Derby eindigt in terecht gelijkspel

De derby in de vierde klasse C tussen thuisploeg Middelstum en het Roodeschoolster Corenos is in een terechte 1-1 gelijkspel geëindigd. Beide ploegen creëerden zich voldoende kansen doch de overtuiging en het overzicht aan beide kanten ontbrak er nog wel eens aan. Bij winst van Middelstum was de ploeg van trainer Konneman zo goed als veilig geweest en mocht nog hopen in en stuntje om de derde periode te pakken. Corenos moest eigenlijk winnen om de weg omhoog zien te vinden om aansluiting te krijgen met de ploegen die nog voor rechtstreekse degradatie in aanmerking komen. En de winst had er zeker ingezeten, want Anne Jan ten Harkel kreeg in de allerlaatste minuut van de blessuretijd de mogelijkheid om de bal in en leeg doel doel te schieten. Verdediger en aanvoerder Martijn Poort van Middelstum kon nog net redding brengen.

door Kees Mulder

Voorafgaand aan de wedstrijd had trainer Frank Konneman volop vertrouwen in een goede afloop. Bij winst kon je volgens Konneman spreken over een ‘Vorentscheidung’. Want, zo zei hij: ‘Bij winst ben je Corenos in ieder geval kwijt om aan rechtstreekse degradatie te ontkomen en met het oog op de komende wedstrijd tegen Noordpool, wat eigenlijk ook een winstpartij moet worden, heb je voldoende punten.’ Middelstum had na de winterstop al drie overwinningen behaald en een gelijkspel vorige week tegen GEO. ‘We hebben moeite met fysieke spelende tegenstanders’, aldus Konneman. Maar hij wilde Corenos deze middag direct op eigen helft vast zetten.

Corenos-trainer Erik Zuidema en zijn assistenten Frits Meeuwes en Arie Duinkerken hadden voorafgaand aan deze wedstrijd de nodige personele problemen. Volgens Zuidema miste men door blessures bijna een heel elftal. Zodoende speelde de oefenmeester vanaf de eerste minuut dan ook in de basis en liet hij de coaching over aan zijn assistenten.

Al in de eerste acht minuten kregen beide ploegen de mogelijkheid om op voorsprong te komen. Ten eerste werd Ivan Milkovic van Middelstum op links weggestuurd en zijn voorzet werd keurig door Paul Venema op Chiel Hoeksema teruggelegd. De inzet van Hoeksema kon doelman Willem Duinkerken van Corenos niet verontrusten.

In dezelfde minuut stuurde rechterverdediger Wesley Dijksterhuis de in buitenspelpositie staande Lars Baar de diepte in. Hij mocht van assistent-scheidsrechter Goossen van Middelstum alleen op keeper Alwin Zwerver af gaan. In plaats van voor eigen succes te gaan, legde de youngster van Corenos de bal breed zonder dat er een medespeler in de buurt was om de trekker over te halen.

Toch kwam Corenos op voorsprong door dezelfde Baar en deze goal mocht opmerkelijk worden genoemd. Een hoekschop van aanvoerder en routinier Aalderd Duinkerken belandde precies via het hoofd van de kleinste man van het veld in het doel: 0-1. Middelstum probeerde te voetballen en Corenos wachtte geduldig op de counter.

Halverwege de eerste helft kreeg Middelstum een vrije trap te nemen even buiten het strafschopgebied. Laatste man Jaap van Dijken, pas twintig jaar en zeer verdienstelijk spelend deze middag, had een onnodige overtreding begaan. Scheidsrechter van Houten uit Surhuisterveen gaf een directe vrije trap doch keeper Duinkerken gaf het sein “brand meester”zodat deze mogelijkheid voor de gastheren teniet werd gedaan.

Na bijna een half uur spelen werd wederom Ivan Milkovic weggestuurd. De bal werd teruggelegd op middenvelder Anne Vaatstra en zijn schot met links leek doel te treffen maar de bal stuiterde via onderkant lat weer het veld in. Pech voor de Middelstummers. Vijf minuten voor de rust gaf Karsten Hoekzema een perfecte voorzet op Ivan Milkovic. Zijn kopbal ging rakelings naast.

Op dat moment was een gelijkmaker ook wel verdiend geweest, omdat Middelstum zoals eerder gezegd gemakkelijker de bal van voet tot voet probeerde te brengen. Doch één speler van Middelstum deed niet aan dit spelletje mee, namelijk middenvelder Michel de Graaf. Elke bal werd “lang” gegeven soms tot frustraties van zijn medespelers.

Ook De Graaf werd zeer gefrustreerd toen hij het aan de stok kreeg met Wesley Dijksterhuis van Corenos. Laatstgenoemde beging een overtreding maar je mag als tegenstander zeker geen wraak nemen op een manier welke niet op een voetbalveld thuis hoort. Scheidsrechter Van Houten gaf beide kemphanen een gele kaart waarbij rood voor De Graaf op zijn plaats was geweest.

Omdat Dijksterhuis een overtreding beging, mocht De Graaf van zo’n 35 meter de bal hoog in de doelmond van Corenos brengen. Het was Dijksterhuis van Corenos die de bal met zijn hoofd schampte. De bal ging onhoudbaar over doelman Duinkerken het doel in: 1-1. In de extra tijd van de eerste helft stuurde Aalderd Duinkerken Lars Baar op avontuur. Net als in een eerdere situatie hield hij niet het benodigde overzicht om Erik Zuidema een niet te missen kans te geven.

Scheidsrechter Van Houten floot beide teams naar de kleedkamers om de trainers de gelegenheid te geven de elftallen voor te bereiden op nog eens drie kwartier voetbal op een zeer hobbelig veld in Middelstum. Het zou de gemeente Loppersum sieren het veld eens te rollen. Dat zou zeker geen overbodige luxe zijn.

Na rust keerde Michel de Graaf van Middelstum niet op het veld terug. Trainer Konneman had volgens velen langs de lijn een juiste beslissing genomen door De Graaf tegen zichzelf in bescherming te nemen. Zijn plaats werd ingenomen door aanvaller Thijs Hoeksema. De 21-jarige stond nog maar koud in het veld of kreeg dé mogelijkheid om Middelstum op voorsprong te schieten. Zijn inzet alleen voor keeper Duinkerken ging hoog over. Beide ploegen streden voor de winst en dat maakte het schouwspel er wel leuker op. Het voetballende gedeelte werd er echter niet beter op.

Corenos begon te wisselen. Germen Tamsma werd vervangen door Marcel Dijkstra. Die haalde zich de woede op de hals van zijn keeper Duinkerken, omdat hij bij een vrije trap op de achterlijn niet een paar stappen naar links wilde zetten. Een leermoment voor deze jonge speler, want dit kan zo maar beslissend zijn in de wedstrijd.

In de 72e minuut mocht Corenos een vrije trap nemen op ongeveer twintig meter van het doel. Wie anders dan de aanvoerder van de Roodschoulsters ging zich hiermee belasten. Het was keeper Zwerver van Middelstum die de bal uit het doel ranselde. De aansluitende hoekschop op het hoofd van spits Zuidema werd eveneens een prooi voor de doelman.

Met nog tien minuten op de klok mocht Middelstum om onduidelijke redenen even buiten het strafschopgebied een vrije trap nemen waar een vrije bal voor Corenos eerder op zijn plaats was geweest. Helaas voor de blauwhemden werd deze mogelijkheid verprutst. In deze verder sportieve wedstrijd gingen beide ploegen voor de overwinning, maar ontbeerden ze de finesse om de verdediging van de tegenstander in verlegenheid te brengen.

Dat had in de laatste minuut alsnog kunnen gebeuren. Corenos had de score toen een ander aanzien kunnen en moeten geven. Anne Jan ten Harkel omspeelde verdediger Koen Wiersema alsof hij er niet stond en ook keeper Zwerver had geen schijn van kans tegen de op volle snelheid liggende Ten Harkel. Hij deed in principe alles goed maar zijn zwak ingeschoten bal in het lege doel kon ternauwernood door aanvoerder Martijn Poort weg geroeid worden. Zodoende eindigde deze wedstrijd terecht in een gelijkspel.

Trainer Erik Zuidema van Corenos na afloop op zich wel tevreden met het ene puntje, maar als je zo dichtbij bent om een overwinning uit het vuur te slepen is het wel heel erg sneu dat dit dan niet gebeurt. Door het gelijkspel zijn de periodekansen wel verkeken voor Middelstum en moet men zich er goed van doordrongen zijn dat bij verlies in de eerstvolgende wedstrijd de degradatiestreep aardig dichtbij komt.

Over twee weken is het uur van de waarheid voor Corenos want dan komt concurrent VVS op bezoek in Roodeschool. Middelstum speelt dan wederom een derby thuis en wel tegen Noordpool UFC uit Uithuizen.

* Middelstum – Corenos 1-1 (1-1). Lars Baar 0-1; Wesley Dijksterhuis (eigen doel) 1-1.

No Replies to "Derby eindigt in terecht gelijkspel"