Farmsum boekt bekerwinst op Groninger Boys

Voor zondagclub Farmsum stond afgelopen weekeinde de derde bekerwedstrijd op het programma. Op het eigen Sportpark Tuikwerd was derdeklasser Groninger Boys de tegenstander. De Stadjers waren voor de aftrap de trotse koploper in de poule met zes punten uit twee wedstrijden. Daar zouden geen punten bij komen, want Farmsum wist met 4-3 te winnen.

Het was zondag niet alleen de wedstrijd Farmsum tegen Groninger Boys maar ook een duel tussen twee clublegendes. Anders gezegd, twee van de beste amateur-aanvallers van de laatste twee decennia. Herbert van Brugge (Farmsum) en Freddy de Grooth (Groninger Boys) konden elkaar recht in de ogen kijken.

Op een goed gevuld Sportpark Tuikwerd zagen de toeschouwers dat Farmsum fel en goed voetballend aan de wedstrijd begon. Met Andreas Tjalma als verdedigend leider stonden de rood-gelen van meet af aan als een huis en kwamen de Stadjers er niet doorheen. De eerste grote kans was dan ook voor de thuisploeg.

In de 13e minuut was het Herbert van Brugge die oog in oog met de keeper de bal voor zijn mindere linkerbeen kreeg en de bal naast het doel werkte. Nog geen minuut later was daar al de tweede grote kans. Van Brugge trok de bal strak voor het doel langs en het was collega-spits Alwin Nap die de bal in het zijnet schoot.

Groninger Boys speelde slordig en verloor bijna alle duels. Het kon pas in de 16e minuut het eerste speldenprikje uitdelen maar keeper Damon Vos werd er niet warm of koud van en een minuut later had de bal er aan de andere kant zomaar in kunnen liggen. Het was Rowin Fambrene die Alwin Nap bediende, die vervolgens langs twee man soleerde maar de keeper op zijn weg vond.

In de 27e minuut kon er dan eindelijk gejuichd worden aan Farmsumer zijde en kwam de verdiende voorsprong op het scorebord. Na een schot van Alwin Nap moest de doelwachter van de gasten de bal loslaten en was Nap er als de kippen bij om de bal er alsnog in te schieten. De sluitpost trok echter, als judoka Henk Grol in zijn beste dagen, Nap naar de grond maar de uitstekend fluitende Jan van Leeuwen gaf voordeel. terecht, want Nap kreeg de bal toch nog tussen de palen door: 1-0.

Na een prima schot van Groninger Boys en dito redding van Damon Vos was het wederom Farmsum dat de aanval zocht. Het was Herbert van Brugge die in de 37e minuut de bal vanaf links voorgaf. De attent spelende Alwin Nap nam het leder in één keer op de pantoffel en schoot de bal in de verre hoek: 2-0.

Waar de Stadjers het drukker met elkaar en de scheidsrechter hadden, was het Farmsum dat tot de rust niets meer weggaf en met een dikverdiende maar onverwachte 2-0 voorsprong aan de thee ging.

Na de rust leek Groninger Boys iets beter in de wedstrijd te komen en in de 52e minuut was daar de aansluitingstreffer. Een afgeslagen schot werd door een van de gasten hoog in het doel geschoten: 2-1. De verwachting was dat de hoger geklasseerde ploeg zou doordrukken, maar het was wederom de thuisploeg die scoorde.

In de 57e minuut werd Herbert van Brugge de diepte ingestuurd. Hij verschalkte de keeper met een fantastisch stiftje waar zoveel gevoel in lag dat zelfs de fans van de Stadjers er voor applaudiseerden: 3-1.

Groninger Boys moest reageren want de bijna zeker lijkende volgende ronde stond zwaar op de tocht. In de 69e minuut was het Andre Toxopeus die een speler omver duwde en de scheidsrechter kon niets anders dan de bal op de stip leggen. Dit buitenkansje werd overtuigend in de kruising geschoten door Freddy de Grooth, die tot dan toe nog niks had laten zien en er een beetje verloren bij liep: 3-2.

Groninger Boys bleef drukken en de tot dan toe perfect spelende Farmsumers kwamen niet meer aan voetballen toe. Ze bleven echter werken en voor elke meter gras knokken. Het was aftellen voor een ieder die een rood-geel hart had maar in de 83e minuut leek er een domper op het duel te komen. Nadat een schot van de Stadjers gepareerd werd door keeper Damon Vos was het Freddy de Grooth die de bal alsnog binnen kon koppen en daarmee de gelijkmaker op het scorebord liet zetten: 3-3.

De wedstrijd leek op een gelijkspel af te stevenen. Totdat de 92e minuut was aangebroken. Een vrije trap voor de thuisploeg werd de zestien meter ingeslingerd en als bij toeval kwam de bal voor de voeten van Herbert van Brugge. Waar de Stadjer legende zwaar tegenviel was het zijn Farmsumer evenknie die zijn status volledig waarmaakte en de bal in de verre hoek binnen schoot. Van Brugge liet het Sportpark Tuikwerd bijna ontploffen van vreugde: 4-3. Bijna werd het ook nog 5-3, maar Reza Fambrene mikte de bal net naast het doel. Dit was tevens de laatste actie van de wedstrijd.

Farmsum had een uitstekende prestatie geleverd met als gevolg een resultaat dat op basis van passie, strijd en goed voetbal tot stand was gekomen. Groninger Boys mocht uiteindelijk op doelsaldo naar de volgende ronde marcheren.

Komend weekeinde staat de eerste competitieronde op het programma. Op het eigen Sportpark Tuikwerd is dan Nieuweschans de tegenstander. De aftrap is om 14.00 uur.

No Replies to "Farmsum boekt bekerwinst op Groninger Boys"