René Wollerich; een veelzijdig voetbaldier

René Wollerich, eigenaar van sportschool Meerstad, is geen onbekende in de voetbalwereld. Hij was tien jaar lang een meer dan verdienstelijk speler van vv Appingedam. Werd twee keer kampioen toen de Damsters nog in de hoofdklasse speelden en sleepte eveneens twee titels in de wacht in de 1e klasse. Op zijn erelijst staat eveneens het winnen van de Districtsbeker en een derde plaats in de strijd om de landelijke beker. In het verleden trainde hij Appingedam, het Bedumer CVVB, HS ’88 en had hij de jeugd onder veertien jaar van FC Groningen onder zijn hoede. Momenteel is Wollerich werkzaam bij eersteklasser Omlandia uit Ten Boer. Hij mag met recht een veelzijdig voetbaldier genoemd worden.

Volgens Wollerich mankeert er het een en ander aan de vaardigheden die de jeugd aaangeleerd heeft gekregen. ‘Bij de huidige jeugd ontbreekt het vaak aan tijd, ruimte en motivatie om bepaalde vaardigheden aan te leren. Kinderen hebben veel keuzes in sport, maar vooral computers en dergelijke doen hen vaak besluiten om lekker thuis te blijven. Daarnaast hebben ouders geen tijd meer om met hun kinderen te spelen, ze begeleiding te geven omdat iedereen erg druk is met zichzelf en werk. Daarnaast wordt er op school bijna geen sport meer gegeven, doen leerkrachten de gymles en zijn daarvoor niet gediplomeerd. Ook zwemlessen worden niet meer op school gegeven.

Of dit het gevolg is van verkeerde trainingsmethodiek? Wollerich: ‘Ik denk zeker ook dat er te weinig gediplomeerde trainers zijn of dat de goedwillende ouder te weinig tijd heeft om eens een cursus of opleiding te volgen. Ik geef bijvoorbeeld zelf opleidingen, met veel praktijk waarbij ze in een kort tijdsbestek veel oefeningen leren en weten hoe ze een training moeten gaan geven.

De oefenmeester deelt de kritiek dat voetbalscholen te vaak als commerciële instellingen worden gezien. ‘Het klopt dat de meeste voetbalscholen commercieel zijn. Dat er kritiek op is, vind ik helemaal nergens op slaan. Als je kwaliteit levert dan mag je daar gerust geld voor vragen. Dat doet de bakker op de hoek ook. Daar zijn de broden duurder dan bij een groothandel. Ik ben ook commercieel , maar geef specifieke trainingen en ben gediplomeerd, dagelijks met mijn vak bezig en kan kinderen echt beter leren voetballen. Op alle fronten. Lees en kijk veel naar voetbal en verdiep me erin, totdat ik dingen zie die bij mijn visie passen.

Een speler met een ideale techniek is in de opinie van Wollerich een speler die zijn bewegingen gebruikt op het moment dat het functioneel is. ‘Je moet de kinderen geen rare capriolen gaan leren, je moet ze de functionele techniek leren. Dit houdt in dat elke actie en/of beweging zin moet hebben. Het moet er toe doen.’

Ook voor keepers is er volop ruimte bij Meerstad. Kinderen krijgen training van twee trainers en ook dit is gebaseerd op techniek. Hoe vallen ze, waar en op welk moment pak ik bal, hoe pak ik de bal en waar sta ik ten opzichte van mijn doel en dergelijke.
Over de toekomstplannen van Meerstad zegt Wollerich: ‘Wij willen zorgen dat de kinderen die bij ons komen een goed en specifiek programma krijgen. Ze moeten hier met plezier naar toe gaan en wij zorgen ervoor dat de kinderen, naast hun reguliere trainingen bij de club, beter leren voetballen, hun coördinatie beter wordt en hun lichaamshouding zo optimaal gaan gebruiken, waardoor zij de baas worden over de bal.’

Groeien is mooi vindt Wollerich, maar dan heb je ook goede trainers nodig die het vak verstaan. ‘Zij moeten mijn visie willen uitdragen en samen kunnen we dan doorgroeien. Ik heb de voetbalschool nu meer dan zes jaar en er zit nog steeds groei in. Er komen kinderen uit de hele regio met een straal van wel vijfentwintig kilometer. Zelfs uit plaatsen waar al een voetbalschool is. Dat doet me goed, want dan weet je dat je het goed doet.  Dus groei is leuk, maar je wilt er zeker van zijn dat je de kwaliteit behoudt en die zal ik bewaken.’

Wollerich is momenteel trainer van vv Omlandia. Hij vindt dit prima te combineren met zijn werk voor de voetbalschool. ‘Ik zou niet weten waarom niet. De voetbalschool is op zondag en Omlandia is een zaterdagclub, dus dat werkt prima. De combinatie is perfect. Er zijn veel raakvlakken. Jong geleerd is oud gedaan. Maar je ziet dat veel oudere spelers nooit techniektraining hebben gehad. Dus ik doe dat nog steeds bij de senioren.

Naast zijn voetbal- en keepersschool geeft hij cursussen aan trainers, de zogenaamde train de trainer-cursus. Daarnaast verzorgt Wollerich clinics bij clubs, soms meerdere weken achter elkaar en dan telkens dezelfde groep. ‘Dat is allemaal mogelijk. Ook het verhuur van een groot pannaveld, snelheidsmeter en schiettent is mogelijk. Ik ben volledig ingericht op voetbal en zit nog steeds vol ideeën, dus zal er binnenkort wel weer iets nieuws komen. Tevens doe ik in de regio de Nederlandse Techniek kampioenschappen in Beerta, Grijpskerk, Engelbert en zelfs in Buinen en Havelte.’ Zoals reeds gememoreerd, we hebben niets teveel gezegd door te stellen dat Wollerich een veelzijdig voetbaldier is.

No Replies to "René Wollerich; een veelzijdig voetbaldier"