Peli geeft vervolg aan sterke serie

De Pelikanen heeft de sterke serie van de laatste maand een succesvol vervolg gegeven. Op sportpark Het Noorden in Groningen wonnen de Damsters zaterdag met 0-2 van de voetbalvereniging Korreweg (VVK) en daarmee zijn ze naar de zevende plek gestegen, staan gelijk met Lycurgus en bevinden zich op slechts één punt van De Fivel en Poolster.

Uit de laatste vier wedstijden heeft De Pelikanen tien punten behaald. De doelpunten in Groningen kwamen van Reza Fambrene en Vincent Benesia. Voor beide jongemannen was het hun eerste competitiedoelpunt in het eerste elftal. Dat er nog maar velen mogen volgen, was de gedachte van de weer trouw meegekomen supporters uit Appingedam. Jermaine Bos was de aangever bij beide goals. Het doelsaldo van De Pelikanen blijft opvallend. Alleen SC Scheemda en Westerlee scoorden minder, maar aan de andere kant is Appingedam de enige ploeg met minder tegentreffers.

De wedstrijd op het kunstgrasveld van matige kwaliteit werd geleid door scheidsrechter Fokkens uit Sellingen. Aan hem heeft De Pelikanen speciale herinneringen want de arbiter met een ouderwetse knieband leidde de historische promotiewedstrijd in en tegen SC Elim, die de Peli’s eerder dit jaar promotie opleverde.  VVK  had drie van de vier thuiswedstrijden winnend afgesloten, terwijl ‘op verplaatsing’ nog  geen punt was binnengehaald. VVK miste Arne Miedema, de man die twee seizoenen  geleden met een verraderlijke vrije trap Rody Bos klopte en het duel in het voordeel van de Stadjers wist te beslissen (1-0).

De Pelikanen begon in dezelfde opstelling als een week eerder, terwijl de van zijn knieblessure herstelde Daan van Dortmont de bank bezette, samen met Daniel Srowig, Jan Vriemoedt en Melvin Keizer. Jeffrey de Vries twijfelde in de warming- up nog over zijn inzetbaarheid (enkelblessure), maar besloot het in overleg met de leiding toch te proberen. De mannen van trainer Kees Bouma hadden zich voorgenomen vrijwel alles anders te doen dan een week eerder tegen Eems Boys, met als voornaamste doelstelling weer te gaan voetballen, waarmee de liefhebbers van de populairste sport ter wereld weten dat men daar mee bedoelt, dat via combinatievoetbal de aanval wordt gezocht. Dat bleek niet zo eenvoudig, want VVK zette snel druk en was zeker niet van plan achterover te leunen.

De eerste kansen waren voor de bezoekers. Richard van Kaam schoot net naast na een knappe solo van Vincent Benesia. In de  11e minuut had Reza Fambrene een uitgelezen mogelijkheid na doorkoppen van Van Kaam. Fambrene zijn inzet van dichtbij was te zacht en de sterk keepende Boekholt kon de bal in twee pogingen in zijn veilige armen sluiten. Even later leek VVK twee keer binnen drie seconden hands te maken in het eigen strafschopgebied na inzetten van Richard van Kaam. Fokkens zag het niet of vond het niet penaltywaardig. Na een dik kwartier kreeg De Pelikanen de tweede grote kans. Van Kaam stuurde Benesia weg. De actie was goed, de afronding alleen voor  Boekholt matig want de stuiter verdween over de lat. Dennis de Vries schoot halverwege het eerste deel van de voorstelling net naast.

VVK deed aanvankelijk niet veel terug. In de 14e minuut kreeg Hayo Bijl een kansje na een verre ingooi. Rody Bos, die wederom solide keepte, ontfermde zich met graagte over de bal. Na een half uur was Bos opnieuw attent na een inzet van Tim Kingma die in Nick Veentjer een lastige tegenstander had. Kort daarop kreeg De Pelikanen de derde grote kans van de middag en hoewel het spreekwoord zegt dat driemaal scheepsrecht is en het resultaat dan anders zou moeten zijn dan bij de vorige twee pogingen, ging de bal er ook nu niet in. De aanval was overigens knap. Eerst was er de voorzet van Dennis de Vries, Richard van Kaam won koppend  van de ver zijn doel uit gekomen Boekholt, waarna Niels Breedijk de bal klaar legde voor Fambrene. Het lukte hem niet de bal in het verlaten doel te krijgen. Het leer verdween opnieuw over de lat. Ook een vierde prima mogelijkheid leverde geen treffer voor de gasten op. Het was een mogelijkheid met opnieuw Fambrene in de hoofdrol, die in de 40e minuut na een prima actie zijn medespelers voor het uitzoeken had. Hij speelde de bal te vroeg richting  Benesia, waardoor Arno Glashouwer kon ingrijpen.

In de laatste vijf minuten voor de pauze verdween de concentratie bij de gasten en kon Jeffrey de Vries steeds minder meekomen als gevolg van zijn blessure. ‘Als je zelf niet scoort, doet de tegenstander het wel’, is een vaak gehoord statement langs de lijn en het had zomaar opgeld kunnen doen. Jos Kingma en Sander Couperus kregen goede kansen, maar beide teams zochten met de 0-0 hun kleedkamer op.

Terwijl een paar ruimtes verder bij VV Groningen ruzie uitbrak over een wissel moest Jeffrey de Vries teleurgesteld de douche opzoeken. Daan van Dortmont was zijn vervanger. De eerste kans na de thee was voor Jos Kingma na een foutje van Dennis de Vries, die dat overigens zelf herstelde door de aarzelende Kingma de voet dwars te zetten op het moment dat hij Bos onder vuur wilde nemen.  Reza Fambrene kreeg een kopkans na een voorzet van Jermaine Bos en aan de andere kant moest zijn broer Rody handelend optreden na een kopbal van Sander Couperus, die eerder met Olde Veste in de eerste klasse speelde.

Terwijl Jan Vriemoedt warm liep om de wedstrijd te beslissen, viel in de 65e minuut eindelijk de eerste goal en een minuut later was de wedstrijd meteen beslist. Jermaine Bos zag na een rush aan de zijkant de bal over de zijlijn verdwijnen. Hij gooide snel in naar Reza Fambrene, die een tegenstander dolde en daarna  fraai en ook wat gelukkig raak schoot : 0-1. Boekholt ging, voor het eerst deze middag, niet geheel vrijuit. Hoewel je ook kunt zeggen dat het een zeer verrassende poging van Fambrene was, uit een bijna onmogelijke hoek. Grote vreugde bij de Peli’s, zeker voor het middelpunt van het plezier, die wederom keihard werkte. Leider Tonny ten Hove had de tussenstand nog maar nauwelijks via de app op zijn telefoontje met de voetbalwereld kunnen delen of het stond al 0-2. Deze treffer kam tot stand na een mooie aanval, waarbij Jermaine Bos de laatste pass op Vincent Benesia gaf, die alleen voor Korne Boekholt koel bleef.

Bij de Pelikanen kwamen Jan Vriemoedt en Daniel Srowig in het veld. VVK bracht Pascal de Lang en Ben Hoekstra binnen de lijnen. Ook Pascal de Lang kent een verleden in het eerste team van d’ Olde Veste uit Steenwijk. In het seizoen 2006/2007 scoorde hij in Appingedam twee keer tegen De Pelikanen, dat toen nog uitkwam in de tweede klasse. d’Olde Veste, dat toen kampioen werd),won dat duel op een regenachtige middag met 0-2 en De Lang was als rechterspits de grote man. Dat zou hij op de middag dat Sinterklaas met zijn omstreden gevolg in Groningen arriveerde niet worden. VVK kreeg nog maar één kans, die Bos onschadelijk maakte. Erik-Jan Raangs maakte topscorer Roelof Joling compleet onzichtbaar.

De Pelikanen had nog met een grotere zege naar huis kunnen keren. Jan Vriemoedt zag eerst een knap schot corner getikt worden en  in blessuretijd verscheen Benesia nog een keer alleen voor de doelman. De jonge spits gunde zijn voorganger de kans, maar daar stak VVK een stokje voor. In de werkelijke allerlaatste seconden (97e minuut) leek Vriemoedt te gaan scoren, maar de bal bleef net onder het grote lijf van Boekholt steken. De goed leidende Fokkens vond het daarna welletjes en de vrolijke Damsters zochten hun kleedkamer op, terwijl de Stadjers met gebogen hoofd en een treurige blik naar de douches liepen in de wetenschap dat het goudgele pilsje vast niet zo goed zou smaken als de soep vooraf.

* VVK – De Pelikanen 0-2 (0-0). Reza Fambrene 0-1; Vincent Benesia 0-2

 

No Replies to "Peli geeft vervolg aan sterke serie"