Appingedam winnaar van stadsderby

peliappingedam

Svendly Martina van vv Appingedam glipt langs de glijdende Erik-Jan Raangs. Pelikaan Daniel Srowig is te laat om nog in te kunnen grijpen.

De stadsderby tussen thuisclub De Pelikanen en het ‘bezoekende’ Appingedam is in een 0-2 overwinning geëindigd voor de koploper uit de 3e klasse C van het zaterdagvoetbal. Een spetterende vertoning werd het niet wat de ongeveer vierhonderd toeschouwers voorgeschoteld kregen. De vonken vlogen er namelijk niet echt van af. Men zou het onverdiend kunnen noemen, maar ook zakelijk. Niet goed spelen en toch winnen is ook een kunst en die verstaan de witzwarten wel. Hoewel De Pelikanen wel mogelijkheden kreeg, inzet toonde en oppertunisme hoog in het vaandel had staan, ontbrak het binnen het team van trainer Kees Bouma aan echte stootkracht.

Er was De Pelikanen veel aan gelegen om het thuisduel positief af te sluiten. Ondanks alle tegenslagen die de roodwitten dit seizoen kennen, stonden ze voor aanvang van het duel toch maar mooi op de derde plaats. En daar had niemand bij Peli vooraf rekening mee durven houden. Waar men ongetwijfeld ook niet op gerekend had, was dat Doan Ibraimi het duel binnen twee minuten zou openbreken. Jivan Vroom stuurde Svendly Martina weg. Zijn voorzet werd uiteindelijk na een halve ingreep van Rody Bos in de rebound door Ibraimi tegen het nylon geschoten: 0-1. ‘Alle tactische plannen die we gesmeed hadden lagen toen al aan gruzelementen’, sprak Bouma later.

Het betekende inderdaad een lelijke streep door de rekening, want Appingedam werd door de vroege goal in een zetel gezet. Het team van trainer Gerard Zeeman, die nog steeds niet heeft besloten wat hij volgend seizoen gaat doen, kon nu rustig afwachten of De Pelikanen zou gaan stormen en hoe ze dat zouden aanpakken. Appingedam speelde wat gemakkelijker, al kon men niet overtuigen. Het flitsende leek er, met de winterstop voor de deur, een beetje af te zijn. Peli moest even van de dreun bekomen, herstelde zich en kreeg middels Jeffrey de Vries, hij zou niet veel later geblesseerd uitvallen, de kans om de achterstand weg te poetsen maar strandde. Na een kwart wedstrijd werd Reza Fambrene net buiten het strafschopgebied tegen het natte gras gekwakt. De vrije trap van Richard  van Kaam verdween over de deklat. De grootste kans op een treffer in het eerste bedrijf was echter weer voor de gasten. Anthon Hoorndijk leek de marge te gaan verdubbelen maar raakte, na een voorzet van Zacharias Douma, van  dichtbij de paal.

Na de thee probeerde De Pelikanen met nog meer ijver en wilskracht de lijstaanvoerder in moeilijkheden te brengen. Uitgespeelde mogelijkheden kwamen er nu echter ook niet. De bal werd wel vaak in het Damster strafschopgebied gepompt, maar dan was het hopen dat er iemand van de gastheren in de buurt zou zijn om de bal tegen het nylon te lopen. Reza Fambrene kreeg de grootste mogelijkheid toen hij het Jelmer Kiewiet tot drie keer toe erg lastig wist te maken. De doelman bleef echter overeind, al vond men bij Peli dat hij bij de laatste keer niet de bal, maar de voeten van Fambrene had vastgepakt. Scheidsrechter Reints uit Onstwedde had het niet gezien. Hij zag ook niet hoe Kiewiet even later de bal opraapte, neerlegde om zijn kousen op te trekken en het speeltuig daarna opnieuw in zijn handen nam.

Zoals gezegd stopte De Pelkanen veel energie in de tweede helft. Het was echter niet bij machte om de defensie van Appingedam kapot te spelen. De terugval van gasten in de tweede helft was overigens opmerkelijk. Er werd veel balverlies geleden en voetbaltechnisch was het allesbehalve goed wat men liet zien. Verder leek het er op alsof een aantal spelers er conditioneel ook doorheen zat. Een beeld dat de laatste weken vaker is geconstateerd.

Het bleef lang bij die ene treffer van Ibraimi en dus mocht Peli blijven hopen. Die leefde op toen Dennis de Vries het speeltuig uit een vrije schop voor de goal van Kiewiet smeet. Niels Dijkstra zette zijn hoofd onder de voorzet maar kopte de bal over het doel in plaats van er in. De toeschouwers keken, met verschillende gedachten in het achterhoofd, naar de slotfase waarin de gastheren met de moed der wanhoop bleven proberen de gelijkmaker te forceren en waar het doelpunt uiteindelijk aan de andere kant viel. Vlak voor tijd mocht Roy de Groot een vrije trap nemen. Hij joeg het speeltuig langs de verbouwereerde goalie Rody Bos: 0-2.

Het was zuur voor Peli, dat op basis van inzet en strijdlust op zijn minst een goal had verdiend maar te weinig wist af te dwingen om de niet in topvorm verkerende koploper in een lastig parket te brengen. Niet helemaal onverklaarbaar trouwens, gelet op de blessurelijst van Peli. Al wilde Bouma zich daar niet achter verstoppen. ‘We misten nogal wat mensen, maar hebben weer aangetoond over een grote selectie te beschikken. We hadden heel graag een punt gepakt’, sprak de coach na afloop.

Gerard Zeeman was uiteraard in zijn nopjes met het resultaat. Op het spel van zijn team had hij genoeg aan te merken. ‘Onze doelstelling was om drie punten te pakken en dat hebben we gedaan. Voor het overige moeten we de laatste drie wedstrijden maar snel vergeten. Daarin hebben we geen enkele keer ons normale niveau weten te halen. De eerste helft vond ik nog vrij goed van ons. Na de rust waren we meer bezig met overleven dan voetballen. We zitten er een beetje doorheen. De winterstop komt precies op tijd voor ons.’

* De Pelikanen – Appingedam 0-2 (0-1). Doan Ibraimi 0-1; Roy de Groot 0-2.

No Replies to "Appingedam winnaar van stadsderby"