Zuidhorn stopt prima reeks Neptunia

Na vier overwinningen en een gelijkspel weet Neptunia weer wat verliezen is. In en tegen Zuidhorn gingen de Neptunianen geflatteerd met 4-1 onderuit. De beslissing viel pas in de laatste twintig minuten toen Zuidhorn drie keer wist te scoren. 

door Frank Molema

Gezien de stand in de tweede periode, was deze ontmoeting een absolute topper. Beide ploegen hadden namelijk tien punten uit vier wedstrijden weten te behalen. Zuidhorn stond echter aan de leiding op basis van een beter doelsaldo. De toeschouwers konden zich dus verheugen op een spannende wedstrijd. Neptunia moest het daarbij doen zonder een zestal geblesseerde spelers (Schuijl, Steenbergen, Jordy Koolhof, Buntjer, Molema en Myron Reiffers). Spits Ivar Boerma voegde zich vlak voor het rustsignaal bij dit rijtje met een hamstringblessure.

Zuidhorn zag de blessurelijst al vroeg in de eerste helft groeien toen de spits er met een ogenschijnlijk zware enkelblessure van het veld werd gedragen. Na de blessurebehandeling was de eerste grote mogelijkheid voor de gastheren, maar keeper Erik Roels bleek de sterkste in een één tegen één-gevecht. In het vervolg nam Neptunia het initiatief over. Net als de laatste weken speelt het in de eerste helft uitstekend voetbal, waarbij de ploeg de bal makkelijk van de ene naar de andere kant laat gaan. In de voorgaande weken leverde dit spel een voorsprong van een of meerdere treffers op, maar tegen Zuidhorn ging dat niet zo makkelijk. Dat was niet zo verrassend, omdat Zuidhorn de beste verdediging van de competitie heeft en gemiddeld minder dan één goal per wedstrijd hoeft te incasseren.

Zuidhorn bleef, ondanks dat het spel zich voornamelijk op hun helft afspeelde, levensgevaarlijk in de counter. De openingstreffer kon dus aan beide kanten elk moment vallen. Dit doelpunt werd uiteindelijk uit een penalty gemaakt door de thuisploeg. Sven Luijmers maakte de overtreding, toen hij in een duel met zijn directe tegenstander ongelukkig met zijn hand op de bal viel. Aanvoerder Laurens Bloem maakte vanaf elf meter geen fout: 1-0. Enkele minuten later produceerde Neptunia de gelijkmaker. In combinatie met Michiel van Spaandonk speelde de 18-jarige Kevin Reiffers zichzelf vrij en met zijn linker schoof hij de bal in de lange hoek: 1-1.

De beide koplopers in de tweede periode bleken ook in de tweede helft aan elkaar gewaagd. Lange tijd ging de wedstrijd gelijk op. Neptunia haalde echter niet het niveau van de eerste helft en dat is, zoals vorige week ook al gemeld, een terugkerend probleem de laatste weken. Zuidhorn vond in de tweede helft makkelijker de ruimtes en dit bleek Neptunia uiteindelijk fataal. In de 70e minuut speelde de thuisploeg een overtalsituatie goed uit, waardoor het voor invaller Fred Eilander van Zuidhorn een koud kunstje was om de bal laag achter doelman Roels te schuiven: 2-1.

Neptunia kreeg van de gastheren niet meer de kans om terug in de wedstrijd te komen, omdat ze kort na de 2-1 nog twee treffers maakten. Aan beide treffers ging een fout van Roels vooraf, terwijl hij tot die treffers de langdurig geblesseerde Buntjer meer dan uitstekend had vervangen. Erik Beeftink was verantwoordelijk voor de 3-1 en het kwartet werd volgeschoten door Fred Eilander: 4-1.

Gezien het spelbeeld was dit een geflatteerde uitslag. Door de nederlaag zakt Neptunia terug naar de zesde plaats, maar het houdt de felbegeerde vierde plek nog wel in het zicht. Ook de strijd om de tweede periode is nog niet gestreden, aangezien Zuidhorn en Neptunia in deze periode nog tegen kampioenskandiaat Godlinze spelen. Ook Godlinze maakt een goede kans op de tweede periode. Neptunia hervat de competitie op 18 januari met een uitwedstrijd tegen Mamio.

* Zuidhorn – Neptunia 4-1 (1-1). Laurens Bloem (strafschop) 1-0; Kevin Reiffers 1-1; Fred Eilander 2-1; Erik Beeftink 3-1; Fred Eilander 4-1.

No Replies to "Zuidhorn stopt prima reeks Neptunia"