Op jacht met De Vaste Hand

‘Ik kom van het platteland. Daar speelde je als kind al met een luchtbuks. Het is voor mij persoonlijk eigenlijk vanzelfsprekend geweest dat ik uiteindelijk lid geworden ben van De Vaste Hand.’ Aan het woord is Harrie van Dijk, vice-voorzitter van schuttersvereniging De Vaste Hand uit Loppersum, opgericht op 28 februari 1968 door de Lopsters Siert Klunder, Meindert Hol, Geert Slagter, Piet Doff en Henderikus Rozeboom.

In het gedeelte van een loods aan de Badweg in Loppersum komen iedere donderdagavond, van september tot eind april, een groep mensen bijeen die met geweren en pistolen bezig zijn. Dat klinkt allemaal gevaarlijker dan het in werkelijkheid is. Ze zijn weliswaar op jacht, maar jagen uitsluitend op records. ‘We schieten met behulp van perslucht. Daarmee kun je op een aantal meters nog wel een stuk papier doorboren, maar iemand echt pijn doen? Nee, dat niet. Alhoewel je natuurlijk niet met de wapens over straat kunt sjouwen. Dat mag ook niet eens’, zegt Van Dijk.

Er zijn leden zijn die over een eigen wapen beschikken, maar ook de vereniging stelt ze beschikbaar. En daarmee wordt regelmatig een kaart op tien meter afstand doorzeefd in de jacht op weer een hoger gemiddelde. Dat gebeurt met zowel persluchtgeweren, met 200 bar luchtdrukcilinders, als met veerdrukgeweren. Deze worden met een zijspanner gespannen. En dan is er natuurlijk nog het persluchtpistool.

Voorzitter Piet Jansma: ‘Het zijn altijd leuke avonden. Het is ook niet zo dat mensen alleen maar komen om even een kaartje te schieten. Er wordt eerst gezellig bijgepraat, we nemen een kop koffie, vertellen elkaar de laatste moppen en bereiden ons dan voor.’ De club bestaat momenteel uit eenentwintig actieve leden en een aantal oudere leden die de schietsport inmiddels niet meer beoefenen. Men zou er graag wat jongeren bij willen hebben en ook vrouwelijke leden zijn van harte welkom. ‘Die dreigen een beetje uit te sterven en dat is jammer, want waar vrouwen en mannen gezamenlijk een sport beoefenen is het meteen een stuk gezelliger. En daar komt bij dat de schietsport niet alleen voor mannen is weggelegd’, vindt Jansma.

In de afgelopen jaren is De Vaste Hand behoorlijk succesvol gebleken en dan vooral met betrekking tot de gemeentelijke kampioenschappen. Ook dit jaar pakte men de hoofdprijs. En toch wordt het 40-jarig jubileum als het echte hoogtepunt beschouwd. Er wordt tijdens de competitie in drie disciplines op vijf moderne banen geschoten. Dat zijn geweer staand, waarbij de schutter los en vanuit de schouder schiet. Dan is er een discipline die men geweer opgelegd noemt , waarbij het wapen op een steun rust en er eveneens uit de schouder wordt geschoten. Het pistool schieten wordt staande gedaan waarbij het wapen met één of twee handen vastgehouden mag worden. De wedstrijden die men afwerkt spelen zich altijd binnen de provinciegrenzen af.

Op de vraag wat de charme van de schietsport is, zegt Van Dijk: ‘Het is een combinatie van spanning en gezelligheid. Doordat het een grotendeels individuele sport is waarbij concentratie, rust en conditie een voorname rol spelen. Het is iedere schietavond weer een uitdaging voor jezelf om de rust te vinden en goede punten te schieten. Daarbij speelt na het schieten  natuurlijk de gezelligheid met je mede-schutters een belangrijke rol. Het is daarom ook van belang om een vereniging uit te zoeken waar je  je op je gemak voelt. Door eerst een avondje gezellig te komen en een paar kaarten te schieten kun je zelf ervaren of de schietsport iets voor je is.’

Volgens de beide heren ziet de toekomst van De Vaste Hand er prima uit. ‘We hebben een gezonde vereniging die nog jaren met veel plezier zijn kaarten zal schieten. In het jaar 2018 hopen wij ons 50-jarig bestaan te vieren. Daar kijken we naar uit.’ Voor de twijfelaars is het wellicht goed om te weten dat de schietsport geen dure hobby hoeft te zijn. Bij De Vaste Hand betaalt men zeven euro per maand aan contributie. Voor dat geld kan gebruik gemaakt worden van clubwapens, kogeltjes en gratis kaarten. ‘En ach, het bijbehorende hapje en drankje kun je net zo duur maken als je zelf wilt’, besluit Van Dijk.

No Replies to "Op jacht met De Vaste Hand"