Wie wint 36e editie Ronde van Groningen

marcohoekstra3
Marco Hoekstra kwam vorig jaar als eerste over de streep in Usquert (foto: www.nwvg.nl).

Usquert fungeert zaterdag als start- en finishplaats van de 36e Ronde van Groningen. De organisatie van dit wielerspektakel is in handen van de Noordelijke Wielervereniging Groningen-Bike4Air (NWVG). De koers voor eliterenners en beloften werd vorig jaar gewonnen door Marco Hoekstra. NWVG-ploeggenoot Gijs Strating werd tweede en Tom de Vaal (West Frisia) completeerde het podium. Namens het wielercomité Usquert doet Klaas Smith uit de doeken wat de toeschouwers kunnen verwachten.

Smith: ‘Behoudens het wegschieten en huldigen van de winnaar zijn er in Usquert geen andere activiteiten. Dat kan ook niet, want er is geen mogelijkheid om het peloton aan wielrenners ergens op te vangen vanwege gebrek aan ruimte. Daarom is sporthal De Mencke in Uithuizen het zenuwcentrum van alle voorbereidingen. Uiteraard hopen we op 23 augustus meer te kunnen doen als onze eigen koers Rondom de Bult op het programma staat.’

Het wielercircus verkast na de preparaties naar Usquert om daar rond twaalf uur te worden weggeschoten voor de eerste wedstrijd van de KNWU clubcompetitie Noord. De renners leggen een afstand af van 174 kilometer door het noordelijke deel van de provincie.

Marco Hoekstra kwam vorig jaar als eerste over de meet. De geboren en getogen Noord-Groninger zal echter niet aan de start verschijnen. Hoekstra komt dit jaar uit voor het Limburgse Parkhotel Valkenburg – Math Salden Continentalteam en begint zijn seizoen met drie koersen in Marokko. Zijn eerste wedstrijd op Nederlandse bodem is de Ster van Zwolle. Dus is de titel vacant en zal er zaterdag in ieder geval een ander gezicht op het hoogste treetje van het ereschavot staan.

Het had Cor van Leeuwen kunnen zijn. Hij stond op de voorlopige startlijst, maar is niet opgesteld. Jammer, want Van Leeuwen zou geschiedenis hebben geschreven als het hem gelukt was het wiel als eerste over de finish te duwen. Dan zou hij namelijk de eerste renner zijn die de ronde drie keer had gewonnen. De leiding van de NWVG vindt hem, zo valt tenminste op het twitteraccount van Van Leeuwen te lezen, niet goed genoeg om aan de start van de eerste klassieker te verschijnen. Uit alle commentaren blijkt duidelijk dat de tweevoudig winnaar ‘zijn ronde’ graag had willen rijden.

De mannen van de NWVG hebben de ronde in ieder geval hoog op de verlanglijst staan. Onder hen de geboren Warfhuizer Peter Merx. Vorig jaar finishte hij als 31e maar traint al de hele winter voor de ronde. En hoe ver zouden de krachten van Meedhuizer Paul de Haan reiken? De voor Stormvogels Veendam koersende 23-jarige wist afgelopen jaar als zevende over de finish te komen.

Volgens Smith is er voldoende aanleiding om zaterdag een kijkje in Usquert te komen nemen of in ieder geval de routekaart goed te bestuderen en de renners langs het parcours aan te moedigen. In totaal zullen er 156 renners van 26 verenigingen de ronde rijden.  De NWVG verschijnt, naast Merx, met Rick Goeree, Jos Harms, Jorrit van de Kant, Gijs Strating en Coen Rijpma aan de start. Dit alles uiteraard wel onder voorbehoud. Het startschot wordt gegeven door burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond. Mocht zij verhinderd zijn, dan komt een van de wethouders. De rondemiss bij de huldiging is Milou Blink uit Usquert.

routeusquert

No Replies to "Wie wint 36e editie Ronde van Groningen"