Omstreden treffer levert SC Loppersum driepunter op

SC Loppersum heeft het thuisduel tegen SC Stadspark in winst weten om te zetten. De derdeklasser had het niet gemakkelijk, maar zegevierde uiteindelijk met 3-2. Mooie bijkomstigheid voor de ploeg van trainer Henk Buikema was dat Zuidhorn punten liet liggen. De Lopsters gaan aan de leiding in 3C en hebben een gaatje van drie punten geslagen. De Stadjers eindigden het duel met tien man nadat een van hen van het veld was gestuurd.

Je kunt van SC Loppersum veel zeggen, maar ze zorgen altijd wel voor gespreksstof. Dat was zaterdag niet anders. Twee keer op voorsprong komen, die net zo snel weer uit handen geven om vervolgens in de slotfase alsnog toe te slaan. En dan ook nog met een hele fraaie treffer waar achteraf veel over werd gesproken. En dan niet alleen over het doelpunt. Want wat was er aan de voorzet van Ruben Keizer voorafgegaan?

Volgens velen had die er nooit mogen komen omdat de bal, ter hoogte van de middenlijn en dus voor de bank van SC Loppersum, de zijlijn was gepasseerd. De assistent-scheidsrechter van SC Loppersum hield de vlag echter naar beneden en dus had ook scheidsrechter Broersma geen reden om te fluiten. Het speeltuig werd voor het doel van de gasten gepompt, door Rik Buikema uit de lucht geplukt en goed gelegd, waarna twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd de winnende treffer werd genoteerd.

Veel stof tot napraten dus, ook omdat de frustraties over het toekennen van de goal hadden geleid tot een kaart voor Yannick Hill, die het nodig vond om Bjorn Schutter de benen onder zijn lichaam vandaan te maaien. Het leverde hem zijn tweede geel open dus mocht Hill na deze domme actie vertrekken.

Coach Henk Buikema verbaasde zich na afloop over de ophef rondom de treffer. ‘Ik heb niet gezien dat de bal de zijlijn was gepasseerd. Dat klinkt misschien diplomatiek, maar het is gewoon zo. En stel dat het zo is, dan hebben we ook een keer geluk gehad. Dit soort dingen gebeuren elke week. Wat moet ik daar op zeggen. Op basis van de tweede helft was een gelijkspel misschien wel terecht geweest, maar wij hadden voor de pauze al afstand moeten nemen.’

Kwalitatief was het misschien niet altijd fraai wat er op voetbalgebied werd getoond, maar de inzet en strijdlust van beide partijen was op het stormachtige, waterkoude, grauwe en steeds donkerder wordende sportpark aan de Bosweg in ieder geval hartverwarmend.

De thuisclub begon prima aan het duel en kwam al na twaalf minuten aan de leiding door een treffer van Joris Jurna. De Lopsters toonden zich in het verdere verloop van het eerste bedrijf niet scherp genoeg. Er waren voldoende mogelijkheden om SC Stadspark voor grote problemen te plaatsen. Het uitblijven van de tweede goal zorgde er wel voor dat de Stadjers in de wedstrijd bleven, maar ook zij kwamen aanvankelijk niet tot scoren.

Het duurde tot ver in de tweede helft alvorens er weer reden tot juichen was. Dat deden ze aan de kant van SC Stadspark. In de 73e minuut werd de bal niet goed weggewerkt en het was Louis Hut die de achterstand van zijn team wist weg te poetsen: 1-1. Drie minuten later was het antwoord er al. Nu waren het de gasten die de bal na een corner van Ruben Keizer niet wisten op te ruimen. Het speeltuig plofte voor de voeten van Peter Groenewege, die vervolgens voor 2-1 tekende.

Trainer Henk Buikema besloot spits Cees bij de Leij van het veld te halen en met Tristan van de Beek een wat meer verdedigende speler in te brengen. De bedoeling was duidelijk, de overwinning moest over de streep getrokken worden. De ingreep weerhield SC Stadspark er niet van om de druk op het doel van Peter Paul Datema op te voeren.

Met nog vier minuten op de klok wisten de Stadjers andermaal langszij te komen. Een bal inde zestien had eenvoudig weg gekopt moeten worden. Niemand raakte het leer echter,waardoor Ron Bethlehem vanuit het niets de kans kreeg om Datema andermaal te passeren. Hij maakte geen fout en leek SC Stadspark alsnog een punt te bezorgen: 2-2.

En toen was daar dus die veelbesproken actie aan de zijlijn die uiteindelijk tot de 3-2 van SC Loppersum zou leiden. Volgens SC Stadspark een ‘gestolen’ overwinning. Het zal wel het geluk van de koploper zijn dat SC Loppersum de drie punten uiteindelijk in de zak wist te steken.

Buikema verlengde onlangs zijn contract bij de Lopsters, waarmee hij nu aan zijn vierde seizoen bezig is. Ook tweede trainer Martijn Elzinga plakt er nog een seizoen aan vast.Dat wordt dan zijn vierde jaar. Het siert de voetballers dat ze het vertrouwen in Buikema en Elzinga ‘belonen’ met het innemen van de koppositie, maar het wordt nu wel tijd dat er ook een keer geoogst wordt. Buikema is voorzichtig met het doen van uitspraken over een mogelijke promotie. Niet geheel onbegrijpelijk, want zijn team is al vaker in het zicht van de haven gestrand. Het hoofd in de schoot gooien is er echter niet bij als je door de gelederen van SC Loppersum loopt.

Die instelling heeft er in ieder geval toe geleid dat de Lopsters de winterstop dus als lijstaanvoerder in zullen gaan. Komend weekeinde speelt de top vier tegen elkaar. SC Loppersum speelt uit bij de nummer vier Be Quick en het op de tweede plaats bivakkerende Zuidhorn van trainer Kees Bouma gaat op bezoek bij nummer drie Groen Geel. Dat er zaterdag slachtoffers gaan vallen, is dan ook wel duidelijk.

  • SC Loppersum – SC Stadspark 3-2 (1-0). Joris Jurna 1-0; Louis Hut 1-1; Peter Groenewege 2-1; Ron Bethlehem 2-2; Rik Buikema 3-2.

No Replies to "Omstreden treffer levert SC Loppersum driepunter op"