SC Loppersum wint spektakelstuk van Zuidhorn

Voor koploper Zuidhorn in 3C stond zaterdag de uitwedstrijd tegen SC Loppersum op het programma. De ploeg van trainer Kees Bouma kreeg na een spektakelstuk met 3-2 op de broek. Een nederlaag die verdiend was, al was het alleen maar omdat de Lopsters meer in huis bleken te hebben. De zege kwam niet gemakkelijk tot stand, want de gastheren moesten een 1-2 achterstand zien om te buigen. Zuidhorn eindigde het duel met tien man omdat Jos Schultinga rood had gekregen.

Voor SC Loppersum betekende de topper de ouverture op het gerenoveerde hoofdveld en hoe mooi is het dan dat je je eigen sportwethouder de overwinning kunt schenken die hij bij de opening al min of meer had aangekondigd.

Maar zoals gezegd, SC Loppersum zou niets cadeau krijgen. Sterker nog, Zuidhorn kwam beter uit de startblokken en dus ook verdiend op voorsprong. Het duel was amper op gang gekomen of de bal lag al achter Peter Paul Datema. Een voorzet van Thijs Zwarteveen werd door Jos Schultinga tegen het nylon gejaagd: 0-1. De schrik zat er even in bij de gastheren, die het geluk hadden dat Jaap Jacobs na de eerste treffer van de middag langs de verkeerde kant van de paal mikte. Aan de andere kant dacht Jacob Havinga een treffer op zijn naam te kunnen schrijven nadat Cees bij de Leij op de lat had gemikt, maar de treffer werd wegens buitenspel afgekeurd.

SC Loppersum herstelde zich snel van de tegenslag en dook enkele keren gevaarlijk voor de neus van keeper Marcel Groothof op. Joris Jurna beet zich nog stuk op de sluitpost en Cees bij de Leij toucheerde de deklat, maar de gelijkmaker zou er komen. Niet geheel vreemd was het dat juist Cees bij de Leij deze voor zijn rekening nam. De man met de elastieken benen liet de overigens prima acterende doelman van Zuidhorn kansloos: 1-1.

Het publiek had zich de eerste drie kwartier geen moment hoeven vervelen, al zullen de fans van de Lopsters met een gemengd gevoel richting kantine zijn gestapt, want Zuidhorn kwam amper een minuut na de gelijkmaker andermaal aan de leiding. Wouter de Boer zag Jaap Jacobs op een wel heel gunstige plek staan en deponeerde het leer op diens hoofd: 1-2. Cees bij de Leij leek de achterstand nog voor de thee weer weg te willen poetsen, maar goalie Groothof lag in de weg.

SC Loppersum moest na de pauze weer in de achtervolging en liet zien dat het knokken kan als dit gevraagd wordt. Na de theepauze in het zomerse decor traden de acteurs aan voor het tweede bedrijf en werd het spel al snel weer op de wagen gezet. Beide teams speelden vol op de aanval en dat maakte het duel als kijkspel alleen maar boeiender.

Na bijna 55 minuten voetbal kon de thuisclub andermaal juichen. Verdediger Kjell Posthumus kapte met rechts twee man uit en joeg het speeltuig vervolgens met links fraai langs de verbouwereerde goalie Groothof in de verste kruising: 2-2. De vreugde over de treffer was amper verstomd of de volgende goal diende zich al aan. Joris Jurna passeerde de in de laagstaande zon op kijkende Groothof en bracht zijn ploeg daarmee aan de leiding: 3-2.

Het zou daarna nog pijnlijker worden voor Zuidhorn, al kwam er dan geen doelpunt aan te pas. De gasten verloren Schultinga na een forse overtreding op Rik Buikema. De zondaar kreeg zijn tweede gele kaart voorgehouden door de prima leidende arbiter Scholtens en kon vertrekken. Jacob Havinga kreeg geel na een charge op Thjjs Zwarteveen. Die moest, net als Rik Buikema overigens, het veld geblesseerd verlaten. Tristan van der Beek viel voor de aan zijn knie geraakte Buikema in.

Ook met tien man weigerde Zuidhorn te capituleren en dus bleef het oppassen voor de gastheren. Die kregen nu wel de ruimte om het karwei definitief te beslissen, maar ondanks een aantal goede mogelijkheden bleven meer doelpunten uit. Het zinderende duel werd na 97 minuten door de onpartijdige de geschiedenisboeken in geblazen, al zal men de wedstrijd in beide kampen niet snel vergeten.

Oefenmeester Kees Bouma van Zuidhorn kon wel leven met de nederlaag. ‘Natuurlijk wil je liever winnen, maar SC Loppersum was fysiek en voetbaltechnisch sterker. Met zo’n speler als Cees bij de Leij hebben ze een prima aanjager in het team. We wisten weliswaar op voorsprong te komen, maar dat was op zijn zachtst gezegd al erg gelukkig.’

Over de 3-2 zei Bouma: ‘Het was gewoon een stomme goal. Mijn keeper, die overigens prima reddingen in huis had, kreeg last van de zon waardoor de bal er zo in waaide. Knullig natuurlijk, maar het is niet anders. Hopelijk kunnen we het komend weekeinde tegen DVC Appingedam weer een goed resultaat neerzetten.’

Bij SC Loppersum was men uiteraard tevreden over het resultaat. Leider Richard Meijer: ‘Over de hele wedstrijd gezien denk ik een terechte overwinning. De eerste helft hebben we eigenlijk te veel goede kansen onbenut gelaten, terwijl we ze de tweede helft wel wisten te benutten. Hoewel de goal van Kjell echt bewust was, zal hij ze niet zo snel nog een keer op deze manier maken. De ploeg heeft hard gewerkt om de overwinning over de streep te trekken. Dit is belangrijk voor de aansluiting bovenin en natuurlijk voor de stand in de eerste periode.’

* SC Loppersum – Zuidhorn 3-2 (1-2). Jos Schultinga 0-1; Cees bij de Leij 1-1; Jaap Jacobs 1-2; Kjell Posthumus 2-2; Joris Jurna 3-2.

No Replies to "SC Loppersum wint spektakelstuk van Zuidhorn"