Stedum boekt thuiszege op SIOS

stedumsios
De kopbal van Siebrand Dijkema zal achter goalie Reinder Haan verdwijnen en dat betekent 2-1. Aangever Matthijs Colstee staat langs de zijlijn toe te kijken. (foto: Menne Tillema)

Vijfdeklasser Stedum heeft zaterdag de inhaalwedstrijd tegen SIOS uit Sauwerd afgewerkt. Een overwinning voor beide ploegen betekende dat ze voorlopig richting de subtop van de 5e klasse E zouden komen te staan. Een plek die de Stedumers voorlopig innemen na een 4-2 overwinning op de gasten.

Voor de thuisploeg was SIOS een moeilijk te kloppen tegenstander, dat was in het verleden al wel gebleken. Op 2 maart van dit jaar ging SIOS met een verdiende 3-5 overwinning naar huis. Ook in het seizoen 2010-2011 bleven de Sauwerders hun opponenten de baas. Toen werd het 1-2. Dus zou men van een angstgegner voor de geelzwarten kunnen spreken. De mannen van trainer Leendert Nieborg hadden zichzelf vorige week een slechte dienst bewezen door de thuiswedstrijd tegen Rood Zwart Baflo met 2-0 te verliezen. Ook SIOS verloor en wel van titelkandidaat Pelikaan S. uit Oostwold.

Zowel Stedum als SIOS speelden vanaf de eerste minuut in een hoog tempo. De eerste kans was voor de thuisploeg. In de 8e minuut was het linkermiddenvelder Diederik Dijk die een voorzet gaf welke bij de tweede paal belandde. De inzet van de mee opgekomen Klaas Lubbers miste precisie. Drie minuten later schoot Stedumer Matthijs Colstee rakelings over.

SIOS deelde wel een paar speldenprikken uit, maar de echte overtuiging ontbrak bij de elf van Auke Doornbos. De jonge ploeg had alle geluk van de wereld dat Stedum niet goed met de geboden kansen omsprong. Toch had men in de 17e minuut de mogelijkheid om op voorsprong te komen toen middenvelder Tiemen Dijk op de rand van het strafschopgebied een tegenstander probeerde uit te spelen. Dijk verspeelde het leer maar SIOS wist er niet van te profiteren.

In de 21e minuut gaf Andries de Vries een prachtige dieptepass op Jaap Dijkema die, met de bal aan de voet, het strafschopgebied in ging en een voorzet gaf op broer Siebrand. De voorzet was te onnauwkeurig om gevaarlijk te worden. In de 26e minuut was het wel raak voor Stedum. De mee opgekomen linkerverdediger Bard Dekker scoorde in de korte hoek op aangeven van Diederik Dijk: 1-0. In de resterende minuten van de eerste helft deed Siebrand Dijkema van zich spreken. Hij kreeg de ene na de andere kans maar wist deze niet te verzilveren. Zo bleef SIOS in de wedstrijd en in de laatste minuut van de eerste helft kwamen de blauwwitten op gelijke hoogte door slap verdedigen van Stedum. Sander Bultena was de maker van de 1-1.

Stedum kwam na de thee goed uit de kleedkamer. In de 52e minuut scoorde Siebrand Dijkema zijn eerste eerste goal van de middag.  Stedum mocht via Dekker een ingooi nemen en SIOS lette niet op de geheel vrijstaande Colstee. Die gaf op zijn beurt een goede voorzet  op Dijkema. De kopbal was fraai en doeltreffend: 2-1. SIOS kon geen vuist meer maken op het middenveld.  In de 63e minuut kwamen de gastheren op een 3-1 voorsprong en opnieuw was Dijkema de gevierde man. Andries de Vries mocht op randje zestien een vrije trap nemen. Zijn schot werd op een fantastische wijze weggebokst. In de rebound stond Dijkema echter op de juiste plaats om het leer in ontvangst te kunnen nemen en alsnog te scoren.

Een minuut later werd de goed spelende Colstee door militair Robbert Slager vervangen. Slager kan niet trainen maar liet zien dat hij stevig aan de deur klopt voor een basisplaats. Er kwam meer ‘schwung’ in het elftal. Toch kwam SIOS in de 66e minuut dichterbij toen verdediger Tim de Jonge zijn directe tegenstander in het strafschopgebied naar beneden trok. Scheidsrechter Kort uit Loppersum kende geen pardon en legde de bal op de stip. De ingeschoten penalty van Lammert Brinkhuizen was onhoudbaar voor keeper Dirk Pijl waardoor SIOS terug in de wedstrijd kwam: 3-2.

Ook Stedum had een strafschop verdiend toen Andries de Vries na een slalom binnen de beruchte lijnen werd aangetikt. De onpartijdige zag hier om zeer onduidelijke redenen echter geen strafschop in.  In de 77e minuut was het Slager die een uitgooi van de Sauwerder goalie onderschepte. Hij gaf de bal in een keer voor op Dijkema en deze had geen moeite om zijn derde van de middag binnen te schieten en daarmee Stedum aan een riante 4-2 overwinning te helpen.

Als de Stedumers in de eerste helft wat zuiniger met de kansen waren omgesprongen had de uitslag veel hoger kunnen uitvallen. Belangrijk is wel dat men na de zeperd van vorige week het vizier weer naar boven kan richten. Volgende week spelen de geelzwarten hun derde thuiswedstrijd op rij. Dan komt het onderaan staande KRC op bezoek. De Kantsters zitten na zes duels nog steeds met lege handen.

*Stedum – SIOS 4-2 (1-1). Bard Dekker 1-0; Sander Bultena 1-1; Siebrand Dijkema 2-1; Siebrand Dijkema 3-1; Lammert Brinkhuizen (strafschop) 3-2; Siebrand Dijkema 4-2.

No Replies to "Stedum boekt thuiszege op SIOS"