Derby biedt te weinig vertier

Er zijn zo van die momenten dat een mens zich los van leeftijd ‘oud en versteend, geestelijk verkalkt en emotioneel vermolmd’ voelt. Uren dat de tranen klimmen en ter hoogte van het hart droefgeestige kringen schrijven en rimpelloze golfjes eb en vloed schetsen in een mistroostig landschap op de bast van het zo vitale orgaan. Zo moet het spelers en supporters van De Pelikanen zijn vergaan in de laatste thuiswedstrijd ooit tegen Eems Boys.

Vol goede moed was men ten strijde getrokken, gesteund door twee opeenvolgende zeges op Glimmen en Noordwolde en de trouwe supporters die de jonge ploeg in hun hart hebben gesloten , maar reeds halverwege de verplichte speelduur was het enthousiasme behoorlijk gedoofd. Misschien geloofde de thuisclub wel in een positief resultaat, maar het lukte de roodwitten niet om dat op de goed bespeelbare grasmat in aantrekkelijk voetbal om te zetten. Eems Boys etaleerde niet veel beter spel, maar met de stand op de ranglijst in het achterhoofd waren  de Delfzijlsters een stuk tevredener met de 1-1 remise.

Oefenmeester Bert de Vries, te gast in zijn eigen woonplaats, stuurde zijn mannen met dezelfde instelling het veld in die een week eerder tegen Poolster de zo broodnodige drie punten opleverde. Kort gezegd hield die strategie in, dat De Pelikanen overal op het veld meteen onder druk gezet zou worden en dat de duels met een enorme ijver werden aangegaan.  Met name de gebroeders De Vries werden pittig aangepakt. Gelukkig hielden ze hun hoofd koel. De tegen de Spijksters met rood bestrafte Peter van Hunnik keek als geschorste toe, waardoor Harmen Laan in de basis terugkeerde. Bij de thuisclub kondigde voorzitter Berend Zwart bij het presenteren van de opstellingen de terugkeer van de herstelde  Erik-Jan Raangs aan, die Daan de Groot naar de reservebank verdreef. Met de rentree van Raangs speelde De Pelikanen, waarschijnlijk voor het eerst sinds jaren, met drie volbloed A-junioren in de basis, want ook Vincent Benesia en Ruben Keizer mogen nog in het hoogste jeugdteam van Martin Hovinga uitkomen.

De openingsfase was het beste deel van De Pelikanen, hoewel het enige tijd kostte eer de voetbalvrucht op gang kwam. Vanaf de tiende minuut werd Eems Boys een poosje danig in het nauw gebracht met veel hoekschoppen als gevolg. Op aangeven van Ruben Keizer knalde Jeffrey de Vries uit zo’n corner de bal genadeloos  hard richting de kruising, maar doelman Bas Westerhuis voorkwam met een knappe save een snelle achterstand. De hierop volgende  hoekschop van Niels Breedijk werd door Jeffrey de Vries ingebracht waarna Vincent Benesia dicht bij de openingstreffer was.  De lat en de aarzelend ingrijpende Westerhuis voorkwamen het doelpunt. Een nieuwe hoekschop van Dennis de Vries bracht het speeltuig bij Ruben Keizer. Zijn inzet toucheerde de arm van aanvoerder Michiel Verloove. Arbiter Westerloo uit Uithuizen was onverbiddelijk en wees naar de stip. Dit grote woede van de Eems Boys-bank die het handsgeval als onopzettelijk graag onbestraft had gezien.  Dennis de Vries kende geen medelijden en knalde snoeihard raak: 1-0.

Zou deze weergave van de wedstrijd alleen over de aanvallende prestaties van De Pelikanen zijn gegaan, had hier zo ongeveer een dikke punt gezet kunnen worden.  Want slechts vlak voor de gebruikelijke theepauze stichtte een hoekschop van Richard van Kaam gevaar. Hij had zijn aanstaande schoonvader graag wat meer pijn gedaan.. De bal kwam bij Niels Breedijk, maar zijn omhaal werd net voor de lijn weggeroeid door de resoluut ingrijpende verdediging van de groenwitten. Deze kans was een momentje van hoop, want  in het tweede deel van de eerste vijfenveertig minuten had Eems Boys op basis van enorm veel strijdlust het initiatief overgenomen.

In de 16e minuut schoot Arjen Klasens in kansrijke positie net naast en even later moest Rody Bos twee keer achter elkaar handelend ingrijpen. In de 25e minuut kreeg Erik-Jan Raangs een gele prent voor zijn onschuldige ogen en  daarmee mocht de jongeling niet mopperen. Rond de 30e minuut ontstak de Eems Boys-bank opnieuw in woede. Rody Bos liet een hoge voorzet van Michiel Verloove  los na, in de ogen van Westerloo, onreglementair te zijn aangevallen.  Het doelpunt dat Bram Engelage maakte werd afgekeurd. Bos raakte bij deze actie geblesseerd aan zijn rug en gaf net als twee weken eerder tegen Glimmen in de pauze aan dat een wissel aanstaande was. De aanvoerder kon de wedstrijd ook nu uitspelen.

Na de doelwisseling had Eems Boys de wind mee.  De Pelikanen probeerde onder de straffe mandekking uit te voetballen, maar slaagde daar slechts bij mondjesmaat in. De ploeg die eerder dit seizoen tegen eersteklasser Omlandia en de tweedeklassers CSVH en SC Loppersum flink wat kansen creëerde, kreeg  in de tweede helft geen enkele serieuze mogelijkheid.  De kopsterke Laan en Bart Klasens wonnen alle luchtduels voor Eems Boys. Aan de inzet lag het niet. Alle acteurs deden hun uiterste best. De scheidsrechter hield het spel enorm kort, waardoor de spelonderbrekingen elke vaart uit de derby haalden.

Eems Boys werd nog wel een paar keer gevaarlijk. In de 48e minuut een dreigende hoekschop en acht minuten later verdween een fraaie vrije trap van Robert Zuidema net over de lat. In de 57e minuut kwam de eindstand op het bord en deze goal was wonderschoon. Na een weggekopte corner vuurde Erwin Noordhoff van grote afstand fraai raak en via de binnenkant van de paal viel de granaatinslag achter de kansloze Rody Bos: 1-1.

Meer doelrijpe kansen vielen er niet te noteren. Bert de Vries bracht Jos Schaart en Bryan Vial en De Pelikanen-trainer Kees Bouma wisselde in de 74e minuut drie man tegelijk. Jan Vriemoedt, Daan de Groot en Stefan Jonker probeerden weer wat leven in het duel te brengen. De Groot leek met een slim passje Vriemoedt in scoringspositie te brengen, maar ook nu zat weer een Delfzijlster been tussen.  Meer dan gele kaarten voor Ruben Keizer en Robert Zuidema hoefde arbiter Westerloo niet in zijn opschrijfboekje te noteren en eigenlijk leek het weinig aanwezigen op het Burgemeester Wellemansportpark te spijten dat de onpartijdige na 94 minuten de derby definitief naar de historie blies.

No Replies to "Derby biedt te weinig vertier"