Middelstum struikelt over SV De Heracliden

De open, aantrekkelijke en in een bij tijd en wijle in hoog tempo gespeelde derby tussen thuisclub Middelstum en het bezoekende SV De Heracliden is in een 1-3 overwinning voor de ploeg uit Uithuizermeeden geëindigd. De Middelstummers hadden meer verdiend, maar verzuimden een handvol goede kansen te verzilveren tegen de slim counterende en fysiek sterkere gasten.

Het duel werd voorafgegaan door blauwe rook, hagelstenen en een enorme plensbui die het eerste kwart van de wedstrijd van geen wijken wilde weten. De omstandigheden werden er daardoor niet prettiger op. Het veld had in de nacht daarvoor al de nodige liters water over zich heen gekregen en werd er gedurende het duel niet beter op.

De thuisclub schoot fel uit de startblokken, liet het betere voetbal zien en kreeg ook de beste mogelijkheden om de score te openen. Marijn Bosman en Gerard Brontsema leken op weg naar succes, maar wisten het net niet te laten bollen. Natuurlijk ging de meeste aandacht uit naar Brontsema, de man die de laatste weken trefzeker is gebleken. Hij lag nu echter behoorlijk stevig aan de ketting. Dat was niet alleen de verdienste van de tegenstander. De aanvaller speelde in eerste instantie nog wel diep maar liet zich, naarmate de wedstrijd vorderde, steeds verder terugzakken.

Het gemakkelijker combinerende Middelstum kreeg na een kwart wedstrijd de kous op de kop. Een oude voetbalwet trad in werking toen een duel op het middenveld verloren ging en de bal diep werd gespeeld op Frank de Boer. Die maakte geen fout en schoot de 0-1 op het scorebord.

Middelstum leek de kluts even kwijt te zijn en De Heracliden kon de afwachtende houding verder perfectioneren om vanuit de counter vlijmscherp toe te kunnen slaan. Die kans kregen ze meer dan eens en dat had Middelstum vooral aan zichzelf te wijten. De gastheren sprongen namelijk nogal slordig met het balbezit om, moesten te vaak corrigerend optreden en bleken in de duels vaak de mindere van hun opponenten te zijn.

Toch zou het team van coach Frank Konneman nog een goede kans krijgen, nu om langszij te komen. Aan de rechterkant stuurde Peter van Dam teamgenoot Mateo Milkovic op avontuur. Die sneed het strafschopgebied van de Meisters binnen, maar schoot langs de verkeerde kant van de paal. Aan de andere kant moest doelman Jeroen Smit tot twee keer toe handelend optreden bij uitbraken van de bezoekers. Beide keren wist hij met de voet redding te brengen.

De meer dan aantrekkelijke eerste helft met twee ploegen die vol voor de winst en mannelijk wilden voetbalden, vroeg om een goed vervolg en dat kwam er dan ook. De eerste schampschoten waren voor Middelstum, dat in de 52e minuut langszij wist te komen. Niet uit een goed lopende aanval, maar een dood spelmoment. De bal lag op zo’n achttien meter van het doel van Pieter Buikema. Namens Middelstum besloot Gerard Brontsema het klusje op zich te nemen en lepelde het leer fraai in de kruising: 1-1.

De jacht op de voorsprong werd geopend en omdat De Heracliden ook een flinke duit in het zakje deed, was het tweede bedrijf eveneens het aanzien meer dan waard. Tien minuten na de gelijkmaker keek Middelstum andermaal tegen een achterstand aan. Een aanval uit het boekje werd door Mark de Boer afgerond: 1-2. Oefenmeester Frank Konneman moest een list verzinnen en besloot wat meer risico te nemen. Het was Marijn Bosman die het dichtst bij een goal was. Vanaf de rechterkant lepelde hij het speeltuig richting Meister doel, maar de bal vloog va de verste paal het veld weer in.

Het zou een van de weinige keren zijn dat er voor het thuispubliek nog reden tot opwinding zou zijn. Die was er wel aan de zijde van de gasten. Na een prima steekpass van Mark Knol kwam Tim Ottema oog in oog met sluitpost Smit te staan en schoof de bal beheerst in de rechterhoek: 1-3. De tijd was te kort voor het dapper strijdende Middelstum om de dreigende nederlaag nog af te wenden.

‘Ik ben van mening dat wij het betere voetbal hebben gespeeld. We hebben echter teveel mogelijkheden laten liggen om voor de rust al een redelijk veilige marge in te bouwen. Dat is jammer, want we hadden meer verdiend vandaag’, sprak trainer Frank Konneman van Middelstum na afloop.

Collega Ronald Bouwman had genoten van de wedstrijd. ‘Het is natuurlijk gemakkelijker genieten als je wint, maar we hebben vandaag twee ploegen gezien die er allebei voor wilden gaan. Middelstum heeft ons in de wedstrijd gehouden door een aantal opgelegde kansen te missen. Daar hebben we slim van geprofiteerd.’

* Middelstum – SV De Heracliden 1-3 (0-1). Frank de Boer 0-1; Gerard Brontsema 1-1; Mark de Boer 1-2; Tim Ottema 1-3.

No Replies to "Middelstum struikelt over SV De Heracliden"