De Fivel heeft het pittige thuisduel tegen Zeester ternauwernood in een 3-2 overwinning om weten te zetten. Een ogenschijnlijk comfortabel lijkende 3-0 voorsprong smolt in de slotfase bijna weg als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Geluk bij een ongeluk voor de gastheren was dat de gelijkmaker van Jasper Nienhuis geen genade vond in de ogen van de soms onnavolgbare arbiter Elsharkawy uit Leek, die na zijn laatste fluitsignaal nadrukkelijk als zondebok werd aangewezen voor de soms chaotisch verlopen wedstrijd, waarin zelfs zijn Riepster assistent werd weggestuurd. De onpartijdige kon na afloop maar liefst acht gele kaarten op het wedstrijdformulier noteren.

De aftrap van het duel op het E.J. Keyer Sportpark stond voor twee uur gepland. Dat bleek onmogelijk, omdat arbiter Alsharkawy iets te lang bij een wedstrijd van zijn dochter was blijven kijken. Hij slaagde er uiteindelijk in om de confrontatie een kwartier later te laten beginnen. De onpartijdige liet daarna weten zijn stopwatch te zijn vergeten en verzocht iemand van Zeester om de tijdwaarneming te doen. Zijn oplossing wekte terecht nogal wat verbazing aan Riepster zijde. De gebrekkige voorbereiding was tekenend voor de manier waarop de Leekster het duel zou leiden. Hij bleef de meest besproken man van de dag.

De Fivel kwam prima uit de startblokken en kon alleen door messcherpe tackles van het op het randje spelende Zeester worden gestopt. Vooral Joran Bos moest het daarbij ontgelden. Linksback de Jong van de Zoutkampers mocht na een kwart wedstrijd van geluk spreken dat hij, met geel op zak, mocht blijven staan na een volgende charge. Het was Thomas Robinson die de wedstrijd wist open te breken. Hij beproefde zijn geluk en zag zijn van richting veranderd schot achter doelman Daniël Veenstra vliegen: 1-0. Dat was ook meteen de ruststand. Tijdens de thee bleek dat Joran Bos niet voor de tweede helft op het veld zou terugkeren. Hij werd vervangen door Harmen Pestman. Toen Eirik Eide in de 54e minuut een half afgeslagen corner binnen wist te mikken en de in de 60e minuut ingevallen Rindert Havinga en Corné Bos betrokken waren bij de derde treffer van De Fivel, leek het duel te zijn beslist. De assist was van Havinga, de treffer kwam op naam van Bos. Voor beiden was het hun eerste balcontact na de invalbeurt: 3-0.

Op een veel hoger niveau hadden Feyenoord en PSV eerder laten zien dat een dergelijke voorsprong nog geen garantie voor succes is en de Zoutkampers wisten moed te putten uit het feit dat ze tien minuten voor het einde vanuit het niets wisten te scoren via Alex Zijlstra: 3-1. De gasten trokken de teugels nog wat strakker aan en drie minuten later was het andermaal raak. Nu was het Jasper Nienhuis die zich liet feliciteren: 3-2. Ondertussen was er van Zoutkamper zijde nog geen signaal gekomen dat het tijd was om af te blazen en dus werd er doorgespeeld. In de 96e minuut, gemeten volgens Riepster tijd, was het Eirik Eide die tegen het gras ging. Tot ieders verbazing kreeg hij echter geel voorgehouden en ging de vrije trap naar Zeester. Assistent-scheidsrechter Winkel vond er het zijne van en maakte dat de leidsman ook duidelijk. Hij werd weggestuurd, waarna keeperstrainer Martias Roossien de vlag ter hand nam. De vrije trap werd een corner die door Jasper Nienhuis werd binnengekopt, maar werd geannuleerd omdat Roossien buitenspel zou hebben geconstateerd. De Fivel was door het oog van de naald gekropen en nog was de koek niet op. De fluitist kreeg de lachers op zijn hand toen de doorgebroken Corné Bos op weg leek naar de bevrijdende vierde treffer. Op het moment dat hij wilde uithalen kreeg de Leekster onpartijdige vanaf de Zoutkamper bank het sein dat het nu wel tijd was om een einde aan het duel te breien en floot af. Toen stonden er inmiddels honderd minuten op de Riepster klokken. Volgens de Zoutkampers overigens geen wonder omdat alleen het wegsturen van Winkel meer dan vier minuten had geduurd en dus werd bijgeteld. De vlaggenist liep volgens de Zoutkampers zelfs nog in het veld toen het spel alweer was hervat en de fluitist het duel dreigde te staken als hij niet snel zou vertrekken.

Ronald Bouwman (De Fivel): ‘Ten eerste mag je zo’n voorsprong natuurlijk nooit meer uit handen geven. Qua voetbal waren wij de bovenliggende partij. Maar wat die scheidsrechter allemaal aan het doen was? Dit was gewoon een schande voor het voetbal. Wij kregen de meeste gele kaarten. Er waren soms wel pittige overtredingen, maar daar gaf hij dan weer geen geel voor. De prenten  waren vooral voor de reactie die we gaven op datgene wat ons werd aangedaan. Dat die derde treffer van Zeester afgekeurd werd? Voor mijn gevoel was het geen buitenspel, maar ik kon het niet echt goed waarnemen vanuit de dug-out. Maar goed, we hebben de drie punten in de knip en dat is het voornaamste.’

Jaap van der Ploeg (Zeester): ‘De Fivel heeft beter gespeeld dan wij en had een grotere uitslag moeten neerzetten. Ondanks onze comeback hebben ze terecht gewonnen. Wat mij meer stoort is dat alles op de leidsman werd afgeschoven. Hij was zeker niet in goeden doen, maar dat waren wij ook niet. Als het aan mij lag zou die grensrechter van De Fivel ook nooit weer een vlag ter hand mogen pakken. Zo hoor je niet om te gaan met sport en spel. Puntenpakkers noemen ze dat. Daar hoor je dan weer niemand over. Ook niet dat hij aanvankelijk weigerde te vertrekken en de scheidsrechter het duel dreigde te staken. Nou, ik feliciteer De Fivel. Petje af mannen. Leidinggevenden en grensrechter komen bij een christelijk uitdragende echt niet langs de hun beloofde poort. Geloof me, dat gaat heter worden dan deze afgelopen dagen. Ik ben van mening dat je de scheidsrechter niet moet aanvallen. Het was niet top, maar beide elftallen kunnen beter naar verbeterpunten bij zichzelf gaan zoeken.’

De Fivel – Zeester 3-2 (1-0). Thomas Robinson 1-0; Eirik Eide 2-0; Corné Bos 3-0; Alex Zijlstra 3-1; Jasper Nienhuis 3-2.