Appingedam klopt stug Westerlee

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk wist Appingedam het duel in en tegen Westerlee toch winnend af te sluiten. Het elftal van coach Gerard Zeeman won de tweestrijd met 1-3. Dankzij het 5-0 verlies van naaste concurrent Gorecht bij De Fivel, staan de Damsters ineens een stuk rianter aan de lediing in de 3e klasse C.

Appingedam moest zonder basispelers Doan Ibraimi, Jivan Vroom en keeper Jelmer Kiewiet aantreden tegen Westerlee, dat vorige week nog een dreun aan Glimmen (4-0) had uitgedeeld. Op een zeer hobbelig veld, waarin een pass over de grond vrijwel onmogelijk was, waren de twee speelstijlen duidelijk te onderscheiden.

Een sterker Appingedam dat zoveel mogelijk probeerde de combinatie te zoeken en Westerlee, dat duidelijk de instelling had om koste wat het kost een punt aan de wedstrijd over te houden. De gastheren deden, op een paar aanvallen na, niets anders dan de bal alle kanten op te trappen om maar te proberen Appingedam het spel niet te laten maken. Ook met soms zeer grove charges, waar de lankmoedige scheidsrechter bij stond te kijken en het allemaal goed vond, moest het spel van de Damsters ontregeld worden. Door deze instelling was er met name in de eerste helft geen sprake van een voetbalwedstrijd.

Ondanks dat kreeg Appingedam een aantal kansen om de score te openen Elsin Yilmaz was er in de 28e minuut dicht bij maar schoot over en Swendly Martina mikte een paar minuten later boven op de lat. Het duurde tot de 36e minuut alvorens Westerlee met een van de spaarzame aanvallen in de buurt van invaller-keeper Niek Dorrepaal wist te komen. Het schot ging echter in het zijnet. De rust brak dan ook aan zonder dat er gescoord werd.

Appingedam zete meteen na de hervatting een aanval op en de gelanceerde Yilmaz schoot buiten bereik van de keeper rakelings naast. Het krachtsverschil tussen beide teams werd steeds groter. Westerlee had in de eerste helft zoveel moeten geven dat Appingedam een geweldig overwicht kon opbouwen. Ondanks de vele aanvallen leek men de muur van verdedigers echter niet te kunnen slechten.

Na een klein uur spelen werd Martina in de spits aangespeeld en ging hij alleen richting doel van Westerlee. Hij werd door de keeper en een verdediger binnen de zestien in de tang genomen maar in plaats van een strafschop, dit tot ontzetting van de meegereisde Damster toeschouwers, kreeg Martina een vrije trap tegen.

De aanvallen van de koploper hoopten zich op. In 70e minuut worstelde Johannes Huisman zich door de defensie van de thuisclub maar werd, voordat hij de trekker kon overhalen, fors onderuit gehaald. De scheidsrechter kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Voor dit klusje meldde zich Anthon Hoorndijk en hij scoorde dan ook beheerst: 0-1.

Hoe slecht Westerlee ook was, een kans kreeg het wel en die werd ook meteen benut. In de 82e minuut, na een van de spaarzame aanvallen, mochten de gastheren een hoekschop nemen. De bal belandde op het hoofd van Jan Willem Evers en vloog in de uiterste hoek, waarmee de stand op 1-1 was gebracht. Het was een domper voor Appingedam, maar de druk op het doel van Westerlee was zo groot dat een tweede doelpunt niet kon uitblijven.

Binnen drie minuten stelden de mannen van Gerard Zeeman orde op zaken. Doelpunten van Yilmaz in en Huisman bleken voldoende om de winst veilig te stellen. Ondanks dat de wedstrijd gestreden was, werd Danny Schudde vlak voor tijd nog even onderuit geschoffeld. Het was een moeilijke wedstrijd, maar de punten gingen volstrekt verdiend mee terug naar Appingedam. Het feit dat Gorecht onderuit was gegaan maakte de vreugde alleen maar groter. Met een wedstrijd minder gespeeld staat Appingedam nu vier punten voor op de enig overgebleven concurrent voor de titel.

* Westerlee – Appingedam 1-3 (0-0). Anthon Hoorndijk 0-1 (strafschop);  Jan Willem Evers 1-1; Elsin Yilmaz 1-2; Johannes Huisman 1-3.

No Replies to "Appingedam klopt stug Westerlee"