Geflatteerde zege SV Bedum op Kloosterburen

bedumkloosterburen

Pieter Meijer (links) moet het afleggen tegen de luchtmacht van SV Bedum, bestaande uit Martin Tooren en Davy Jurna. Kloosterbuurder Arno Kuizenga (midden), de half verscholen Arjen Baarda en Sebastiaan Frik (7) spelen geen rol van betekenis.

SV Bedum heeft op het eigen waterkoude en winderige sportpark met 5-0 van Kloosterburen gewonnen. Puur naar de uitslag kijkend een gemakkelijke middag voor het team van trainer Dick Visser. Niets was echter minder waar. De thuisclub mocht van geluk spreken dat de Marnebewoners voor de pauze een viertal uitstekende kansen lieten liggen om een geruststellende voorsprong te nemen. Wat Kloosterburen naliet deed SV Bedum wel en dat was scoren. Halverwege stond er 2-0 op het scorebord. Omdat de gasten na de thee risico’s moesten nemen, ontstond er voor de Bedumers voldoende ruimte om het karwei af te maken. De teller bleef op uiteindelijk op vijf treffers steken.

De verwachting was dat SV Bedum op het eigen kunstgras beter uit de voeten zou kunnen dan Kloosterburen. Dat bleek een misvatting, want de bezoekers legden een prima spelletje op de mat en kregen in een tijdsbestek van een half uur mogelijkheden genoeg om de gastheren in grote problemen te brengen.

Arno Kuizenga is een van de Kloosterbuurders die waarschijnlijk nog wel eens aan het duel zal terugdenken. Hij had de openingstreffer op zijn schoen maar schoot recht op het lichaam van Klaas Jan Heemstra in plaats van de bal over hem heen te liften. Niet veel later knalde hij keihard op de paal en in de 31e minuut lepelde Sebastiaan Frik het speeltuig rakelings over de lat. Een schot voorlangs kon nog net langs de voor SV Bedum goede kant van de paal worden getikt.

In de dug-out van Kloosterburen zaten wissels en technische staf knarsetandend toe te kijken hoe SV Bedum vervolgens wel aan de leiding wist te komen. Nadat Arjen Baarda hopeloos had naast geschoten, liet Jesse Fokkema zich bejubelen toen hij een inzet vanaf de rechterkant tegen het nylon had gelopen: 1-0. De wedstrijd stond helemaal op zijn kop nadat Chris Smit vlak voor het rustsignaal de marge had weten te verdubbelen: 2-0.

Er stond Kloosterburen in het tweede bedrijf maar één ding te doen en dat was druk zetten. Dat deden ze dan ook. SV Bedum kwam er aanvankelijk niet aan te pas en moest de ene na de andere hachelijke situatie in het eigen strafschopgebied zien op te lossen. Er waren mogelijkheden voldoende om er weer een wedstrijd van te maken. De aanval van Kloosterburen had echter teveel tijd nodig om de kansen te verzilveren. De Bedumers waren wat dat betreft een stuk doeltreffender. Een breedtepass op Jesse Fokkema betekende 3-0.

Een vrije trap van Kloosterbuurder Arjan van der Klei belandde vlak daarna in de kluts voor de voeten van ploeggenoot Pieter Meijer. Hij zocht in een woud van benen naar het gaatje dat succes zou moeten opleveren, draaide echter te vaak om zijn as en leed balverlies.

En opnieuw was SV Bedum er als de kippen bij om nog een tik uit te delen. Martin Tooren kopte het speeltuig steenhard achter doelman Lex Stok op het moment dat er nog een kwart wedstrijd gespeeld moest worden: 4-0. Enkele minuten later leek nummer vijf genoteerd te kunnen worden, maar dat feestje ging niet door omdat er buitenspel was geconstateerd.

Kloosterburen spartelde nog wel tegen, maar de overtuiging was al lang verdwenen. Uiteindelijk was de laatste goal van de middag ook meteen de mooiste. Na een afgeslagen aanval van Kloosterburen kwam Arjen Baarda na een prima steekpass op rechts in balbezit. In plaats van voor eigen succes te gaan deponeerde hij het speeltuig in de voeten van invaller Bart Slager. Hij tekende voor het slotakkoord: 5-0.

Het gezicht van trainer Willem Pettinga stond na afloop allesbehalve vrolijk. ‘Wat wil je ook, we spelen een dik half uur prima voetbal. Bedum kreeg wel wat kleine kansen, maar wij hadden toen minstens twee keer moeten scoren. Ons probleem is dat we niet oppertunistisch durfden te spelen. Het was alleen maar breien en nog eens breien. Af en toe moet je gewoon een keer durven uithalen. Nu verlies je met 5-0 en denkt iedereen dat we zijn weggespeeld. En dat is natuurlijk niet zo.’

Zijn collega Dick Visser was zelfs zo reëel om te zeggen dat zijn team voor rust had gezwijnd. ‘Het was een rare wedstrijd. We kregen niet echt vat op Kloosterburen. Onze keeper speelde echter een goede pot. Hij heeft ons door een hele moeilijke fase heen geholpen. En ja, we hadden natuurlijk mazzel dat die bal op de paal niet binnen viel. Meteen na rust was er opnieuw een fase waarin de aansluitingstreffer gemakkelijk had kunnen vallen. Gelukkig viel de 3-0 daarna. Op dat moment was het duel gelopen.’

Door de enigszins geflatteerde overwinning heeft SV Bedum zich, weliswaar op respectabele afstand, achter de top drie genesteld. Kloosterburen hoeft zich niet meteen zorgen te maken. De kloof met staartploegen zoals bijvoorbeeld Farmsum en VVK, die beiden vijf punten in mindering hebben gekregen naar aanleiding van de ongeregeldheden op 8 december, is immers groot genoeg om de rest van de competitie met vertrouwen tegemoet te zien.

* SV Bedum – Kloosterburen 5-0 (2-0). Jesse Fokkema 1-0; Chris Smit 2-0; Jesse Fokkema 3-0; Martin Tooren 4-0; Bart Slager 5-0.

No Replies to "Geflatteerde zege SV Bedum op Kloosterburen"