Strijdlustig Viboa klopt Oranje Nassau

viboaoranjenassau
Bram Verburgh (Viboa) schermt de bal af voor Sven de Ridder van Oranje Nassau. Verburgh zou na een half uur geblesseerd uitvallen.

Enkele honderden toeschouwers hebben zaterdag gezien hoe thuisclub Viboa in Winsum titelkandidaat Oranje Nassau op een nederlaag heeft getrakteerd. De ploeg van trainer Marc van Meel was behoorlijk gehavend, maar toonde veerkracht. De gastheren wisten een 1-2 achterstand in een 3-2 voorsprong om te buigen. Door het verlies kan Oranje Nassau de titelaspiraties wel bij het grof vuil zetten. Voor Viboa kwam de zege erg gelegen. In de strijd om lijfsbehoud is elk punt goud waard.

Er ontbraken nogal wat mensen op het lijstje van Van Meel. De ziekenboeg was beter gevuld dan de reservebank van de geelblauwen. Door de namen Otto Mekel, Cees-Jan Diepeveen, Marcel Pannekoek, Robbert Slob, Rick Schaaphok en doelman Germen Bouwman kon een streep worden getrokken. Al waren zij er wel bij geweest, dan nog hadden de Winsumers zich waarschijnlijk weinig illusies gekoesterd. In Groningen ging de wedstrijd eerder dit seizoen met 5-2 verloren en met de waslijst aan absenties zou het alleen maar zwaarder worden om een goed resultaat neer te zetten.

Het wil echter nog wel eens voor komen dat er iets extra’s bij een speler wordt los gemaakt, juist vanwege het gegeven dat men zichzelf al in de positie van underdog ziet gemanoeuvreerd. Bij Viboa was dat zeker het geval. De Stadjers werden binnen enkele minuten door het team vol ‘reserves’ wakker geschud middels een doelpoging van Bram Verburgh. Zijn inzet verdween echter naast het doel van Erick Jansema.

De doelman stond na amper tien minuten aan de basis van de openingstreffer. Josha Ottens wilde het speeltuig op zijn sluitpost terugleggen, maar deed dat te slap. Wouter Bloem besloot zijn kans te grijpen maar Jansema was net wat eerder bij de bal. Van goed wegwerken was echter geen sprake. De sluitpost knalde het leer tegen Bloem aan, waarna de bal in het lege doel plofte: 1-0.

Hij mocht en minuut of vijf van het presentje genieten, toen was de achterstand namelijk weggepoetst door een goal van Frederik Specken. Hij schoot fraai raak in de bovenhoek en liet A-junior Cedric Tillema kansloos: 1-1.

Oranje Nassau controleerde de wedstrijd daarna wel, maar werd niet echt gevaarlijk. De status quo werd doorbroken door een incident waarbij Bram Verburgh geblesseerd raakte. Hij kwam ongelukkig in botsing met Rhobin Brander en moest zich door Boye Boonstra laten vervangen. Het had er alle schijn van dat er met de gelijke stand gerust zou worden. Dat bleek echter een misvatting.

Na Jansema eiste namelijk ook zijn collega Tillema een hoofdrol voor zich op. De goalie werd door Ezra Schrijver onder vuur genomen, kreeg de bal niet klemvast maar dacht door ploeggenoot Martin Tillema gered te worden. De middenvelder raakte de bal echter helemaal verkeerd en zag de knikker tot zijn ontzetting via het gezicht van zijn sluitpost in het doel vallen: 1-2. Een cadeautje dat Oranje Nassau amper verdiende, maar dankbaar in ontvangst werd genomen.

Van Meel had iets om aan te sleutelen tijdens de thee, al gold dat evenzeer voor zijn collega Hans van der Ploeg. Zijn team was allesbehalve in goeden doen en zou in het tweede bedrijf meer moeten bieden om zich de Winsumers van het lijf te houden.

Of de oranjehemden die boodschap niet hadden gekregen of opgeslagen? Hoe dan ook, binnen acht minuten na de hervatting stond Viboa op gelijke hoogte. Sven de Ridder en Geert Hidding begrepen van elkaar niet wat ze aan het doen waren en daar maakte Boonstra handig gebruik van. Hij gaf Jansema het nakijken en zorgde voor vreugde aan de zijde van Viboa: 2-2.

Van der Ploeg besloot in te grijpen, wisselde en stapte over op een meer aanvallende speelwijze, maar het mocht niet baten. De gasten dwongen te weinig af. Na driekwart wedstrijd stond het sportpark aan de Schouwerzijlsterweg helemaal op zijn kop. Wouter Bloem profiteerde van een misverstand tussen De Ridder en Hidding, die hun dag ook niet hadden. De niet eens geweldig voetballende Bloem was een stuk alerter en besloot op doel te schieten. Het zeker niet onhoudbare schot kletste tot zijn niet geringe verbazing tegen het nylon: 3-2.

Bij Oranje Nassau zag men de bui hangen. Er restte de gasten nog een klein kwart om alles recht te breien, maar dat gebeurde te onnauwkeurig en zonder een greintje overleg. Viboa bleef, al ging het af en toe dan ook met veel kunst- en vliegwerk, overeind en daarmee kreeg de ploeg die het hardst had gewerkt de verdiende beloning.  Bloem kreeg in de absolute slotfase een publiekswissel.

ON-coach Hans van der Ploeg had graag van zijn oude ploeg gewonnen. ‘Dat zat er echter geen moment in, ondanks dat we op voorsprong hebben gestaan. Ons positiespel kwam er niet uit, al lag dat gedeeltelijk ook aan het slechte veld. Als je het niet op techniek kunt doen, moeten er andere krachten vrij gemaakt worden. Dan is strijd en beleving vereist en daar ontbrak het bij ons aan. Viboa kon dat wel en heeft onze tekortkomingen daarmee feilloos bloot weten te leggen. We waren onmachtig. Eigenlijk was het gewoon een beschamende vertoning van onze kant. We hadden bij winst de tweede periode kunnen pakken en onze titelkansen in stand gehouden. Hoeveel motivatie heb je nodig om een duel in te gaan. Ik snap er helemaal niks van ’, aldus de oefenmeester.

Marc van Meel was uiteraard in zijn nopjes met de bonuspunten waarop de ploeg zichzelf had getrakteerd. ‘Als je ziet met wat voor fantasie-opstelling we moesten beginnen is dit een topprestatie. Je kunt wel achterover gaan leunen en alles op je af laten komen, maar dat wilde het team niet. Ze hebben strijd geleverd tegen een team dat voetballend veel verder is dan ons. De overwinning is absoluut verdiend. Dit potje vergeet ik nooit meer.’

Of Viboa in staat is nog een dergelijke stunt uit te halen moet dinsdag blijken. Dan spelen de Winsumers namelijk op eigen veld tegen hoofdklasser FVC. ‘Het zou natuurlijk mooi zijn als we de laatste acht weten te halen, maar onze prioriteit ligt wel bij de competitie. Spelers die pijntjes hebben ga ik echt niet inzetten’, besluit de coach. De aftrap van het bekerduel is overigens 20.00 uur.

* Viboa – Oranje Nassau 3-2 (1-2). Wouter Bloem 1-0; Frederik Specken 1-1; Cedric Tillema 1-2 (eigen doel); Boye Boonstra 2-2; Wouter Bloem 3-2.

No Replies to "Strijdlustig Viboa klopt Oranje Nassau"