Onder vrienden bij

Leeft het voetbal nog wel in ’t Waar? We horen u hardop denken. Waar precies en bij wie? In dit geval gaat het om Oldambtster Boys, voetballend onder de rook van Nieuw Scheemda. Een klein clubje dat in de vijfde klasse F van het zondagvoetbal acteert. En dat doen ze redelijk onopvallend.

Voordat Oldambtster Boys ontstond, was er al een voetbalclub met de naam Onder Vrienden Opgericht (OVO). De club verhuisde naar Nieuwolda en werd later omgedoopt in NOVO en daarna in vv Nieuwolda. Oldambtster Boys speelde in de eerste jaren na de oprichting op een veld achter de niet meer bestaande pelmolen. Later werd het veld van een boer gebruikt. Tientallen jaren geleden was het normaal dat je, voor je een balletje kon trappen, eerst de koeienstront van de wei moest verwijderen. Vervolgens werden de greppels met stro en zand opgevuld om te voorkomen dat er iemand in zou verdwijnen. Het laat zich raden hoe het voetbal er destijds uit moet hebben gezien. Een ander staaltje van improviseren? Als er een uitwedstrijd gespeeld moest worden werd een veewagen gebruikt. De veeschotten werden uit de vrachtauto gehaald en er werden banken in geplaatst waarop de spelers konden zitten. Alleen als het echt dichtbij was ging men op de fiets naar het naburige dorp.

Een grote verandering was de aanleg van het sportpark Oldambt aan de Hamrikkerweg in 1954. Sportief gezien waren de jaren vijftig en zestig niet de minste. Men speelde hoog in de afdeling en werd in 1962 zelfs kampioen van de 1e klasse van de Groninger Voetbal Bond. En dat betekende promotie naar de vierde klasse van de KNVB.
Na de opheffing van de afdelingen en de formering van het huidige District Noord voetbalde het eerste team van Oldambtster Boys in de nieuw geformeerde vijfde klasse. In het seizoen 1998/1999 werd de titel behaald. Jan Blaauw was er destijds trainer. Een jaar later degradeerden de Boys. Met zeven gelijke spelen op zak en zonder ook maar een overwinning te hebben behaald keerden ze terug in de vijfde klasse. Ze hebben zelfs nog even in de zesde klasse gebivakkeerd, maar door een nieuwe herindeling van de voetbalbond, waarbij de zesde klasse werd weggesaneerd, ‘promoveerde’ men toch weer naar de vijfde klasse. En daar speelt Oldambtster Boys nog steeds. Zoals gezegd vrij anoniem.

Erg onzeker
De club heeft momenteel twee seniorenteams in de competitie en ruim veertig leden, waarvan het merendeel wekelijks tegen een bal trapt. Hoewel het plezier bij de club voorop staat, willen ze uiteraard wel presteren. Dat komt er vooralsnog niet uit. Over de toekomst van de vereniging zegt secretaris Jan Eelssema: ‘Het eerste team heeft allemaal jonge spelers, de oudste is vierentwintig. Het is de vraag of iedereen op termijn blijft. Hoe gaat het verder met hen als student of als werkende. Dat is allemaal erg onzeker. Ook een relatie kan een speler weglokken. Het tweede elftal is een mix van oude spelers en jonge spelers. Er zitten maar een paar in de middengroep gezien de leeftijd. Verwachting is dat de ouderen, en dan hebben we het over de vijftigers en zestigers, niet al te lang meer spelen. Zij hebben ook te maken met het feit dat blessures langzamer herstellen. Van doorstroming is geen sprake omdat we geen jeugdteams hebben. De basisschool is afgelopen zomer dicht gegaan en de beide dorpen zijn niet dusdanig in trek om er heen te verhuizen. Tja, dan krijg je uiteraard ook geen nieuwe voetballers.’

Het enthousiasme bij de leden is volop aanwezig, ook gezien de trainingsopkomsten van beide teams. En het is altijd gezellig bij ons. We kunnen voldoende mensen krijgen om de bardiensten te draaien.’ Dat clubliefde ver kan gaan blijkt wel uit het verhaal van een oud-inwoner van Nieuw Scheemda die naar Duitsland is verkast. Hij steekt nog altijd wekelijks de grens tussen Duitsland en Nederland over om zich voor een training of wedstrijd te melden.

Het tekent de club die steunt op mensen uit ’t Waar en het naastgelegen Nieuw Scheemda. Sfeer en onderlinge verbondenheid staan al jaren hoog in het vaandel bij Oldambtster Boys. Ze willen dat graag zo houden en vinden, hoe klein de club ook is, dat ze nog steeds een toegevoegde waarde hebben. Hoe de toekomst er uit gaat zien kan Eelssema echter ook niet zeggen. Het hangt er volgens hem volledig van af wat de gemeente Oldambt met de diverse sportcomplexen van plan is. ‘Een paar jaar geleden zei de politiek dat we maar met Nieuwolda moesten samensmelten. Als dat gebeurt betekent dat het einde van Oldambtster Boys.’ En dat zou jammer zijn voor een club waarvan de naam niet meer bestaat maar het principe van ‘onder vrienden opgericht’ nog altijd geldt.

No Replies to "Onder vrienden bij"