De Heracliden wint ijskoud duel van Poolster

deheracliden-poolster

Verdediger Dennis Smit van Poolster probeert voor opruiming te zorgen. De aandachtige toeschouwers zijn vanaf links doelman Kees Dijkman, Jort Veenstra (6) en Erik Rentema.

De Heracliden heeft op het eigen ijskoude sportpark in Uithuizermeeden met 2-1 van Poolster gewonnen. De omstandigheden waaronder werd gespeeld waren, met een gevoelstemperatuur van zo’n tien graden onder nul en een venijnig harde wind, verre van ideaal. De acteurs hadden de grootste moeite om op de been te blijven. De thuisclub wist zich als beste aan de bevroren ondergrond aan te passen en mocht zich op basis van de voetbalkwaliteiten de terechte winnaar noemen.

Er waren maar weinig mensen die het konden geloven dat er op het Meister veld gespeeld zou kunnen worden. De consul van de club vond dat het wel kon en scheidsrechter Visser uit Broeksterwald bleek zijn mening te delen. Toch kun je je afvragen wie er baat bij heeft om in de snerpende kou tegen een bal te trappen die dingen doet waar je niet op rekent. Welke lol beleef je er aan om je als een soort van koorddanser over het veld te bewegen in de hoop dat je in balans weet te blijven. Het publiek werd er in ieder geval niet warm van.

De thuisclub begon goed aan het ijskoude treffen. Het team van trainer Jeroen de Munck, volgend seizoen aan het roer bij Poolster, had de straffe wind in de rug en kwam combinerend beter uit de verf. De geelzwarten moesten alle moeite doen om het hoofd boven water te houden, maar kregen wel een goede kans toen doelman Pieter Buikema zich vergaloppeerde. Zijn domein bleef echter van doorboring verschoond.

Aan de andere kant kwam het gevaar vooral van de uiterst beweeglijke Robin Zuidema. Hij zwierf over de breedte van het veld en bezorgde de defensie van Poolster heel wat kopzorgen. In de 29e minuut leek hij Menno Kooistra van de sokken te lopen. De fluitist zag er geen overtreding in en vervolgens kreeg Stefan Haan de mogelijkheid in de schoot geworpen om goalie Kees Dijkman te passeren. Dat deed hij beheerst: 1-0.

Poolster was veel te onrustig aan de bal, leverde het speeltuig af en toe knullig in en was stukken minder scherp dan de opponent. De rust werd echter zonder verdere schade gehaald. Dat was op zich al een mirakel, omdat De Heracliden in alle opzichten beter was en verder had moeten uitlopen.

Poolster-coach Guus Zantinga hield in de rust Marco Dijkstra aan de kant en bracht met Kevin Bijlsma een verse kracht binnen de lijnen. Hij verzilverde zijn invalbeurt binnen zestig seconden na de hervatting (1-1) en bracht de Spieksters terug in de wedstrijd. Dat idee hadden ze althans. Ook nu was het namelijk De Heracliden dat de betere kansen kreeg. Mark Knol probeerde tot twee keer toe sluitpost Kees Dijkman te verschalken. De doelman liet echter zien uit het goede hout te zijn gesneden. Hij hield Poolster bijna in zijn eentje op de been met soms katachtige reflexen.

En toch zou hij nog een keer moeten capituleren. Al kwam de 2-1 dan eigenlijk op naam van Jeroen de Groot. Hij verkeek zich volledig op een voorzet vanaf links. In zijn rug stond uitblinker Robin Zuidema klaar om doeltreffend uit te halen.

Poolster wankelde en mocht Dijkman opnieuw dankbaar zijn voor zijn optreden, anders was het duel al lang beslist geweest. De bezoekers kwamen voetballend te kort en dus werd de lange bal gehanteerd. Met de stevige bries in de rug vloog alles richting strafschopgebied van De Heracliden en ondervond doelman Buikema andermaal dat het moeilijk inschatten was waar de bal zou belanden.

Poolster kreeg kansen op de gelijkmaker. Jeroen de Groot joeg een vrije trap over de deklat, een voorzet van Dennis van Dijk werd door invaller Ronny Bakker geschampt en door Kevin Bijlsma keihard tegen Buikema aan geschoten. De doelman wist even later een corner ternauwernood over zijn domein te tillen. Naarmate de tijd vorderde, werden de pogingen van de geelzwarten steeds wanhopiger en bleef het ondertussen uitkijken voor een uitval van De Heracliden.

Uiteindelijk bleef het bij de reeds genoteerde treffers en kon vastgesteld worden dat De Heracliden terecht had gewonnen. Om de doodeenvoudige redenen dat de thuisclub meer pit toonde, voetbaltechnisch beter was onderlegd en  de betere kansen had gekregen.

* De Heracliden – Poolster 2-1 (1-0). Stefan Haan 1-0; Kevin Bijlsma 1-1; Robin Zuidema 2-1.

No Replies to "De Heracliden wint ijskoud duel van Poolster"