DRC Phoenix ontsnapt aan degradatie

phoenixgroningen
Erik Kuiper (links) is in een luchtduel met Stadjer Tjalling van der Veen verwikkeld.

Voor de mannen van rugbyclub DRC Phoenix uit Delfzijl stond zondag de inhaalwedstrijd op het programma tegen RC Groningen 2. Phoenix zou bij een overwinning in deze derby tegen de Groningers zeker zijn van handhaving in de derde klasse. Van begin af aan was duidelijk dat Groningen hier niet zomaar aan mee ging werken want men was met een zeer grote selectie naar Delfzijl gekomen. Toch lukte het de thuisclub wel het vege lijf te redden dankzij een 15-7 overwinning.

Onder de volop schijnende voorjaarszon konden de supporters naar een zeer spannende maar ook vooral harde pot rugby kijken. De scrum van Phoenix had een zware middag, mede door de afwezigheid van een aantal spelers. Men wist echter met vereende krachten stand te houden. De beginfase was voor de Stadjers. Phoenix begon te slap en miste te veel eerste tackles. Hierdoor werden de groenzwarten diep op eigen helft teruggedrongen.

Een try van de gasten werd afgekeurd vanwege een voorwaartse pass. Dit was voor Phoenix het moment dat men wakker werd. De defensie werd gesloten en langzaam maar zeker werd er steeds meer terrein gewonnen. Goed werk van de voorwaartsen leverde de snelle jongens in de lijn een goede aanvalspositie op. De verdediging van Groningen liep heel snel op, maar de fly-half van Phoenix wist de bal met een kick over de verdediging te plaatsen.

Met enig geluk wist de goed jagende Lex Ronde de stuiterende bal vervolgens op te pikken en over de trylijn te duiken. Full-back Albert Kammenga benutte de aansluitende conversie en hoewel de krachtverschillen miniem waren, stond er toch een mooie 7-0 voorsprong op het scorebord. Dat de ploegen gelijkwaardig waren bleek al snel. Groningen wist binnen vijf minuten de stand gelijk te trekken en het moet gezegd worden dat dit niet onverdiend was. Met een 7-7 stand gingen beide ploegen de rust in.

De tweede helft had een identiek spelbeeld. Groningen leek de boel organisatorisch beter voor elkaar te hebben. Phoenix compenseerde dit ruimschoots met onvermoeibare vechtlust. Middels een snel genomen penalty wist scrum-half Patrick Trakzel de snelle jongens in de lijn aan het werk te zetten. De daardoor ontstane man meer-situatie werd goed uitgespeeld door Rolf Oosterhuis en Tjark Kreuijer waardoor Lex Ronde zijn tweede try van de middag kon scoren. Met deze voorsprong ontstond er een spannende eindfase.

Door als team keihard voor elke meter te knokken wist Phoenix de vele aanvallen van Groningen onschadelijk te maken. Flankers Jesse Oosten en Mohammed el Hammadi vielen hierbij in positieve zin op. Oosten maakte diverse snoeiharde tackles en El Hammadi speelde als een stofzuiger door alle losse ballen op te pakken en Groningen onder constante druk te houden.

Typerend voor de intensiteit van de thuisploeg was wel de scoringskans van de Groningers die op het laatste moment voorkomen werd doordat de baldrager door drie verdedigers onder de zoden werd gestopt. Phoenix wist hierdoor de wedstrijd meer en meer onder controle te krijgen. Een toegekende penalty werd door Albert Kammenga verzilverd waardoor de voorsprong 15-7 werd. De laatste minuten van de wedstrijd werden gecontroleerd uitgespeeld en het laatste fluitsignaal met gejuich ontvangen. Door deze overwinning zal Phoenix ook het komende seizoen in de derde klasse uitkomen en met deze zege neemt Phoenix in stijl afscheid van sportpark Uitwierde.

No Replies to "DRC Phoenix ontsnapt aan degradatie"