Eerste uitzege De Pelikanen

De Pelikanen is na de 2-4 zege in en op Noordwolde van de tiende naar de zevende plaats in de derde klasse C gestegen. Het was voor de Damsters de eerste uitzege van dit seizoen. Een unicum was eveneens dat De Pelikanen dit seizoen meer dan twee doelpunten in een wedstrijd wist te maken. Peli voetbalde iets gemakkelijker dan de thuisclub maar creëerde zeker niet meer kansen. Noordwolde ging er echter een stuk slechter mee om en liep door de snelle 0-1 de hele wedstrijd achter de spreekwoordelijke feiten aan. De wedstrijd werd op een zwaar veld gespeeld en had gemakkelijk in bijvoorbeeld 7-9 kunnen eindigen.

Trainer Jacob Zwart van Noordwolde miste, et als in de voorgaande zeven duels, zijn vaste doelman Lennart Havinga. De goalie is hersteld van een blessure maar traint niet en is daarom naar een bijveld verbannen. Ook Jermain Plassar ontbrak. Hij was geblesseerd. Bij De Pelikanen keerde Jermaine Bos terug in de basis en dat ging ten koste van Stefan Jonker. Het legertje geblesseerden hield elkaar gezelschap en keek van achter de omheining toe.

Binnen 120 tellen na het eerste fluitsignaal van arbiter Hettinga uit Leeuwarden kon er opnieuw afgetrapt worden. Via Niels Breedijk en Vincent Benesia kwam de bal bij Jeffrey de Vries. Zijn schot was de wat onzekere keeper Martin Oltmans te machtig: 0-1. De vroege treffer betekende een prima uitgangspositie voor de gasten uit Appingedam, die in de 5e minuut bijna op 0-2 wisten te komen. Een corner van Ruben Keizer werd knap ingekopt door Richard van Kaam, maar via de onderkant van de lat stuitte de bal net voor de lijn.

Daarmee was het even gedaan wat de gasten betrof. Noordwolde nam het initiatief over en creëerde in het volgende kwartier kans op kans. Ewoud Boersma schoot tegen Rody Bos aan, de zeer lastig te bespelen Antonie Buist knalde net over en een prachtige knal van Dannick Meima verdween net over de deklat. In de 24e minuut was er weer een knappe poging van Boersma, maar Bos redde goed. Daarna deed De Pelikanen opnieuw van zich spreken na een pass van Niels Breedijk en een mooi schot van Vincent Benesia. Oltmans greep nu echter wel goed in. In de 27e minuut raakten de bezoekers voor de tweede keer de lat. Na een overtreding op Benesia mocht Ruben Keizer aanleggen maar zag zijn mooi aangesneden inzet op het aluminium afketsen.

Na dik een half uur soleerde Benesia fraai door de defensie van de geelhemden maar strandde op de sluitpost van Noordwolde. Redding brengen deed aan de andere kant ook Rody Bos op een inzet van topscorer Antonie Buist. De beide spitsen liepen zich vaak knap vrij en bezorgden Daan de Groot, Nick Veentjer en Dennis de Vries handen vol werk.

Van Kaam kopte na een nieuwe hoekschop van Keizer knap in, maar nu ging de bal nipt over. Ook een schot van de teruggekeerde Van Kaam leverde geen tweede treffer op. In de 42e minuut vond een cruciaal moment plaats. Marco Vos ramde de bal naar voren. Nick Veentjer en Dennis de Vries zaten er allebei naast. Buist mocht ongehinderd op Bos afstormen, maar de keeper kwam als winnaar uit de strijd. In de tegenaanval werd Reza Fambrene in de hoek van het zestienmetergebied onderuit gehaald door Michal Mulder, de zoon van de jarige elftalleider. Diens feestje was meteen verpest. Hettinga kon namelijk niets anders doen dan een strafschop toekennen en Dennis de Vries schoot onberispelijk raak: 0-2. De mee naar voren getrokken Jorrit Dijkstra kreeg nog een grote kans de spanning terug te brengen maar deed dat niet.

Na de pauze leek de wedstrijd definitief beslist. Richard van Kaam cirkelde door de defensie van Noordwolde, kon zelf schieten maar na enig aarzelen legde hij de bal klaar voor Jeffrey de Vries. Die schoot fraai via binnenkant paal de 0-3 binnen. Noordwolde weigerde te capituleren. Na één van de weinige slippertjes van Ruben Keizer kon Dijkstra vrij aanleggen. De bal verdween over het doel. In de 55e minuut stuurde Daan de Groot met een knappe pass Jermaine Bos weg. Hij vergat alles om zich heen en schoot zelf. Daarbij zag hij twee vrij staande aanvallers over het hoofd.
In de 61e minuut werd het 1-3. De treffer kwam van Ewoud Boersma die na een goede aanval op de juiste plek stond. Niels Breedijk had de marge na een fraaie solo van Reza Fambrene weer op drie kunnen kunnen brengen. Hij bleef echter in gebreke.

Bij De Pelikanen kwam Stefan Jonker in de ploeg voor Daan de Groot en later zouden ook Jan Vriemoedt en Gerjan Zijl in het veld verschijnen. Trainer Zwart bracht met Holling, Plezier en Meima drie frisse krachten. Noordwolde ging op zoek naar de aansluitingstreffer en was er twee keer dichtbij. Eerst viel een bal van Dannick Meima bovenop de lat en daarna haalde Dennis de Vries een inzet net voor de doellijn weg terwijl zijn keeper al gepasseerd was.
In de 85e minuut werd het 1-4. Een mooie pass van Dennis de Vries werd door Jan Vriemoedt doorgekopt en via Fambrene kwam de bal bij Ruben Keizer. Hij bleef uitermate rustig en nam de laatste twijfels omtrent de winnaar van dit duel weg.

Beide ploegen raakten daarna vermoeid. Het zware veld begon zijn tol te eisen. Enkele minuten voor het laatste fluitsignaal profiteerde Boersma van goed aanvalsspel en bracht de eindstand op het bord: 2-4. Zowel De Pelikanen als Noordwolde kregen nog een mooie kans. Keizer stuurde Jonker de diepte in en helaas voor de invaller lukte het hem niet zijn mooie rush af te ronden. Alleen voor de doelman ging de bal net langs de verkeerde kant van de paal. In blessuretijd was er nog een kopkans voor Theo Maats maar Rody Bos zweefde fraai naar de kruising en tikte de bal naast.

De Pelikanen speelt zaterdag op eigen veld de derby tegen Eems Boys. Nog enkele opvallende feiten van de Damsters? Met elf voor en elf tegen heeft Peli op twee ploegen na (Westerlee en Scheemda) het minst aantal goals gemaakt, maar zijn er ook maar drie teams (Appingedam, Gorecht en Glimmen) die minder tegentreffers incasseerden.
*Noordwolde – De Pelikanen 2-4 (0-2). Jeffrey de Vries 0-1; Dennis de Vries 0-2; Jeffrey de Vries 0-3; Ewoud Boersma 1-3; Ruben Keizer 1-4; Ewoud Boersma 2-4.

No Replies to "Eerste uitzege De Pelikanen"