Slechte derby in Zeerijp vanaf elf meter beslist

defivelheracliden
Riepster Laurens Hijlkema probeert Marcel Griede met een tackle de doorgang te beletten. 

In Zeerijp stond voor De Fivel de derby tegen De Heracliden op het programma. Er waren maar weinig toeschouwers die de straffe wind wilden trotseren om te kijken hoe de Riepsters het er tegen de ploeg uit Uithuizermeeden van af zou brengen. De verwachtingen waren hooggespannen maar werden geen moment ingelost. het duel was ronduit slecht en werd uiteindelijk vanaf elf meter in het voordeel van de gasten beslist door een benutte strafschop van Roy Streppel.

Aan het moreel van De Fivel kon het niet liggen dat het voetbal ronduit zwak was. Het team van trainer Ronald Vermeulen had een week eerdere immers met maar liefst 5-0 van Gorecht gewonnen. Het andere Oranje was echter geen schim van de ploeg die de kampioenskandidaat nachtmerries had bezorgd. Behoudens de eerste minuten wisten ze amper in de buurt van goalie Pieter Buikema te komen. De harde wind en het droge, hobbelige veld maakten goed voetbal bijna onmogelijk. Het ontbreken van doelman Ruud Kuizenga, verdediger Bart Pijper en Arjan de Vries zal ook niet echt bevorderlijk hebben gewerkt maar een verklaring voor het slechte spel van de gastheren kon het niet zijn.

Het duurde tot de 17e minuut alvorens er sprake was van enige opwinding. Alex van der Galiën besloot Buikema aan een proeve van bekwaamheid te onderwerpen. Echt veel dreiging zat er echter niet in het schot. De Heracliden hield de linies goed gesloten, speelde compact en was een stuk feller dan de thuisclub die in de 25e minuut een strafschop tegen kregen. Scheidsrechter Paul Lips wees resoluut naar de stip toen Thomas van der Veen zijn directe tegenstander tegen het gras kwakte. Roy Streppel besloot het karwei op zich te nemen en passeerde goalie Max Huisman: 0-1.

Ook in het verdere verloop van het eerste bedrijf bleven de Meisters, zonder echt grote kansen te krijgen, de bovenliggende ploeg. Na ruim een half uur werd Mark Knol op avontuur gestuurd. Hij verkoos het om de bal in de korte hoek te jagen, maar vond huisman op zijn weg. Nadat Menko Duisterwinkel geel had gekregen omdat hij wat al te hard doorging op Robin Zuidema, kon Lips de eerste helft naar de vergetelheid fluiten. In de hoop overigens dat het na rust allemaal wel wat beter zou worden.

Even leek het er op dat de thuisclub serieus de jacht op de gelijkmaker had geopend. Wouter de Vroome stuurde Jacob Havinga op links weg. Diens voorzet werd in het hart van de Meister defensie neergelegd. Cees bij de Ley draaide en keerde op de vierkante meter en zag zijn schot via de vingertoppen naast het doel van De Heracliden verdwijnen. Het was het enige wapenfeit van de thuisclub. De bezoekers namen het heft in handen, speelden verre van goed, maar waren ook nu dreigender. En daarbij eiste Robin Zuidema meerdere keren een hoofdrol op.

De luis in de pels van de Riepster verdediging was alom aanwezig en kon soms maar met moeite afgestopt worden. En als hij wat al te gemakkelijk ging liggen, haalde hij zich de woede van de verdedigers op zijn hals. Het was met name Frank Pijper die zich nogal eens opwond. Fluitist Lips besloot het duo bij zich te roepen en hen tot rust te manen.

Het was eigenlijk de enige opwinding die het publiek kreeg voorgeschoteld. De hoop van het thuisfront op de gelijkmaker bleef aanwezig, maar bleek ijdel omdat De Fivel geen moment in staat bleek om het De Heracliden moeilijk te maken. Frank de Boer was vlak voor tijd nog dichtbij een tweede treffer van de gasten. Zijn schot vloog echter langs de verkeerde kant van de paal.

* De Fivel – De Heracliden 0-1 (0-1). Roy Streppel 0-1 (strafschop).

No Replies to "Slechte derby in Zeerijp vanaf elf meter beslist"