Knap herstel Farmsum

Farmsum heeft zondag van het bezoekende SV Bedum gewonnen. Daar leek het in de eerste helft geenszins op. De Bedumers gingen namelijk met een 0-2 voorsprong aan de thee. Na de doelwisseling verscheen er echter een heel ander Farmsum op het veld. Waar kwaliteit geen plaats heeft moet strijdlust worden getoond en dat deed de thuisclub. De achterstand werd in een 3-2 voorsprong omgebogen en uiteindelijk mochten de Bedumers nog blij zijn dat het daarbij bleef.

Voor SV Bedum was het tijd dat er eens een aansprekend resultaat geboekt zou worden. Met drie gelijke spelen uit vier wedstrijden maak je geen indruk. Er was Farmsum veel aan gelegen om te voorkomen dat dit gegeven ten koste van hen zou gaan. De thuisclub was uit op revanche voor de nederlaag tegen Zuidlaarderveen. Het team van trainer Douwe Maat moest het voor de rust afleggen tegen de gasten. De blauwhemden kregen alle ruimte van Farmsum om te voetballen en maakten daar dankbaar gebruik van. Davy Jurna opende de score na een slim steekballetje van Arjen van der Veen en laatstgenoemde nam zelf de 0-2 voor zijn rekening. het had er alle schijn van dat Farmsum een zware middag tegemoet zou gaan. Temeer omdat de opzet van de thuisclub te doorzichtig was. het was steeds zoeken naar Herbert van Brugge. De spits zat klem tussen een overtal aan verdedigers en had te weinig oog voor wat er om hem heen gebeurde. Dat had Farmsum slimmer uit moeten spelen door Van Brugge als bliksemafleider te gebruiken en de ruimte buitenom te zoeken.

Na de pauze waren de rollen volledig omgedraaid. Bedum kwam niet meer aan voetballen toe omdat Farmsum er nu wel bovenop zat en de voorwaartsen de breedte van het veld beter wisten te benutten. André Strijbos deed de supporters opveren toen hij venijnig hard raak schoot: 1-2. Herbert van Brugge mocht vanaf elf meter voor de gelijkmaker uithalen nadat scheidsrechter MacBean hands had geconstateerd. De spits maakte geen fout: 2-2. Groot was de vreugde toen Van Brugge enige tijd later zelfs voor 3-2 wist te zorgen. Danny Gorter trok het gat voor de spits die zich na de goal uitgebreid liet knuffelen. Enige smet op de wedstrijd was dat de assistent-scheidsrechter van SV Bedum werd weggestuurd nadat hij luidkeels had laten merken het niet eens te zijn met een beslissing van de fluitist.

Trainer Douwe Maat was na afloop uiteraard in zijn nopjes met het resultaat. Over het spel van zijn team zei hij: ‘Ik vond dat we de eerste helft redelijk speelden. Zeker in vergelijking met de weken daarvoor. De enige fout die we voor de rust begingen was dat we de oplossingen te vaak in het centrum zochten. Na de thee zaten we er veel korter op en hebben we SV Bedum het voetballen onmogelijk gemaakt. Ik ben tevreden. Niet alleen over het resultaat maar ook over de veerkracht van de spelers.’

Zijn collega Dick Visser zat na de wedstrijd minutenlang in de dugout voor zich uit te staren. Hij baalde als een stekker. ‘Wat wil je ook. Er leek geen vuiltje aan de lucht en als we na de pauze meteen de derde treffer hadden gemaakt, was de wedstrijd gespeeld geweest. We waren beducht voor de geslepenheid van Van Brugge. De eerste helft wist onze defensie hem goed in bedwang te houden. Na de rust ging hij veel meer zwerven. Omdat we niet meer wisten te scoren, sloop er angst in onze ploeg. De nadruk kwam iets te veel op het verdedigen van de voorsprong te liggen. We waren te bang voor een tegengoal. En tja, dan vraag je er natuurlijk om. Jammer, we hadden de punten goed kunnen gebruiken.

* Farmsum – SV Bedum 3-2 (0-2). Davy Jurna 0-1; Arjen van der Veen 0-2; André Strijbos 1-2; Herbert van Brugge 2-2 (strafschop); Herbert van Brugge 3-2.