De Fivel verliest derby van Poolster

defivelpool

Frank Pijper duelleert met doelpuntenmaker Ronny Bakker. Arjan de Vries (links met nummer 6), Poolster-speler Johan de Groot (6), Alex van der Galiën (4) Thomas van der Veen en doelman Ruud Kuizenga zien het gebeuren.

In een meer spannende dan goede wedstrijd heeft thuisclub De Fivel zaterdagmiddag met 0-1 van Poolster verloren. De oranjehemden uit Zeerijp hadden de nederlaag geheel aan zichzelf te wijten. Vooral spits Cees bij de Leij wist zich geen raad met twee opgelegde scoringskansen. De Spijksters beslisten het duel in de 65e minuut in hun voordeel met een rake kopbal van spits Ronny Bakker.

door Kees Mulder

Op een waterkoud E.J. Keyersportpark in Zeerijp was het De Fivel dat vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Lania uit Pieterzijl het heft in handen nam. Poolster trad aan zonder topschutter Dennis van Dijk. De verwachting is dat de met knieklachten sukkelende spits pas na de winterstop weer kan spelen. Tijdens de warming up bleek bij de gastheren dat Bart Pijper niet kon starten, waardoor Laurens Hylkema in de basis mocht beginnen. Pijper kwam later nog wel binnen de lijnen.

Op een zeer zwaar en hobbelig veld lag de bal al na vijf minuten in het doel van keeper Kees Dijkman van Poolster. De goal van Bij de Leij werd op advies van assistent-scheidsrechter Kooistra van Poolster afgekeurd want de teruggelegde kopbal van aanvoerder Van der Veen zou achter de doellijn zijn geweest. Twee minuten later kreeg spits Ronny Bakker van Poolster een diepe bal aangespeeld maar ook diens inzet werd door de scheidsrechter teruggefloten. Nu was het op advies van Hans Paapst, assistent-scheidsrechter van De Fivel. De gastheren speelden veel verzorgder dan Poolster. De geel-zwarten hanteerden veelvuldig de lange bal en daar lag de Riepster defensie niet echt van wakker.

Pas na een kwartier spelen schoot Niels Ronde van De Fivel rakelings naast. Poolster had het in deze fase van de wedstrijd moeilijk met de goed combinerende thuisclub, maar in de 16e minuut was het Bakker die op links op avontuur ging. Zijn voorzet kwam bij de geheel vrijstaande Danny Wiersum terecht. Zijn schot werd net op tijd geblokt door de verdediging van De Fivel. Er was veel sfeer achter het doel van het andere Oranje. Zo’n tien jeugdige supporters van Poolster, gewapend met trommel en spandoek, moedigden hun manschappen de hele wedstrijd met luid gezang aan. Het was mooi om te zien en te horen.

In de 25e minuut legde De Fivel een fraaie combinatie op de mat, met Geert van der Veen, Wouter de Vroome en Bij de Leij in de hoofdrol. Laatstgenoemde liet het buitenkansje onbenut. Vijf minuten later gaf routinier Richard Hofstee van Poolster de bal zomaar aan een tegenstander. In een drie tegen twee-situatie had De Fivel dit veel beter moeten uitspelen. De bal werd echter simpel ingeleverd. Wanneer de gastheren wat zuiniger met de kansen waren omgesprongen, had er zomaar een 2-0 voorsprong op het scorebored kunnen staan. In de 35e minuut kreeg Bij de Leij een niet te missen kans. Verdediger Van der Zee schoof de bal pardoes in de voeten van Bij de Ley die alleen op keeper Dijkman van Poolster af kon gaan. Het was niet de middag van de jonge spits, want hij faalde ook in deze situatie jammerlijk.
Daarna was het de beurt weer aan een counterend Poolster. Bakker werd weer eens op links weggestuurd. Verdediger Thomas van der Veen was te laat met zijn sliding, waardoor Bakker op de achterlijn een afgemeten voorzet kon geven op de mee opgekomen Tom Dijkman. Zijn volley miste echter de juiste richting. Veel gebeurde er niet meer tot aan de rustsignaal. Lania floot zo nu en dan wel wat pietlutterig in deze overigens pittige, maar sportieve wedstrijd.

Poolster kwam de tweede helft ongewijzigd binnen de lijnen. Bij De Fivel kon één opmerkelijke wissel worden genoteerd. Invaller Hylkema moest plaatsmaken voor de meer aanvallend ingestelde Arjen de Vries om zodoende nog meer druk uit te kunnen oefenen. Toch was het Poolster dat beter aan de tweede helft begon. De Fivel kwam wat in de verdrukking maar echte kansen kon Poolster niet creëren. In een duel om de bal kreeg invaller De Vries in de 50e minuut een onterechte gele kaart. Poolster-speler Erik Rentema was met zijn sliding te laat bij de bal waardoor hij lichtjes door De Vries werd geraakt.

Na amper een uur spelen nam De Fivel het heft weer in handen. De thuisclub probeerde met combinatiespel tot succes te komen en kreeg kansen om op voorsprong te komen. Zo schoot Alex van der Galiën op de rand van het strafschopgebied met links hoog over en kwam Bij de Leij oog in oog met keeper Dijkman te staan. Bij de Leij was zeer actief maar faalde opnieuw in de afwerking. Hierdoor ging de frêle spits niet beter spelen. Twee minuten later stoomde rechterverdediger Niels Ronde nog maar eens op aan de zijkant. Zijn afgemeten voorzet werd zowel door Bij de Leij als Ten Caat op een haar na gemist. Drie minuten later kreeg Rentema een terechte gele kaart voor vasthouden.

En toen brak de 65e minuut aan. Poolster kwam geheel tegen de verhouding in op een 0-1 voorsprong door een kopbal van Ronny Bakker. De goal had nooit goedgekeurd mogen worden want Bakker bracht eerst zijn tegenstander ten val waardoor hij geheel vrijstaand kon inkoppen. De scheidsrechter had niets geconstateerd en kende de treffer toe. Er heerste grote vreugde aan de kant van de Spieksters en hun aanhang. Alles wat De Fivel heette protesteerde fel, waarbij de scheidsrechter het had gedaan. Met als gevolg een directe rode kaart van laatste man Frank Pijper. Wat er precies was gebeurd bleef onduidelijk.

De Fivel probeerde met tien man minstens een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dit betekende wel dat Poolster alle ruimte kreeg om te counteren. Wanneer de gasten dit met meer overleg hadden gedaan, was de slotfase van de wedstrijd niet zo spannend geworden. In de 70e minuut kreeg Bakker een vrije trap van aanvoerder Jeroen de Groot perfect in de diepte aangespeeld. Het schot van de doelpuntenmaker spatte op de vuisten van keeper Ruud Kuizenga uiteen. Drie minuten later was het middenvelder Johan de Groot die een paar spelers van De Fivel passeerde en alleen op Kuizenga af ging. De inzet werd met de rechtervoet gepareerd. Even later werd Havinga naar de kant gehaald waardoor Stefan Groenewold zijn kunsten mocht vertonen. In de 75e minuut kreeg aanvoerder Van der Veen zomaar de bal voor zijn voeten. Zijn inzet ging over.

In de 80e minuut leek Poolster op een 0-2 voorsprong te komen toen Van der Galiën in de fout ging. Bakker ging echter te ver met de bal naar rechts waardoor Kuizenga redding kon brengen. Er werd door De Fivel volop strijd geleverd om minimaal een punt aan het duel over te houden. Zo schoot bij de Leij schuin links voor het doel goed in maar Dijkman pareerde met beide vuisten. Poolster wisselde vervolgens. Verdediger Dennis Smit werd vervangen door Kevin Bijlsma. Een opmerkelijke wissel diende zich in de 85e minuut aan. De aan zijn hamstring geblesseerde Bart Pijper kwam zijn goalie onder de lat vervangen. Kuizenga ging op zijn beurt in de spits spelen ten koste van Ronde. Helaas kon Kuizenga in aanvallend opzicht geen potten breken. Toch leek De Fivel op gelijke hoogte te komen door Van der Veen. Zijn schot kon op het laatste moment geblokt worden. Even later floot scheidsrechter Lania voor het einde en de vreugde in het Spiekster kamp was groot. Op doelsaldo staat Poolster op een keurige vierde plek op de ranglijst met zestien punten uit tien wedstrijden.

Trainer Zantinga, die na twee seizoenen in Spijk op zoek gaat naar een andere club, heeft de weg omhoog met zijn ploeg gevonden na een moeilijke beginfase. De Fivel heeft evenveel wedstrijden gespeeld met ook tien punten. Het andere Oranje probeert met verzorgd voetbal de punten bijeen te sprokkelen, wat tot op dit moment aardig is gelukt. Toch moet er iedere week volle bak gespeeld worden wil je als club om een periodetitel mee blijven doen. Degradatiezorgen zijn voor beide ploegen niet aan de orde. De voorsprong op nummer elf Eems Boys bedraagt inmiddels al zeven punten.

*De Fivel – Poolster 0-1 (0-0). Ronny Bakker 0-1.

No Replies to "De Fivel verliest derby van Poolster"