum, dat de laatste competitiewedstrijd op eigen veld tegen OKVC speelt.

Danhof was content met de zege op de buurman en wil vooralsnog niet verder kijken dan komend weekeinde. ‘Je kunt nu iedere week wel kijken tegen wie je in de nacompetitie speelt, maar voor ons is het winnen van de laatste competitiewedstrijd het eerste doel. Daarna komt de nacompetitie wel in beeld.’

Namens Corenos zegt Arie Duinkerken dat de Roodschoulsters het spel van hun opponent een klein uur lang redelijk wisten te ontregelen. ‘Na die gemiste strafschop leek het er op alsof de batterij bij ons leeg was. De overwinning van Poolster is terecht. Het blijft een goede ploeg en is het in mijn ogen onbegrijpelijk dat zij geen kampioen zijn geworden. Die Kevin Bijlsma is toch een van de betere spelers in deze klasse.’

* Poolster-Corenos 4-0 (0-0). Kevin Bijlsma 1-0; Johan de Groot 2-0; Kevin Bijlsma 3-0; Tom Dijkman 4-0 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Poolster zet Corenos na rust op zijspoor"